2012. május 30., szerda

Paris torta




Ez a torta egészen sok mindenen ment keresztül már ami az ötleteket illeti. "Valami virágos"-ból indult és volt tavaszi, csajos, nagynénis, végül a Párizs témánál kötöttünk ki. Örültem neki nagyon. Valamiért egyből a fekete-fehér ugrott be Párizsról és még piros virágot képzeltem hozzá. Az Eiffel tornyot pár nappal előre kiszabtam és kiszárítottam. Kicsit antikolt hatást szerettem volna elérni, próbáltam úgy kifesteni. Végül a feliratban az A betűnél kapott helyet.
Egy inda mintát is szerettem volna a tortára, ami egy kicsit feldobja, de csak a torta egyik oldalára rajzoltam és ragasztottam amit ezüst cukorgyöngyökkel díszítettem.
Belül trüffel krémmel töltöttem a tortát.
Nekem nagyon tetszett a végeredmény, remélem Nektek is tetszik!?






2012. május 25., péntek

Gombaházikó torta Hupikék törpikékkel



Emília 2 éves lett és idén is én készíthettem el a szülinapi tortáját. Tavaly a malackás tortát kapta és idén már bölcsis a nagylány, ahol gomba a jele és törpikés csoportok vannak. Tréfi mindenképpen szerepet kapott a tortán, mert ez a csoport jelük és mellette helyet foglalt még Okoska és Törpilla is az ablakokban.
Magát a házikót kb 25 szeletesre terveztem (direkt készítettem egy olyan fotót is, ahol egy tollat tettem a torta mellé csak azért, hogy érezhető legyen a torta mérete) Szerintem bőven megvolt a 25 szelet, sőt...

Fotó a tollal

A gomba kalapjához úgy, mint az angyalos tortánál  is látható a fázisfotókon, kuglóf formában sütöttem meg a piskótát. Az aljához egy kerek piskótát sütöttem és faragtam meg a gomba törzsét és a kalapját is. Majd külön-külön burkoltam őket.
Belül trüffel krémmel töltöttem a tortát.

2012. május 22., kedd

Drága Gabi barátnőm fekete-fehér-tollas, fejre állított születésnapi tortája




Mint azt már olyan sokszor említettem, van nekem egy imádott Gabi barátnőm. A kettőnk születésnapja között 10 nap (jó, egészen pontosan 355 nap) van. Így történt, hogy egészen közeli volt a két ünneplés. Az én szülinapomra egy igazán különleges sajttortát készített Gabi. Nagyon-nagyon örültem neki és ez olyan torta volt, amit sehol nem láttam. Egyedi, különleges, teljesen személyre szabott (és itt még tudnám sokáig ecsetelni, de térjünk a lényegre) ;-)
Szóval nagyon nagy kihívás elé állított Gabi azzal, hogy én készíthettem el az Ő születésnapi tortáját. Tudtam, hogy valami igazán különlegeset szeretnék neki készíteni, valami extrémebb tortát, valami nagggyon Gabisat és tudtam azt is, hogy Ő is ilyenre vágyik. A legelején még csak abban voltam biztos, hogy fekete-fehér színű lesz a torta és a tollas díszítésben is biztos voltam. Törtem, törtem a fejemet és egyszer aztán bevillant a kép! MEGVAN! Fejre állított tortát fogok Gabinak készíteni. Az ötlet onnan jött, hogy még egyszer (talán egy éve) mutatott egy ilyen fotót Gabi, hogy milyen jó lenne egy ilyen "őrült" tortát elkészíteni. Minő véletlen, hogy pont készített nekem egy kedves ismerősöm egy tortaállványt, amit most fel tudtam használni.... :-) Ugyanis már gondolatban láttam lelki szemeim előtt a billegő tortát.


 Elérkezett a várva várt hétvége, a nemszázas szülinapi bulit megelőző pár nap, nagy szervezkedések, maximális titoktartásban... Nagyon izgalmas volt, főleg a torta körüli kérdéskör. Rettenetesen izgatott voltam és persze ahogy az ilyenkor lenni szokott csak nem akart úgy sikerülni minden ahogy azt elképzeltem. A piskóta nem akart úgy feljönni, az egyik krém keményebb, a másik lágyabb lett...ááááááááá, de végül én győztem (na nem kiütéssel, de sikerült felülkerekednem). Szombaton délelőtt- a buli napján- díszítettem a tortát. Férj volt a jobb kezem, nagyon sokat segített, amikor egyik pánikból estem a másikba. Végül aztán sikerült minden, a torta is megállt az állvánnyal és minden kisebb-nagyobb kiegészítő helyére került a tortán. Ez volt a legfelemelőbb részek egyike, amikor már a díszítésre került a sor. Ahogy felkerült a hullámos elválasztó vonalra a stasszköves dísz, felkerültek a szalagok, felkerült a "csúcsdísz" is (ami egy bross valójában és gondosan becsomagoltam, hogy emlékbe is eltehesse Gabi), végül a pehelytoll díszek is elfoglalták helyüket a tortán. Ezekkel a tollakkal kapta meg a koronáját a torta, igazán gabisnak láttam és elégedett voltam. Pedig nem szeretem a nem ehető alkatrészeket a tortákon, de vannak olyan torták, amiken igenis jól mutat és ez a torta is olyan volt.
Már csak attól féltem, hogyan is fogjuk szállítani, ugyanis 20 km-t kellett utaztatnunk az összeállított, feldíszített tortát. Már a lépcsőről is fokonként lépve hoztuk le otthonról ám az autóban annak ellenére, hogy állvány tartotta a tortát, elég jó kilengéseket produkált egy-egy útszakaszon. Sajnálom, hogy fotó nem készült arról, ahogyan a tortát szállítottuk, mert (utólag) elég vicces látvány lehetett. Nagy öröm volt minden tekintetben amikor megérkeztünk mindannyian épségben, a tortával az élen. :-)))
Nagy izgalmakkal vártuk mind a ketten Gabival, mikor kapja a torta a főszerepet...


Azt mindenképpen elmesélem, hogy Gabi egy olyan csodálatos desszertasztalt állított össze, amit eddig én élőben még nem láttam csak képeken. A szavam is elállt amikor megláttam, olyan csodálatos volt. Fekete-fehér és piros színösszeállításban pompázott :-))) lelki szemeim előtt már láttam a tortát az asztalon.... alig vártam, hogy erre a méltó helyére kerüljön... és Gabi meglássa végre.
Elérkezett ennek is az ideje és elfoglalta a torta a helyét az asztalon... lélegzetvisszafojtva vártam a pillanatot (szerintem Gabi nem kevésbé) és aztán beengedtük Gabit és meglátta..... meglátta a tortát a "szentélyben". :-))) Örömkönnyek jöttek a szemünkből és nem győztünk betelni a pillanattal. Igazából szavakkal leírni sem tudom, de fantasztikus érzés volt. Maga a lehetőség, a pillanat és az egésznek a varázsa.




Nagyon örülök még ma is és folyamatosan, hogy egy ilyen nagyszerű embert a barátomnak tudhatok és én készíthettem neki ezt a számára is nagy jelentőségű eseményre a tortáját.
Isten éltessen még egyszer Gabim!


Ui.: Gabi! Nem tudom számoltad-e, mennyi fotót sikerült a bejegyzésbe válogatnom és teljesen véletlenül... ;-)

Ui2.: A torta 3 ízben tündökölt: legfelső szintben epres-málnás joghurtos krémmel, alatta kávés mascarpone krémmel és a legalsó szint pedig kókuszkrémmel volt töltve.

2012. május 18., péntek

Szivecskés-katicás torta


Egy 4 éves leányzó születésnapjára készült ez a torta. Kérés volt, hogy legyen szív alakú vagy legyenek szivecske díszek a tortán, esetleg még katica is, virágokkal. Egyszóval legyen kislányos, aranyos, de rám bízták azért. Az kérés volt mindenképpen, hogy legyen rajta a leányzó neve és a 4-es szám.
Most először jártam úgy, hogy átkereszteltem az Ünnepeltet. Készítettem a tortát, amikor Férj arra járt és megnézte. Kérdezi csak egyszer és csak úgy: Niki? Mondom, igen, Niki. Akkor jött a felismerés és gyorsan megnéztem mit írtam fel. A papíron ez állt: Nóra. Váááá... Valamiért teljesen biztos voltam abban, hogy Nikinek hívják a kislányt. Még jó, hogy jött Férj és rákérdezett, csak úgy. :-))) Szerencsére még nem rögzítettem fel a betűket, nem ragasztottam oda őket a tortára így sikerült javítanom. De nagy kő esett le a szívemről...
Maga a torta joghurtos-málnás krémmel volt töltve teljes összhangban a külsejével. 


2012. május 15., kedd

Az imádott KARAMELL TORTA

Így, csupa nagybetűvel, mert megérdemli és én is. :-))) Gondoltam közzéteszem a blogon is, ha már úgyis annyit meséltem róla itt is, ott is és a szülinapi tortámnál is aktuális volt a dolog.
Imádott Gabi barátnőmnél kóstoltam először ezt a karamell krémet és egyből bűvöletbe ejtett. Tudni kell azonban rólam, hogy nem vagyok édesszájú, ritkán eszek tortát főleg nem nagyon édeset. Na ez a krém mindennek ellentmond, mert tömény "bűn" az egész. Csupa cukor (karamell) és úgy az igazi ha egy kis mogyoró grillázzsal is megspékeljük. Mondjuk úgy, hogy ez a koronája. :-))
Maga a recept egyébként Farkas Vilmostól ered, Gabi továbbgondolása a mogyorógrillázs ez így csúcs, ahogy van, nem lehet betelni vele.


Másik imádott barátnőm is megkóstolta a szülinapi tortámat és csak áradozott a karamell tortáról. Ez tényleg egy olyan krém, amit valaki vagy nagyon szeret vagy nem szeret (mert túl édes). Én és Beáta barátnőm is konkrétan függők lettünk. Ez egy olyan érzés, hogy a nap bármely percében tudnánk enni belőle, az ember lánya karamell tortával álmodik és mindig azt kívánja.
Aki úgy érzi, hogy ez most erős túlzás, annak tudok példákkal (hús-vér emberekkel) bizonyítani :-) vagy esetleg tudom javasolni a tortát megkóstolni.
Ahogy Gabi mondaná, Karamellina lettem. :-))


Hozzávalók: (23 cm-es tortára, a külsejére is)
1200 ml tejszín
600 g cukor
320 g fehér csokoládé
1 nagy marék pirított-aprított mogyoróhoz 2-3 evőkanál cukorból karamellt készítünk

Először a tejszínt felforraljuk, majd következő lépésként a cukrot elkezdjük felolvasztani egy nagy edényben (ez azért fontos, mert ha majd ráöntjük a tejszínt, akkor kifuthat), folyamatosan kevergetve.  Ha teljesen felolvadt, akkor nagyon óvatosan és egészen kicsi részletekben hozzáöntjük a karamellhez a tejszínt. Simára keverjük, majd beletesszük a fehér csokoládét is, amivel szintén simára keverjük. Vízfürdőben kihűtjük a krémet, majd jól lehűtjük (vagy egy éjszakára tesszük hűtőbe vagy 1-2 órára a fagyasztóba). A tejszín csak ekkor fog felverődni ugyanis. A kihűlt krémet először alacsony fokozaton habosítjuk robotgéppel, majd amikor elkezd fodrozódni akkor emelünk a fordulatszámon. El kell találni a megfelelő állagot, hogy se túl híg, se túl kemény ne legyen (és ne verjük sokáig, hogy ne csapódjon ki a krém)


A mogyoró grillázshoz 2-3 evőkanál cukorból karamellt készítünk, majd amikor teljesen felolvadt a cukor, akkor hozzáadjuk az előzőleg pirított, aprított mogyorót. Én egy enyhén olajozott márványlapra terítem ki és hűtöm ki. Ha teljesen kihűlt, akkor robotgépben egészen apróra aprítom. A torta töltésekor a rétegek közé is csempészek belőle, úgy az igazi. ;-)


2012. május 9., szerda

Most én kaptam tortát, de nem is akármilyet, egy igazán különleges sajttortát

(Fotó: Homoktorta Gabi)



(Fotó: Homoktorta Gabi)
Néha-néha, jó esetben azért egyszer egy évben van esélyem arra, hogy én is kapjak tortát. :-) Ugyanis születésnapom volt és a csajokkal megünnepeltük. Nagyon imádom Őket és olyan aranyosak voltak, szinte éreztem az apró kis rezdüléseket, ahogyan készülődtek, szervezkedtek rá.
Egyszer kóstoltam a Gabi által készített karamell tortát és teljesen a hatalmába kerített pedig tudni kell, hogy én minimális édességet fogyasztok. Na ez a torta minden csak nem minimális. Durván édes és mogyoró grillázzsal felturbózva maga a kánaán! Nincs mese, függő lettem.

(Fotó: Homoktorta Gabi)
 Drága Gabi barátnőm készítette el a születésnapi tortámat természetesen karamell krémmel töltve.
A nagy szervezkedés közben azért kiszűrtem, hogy talán kapok tortát :-)))) de őszintén megmondom, hogy elképzelni sem tudtam milyet. Amikor megláttam ezt a sajttálat, ezt a fantasztikus sajtválogatást, elállt a szavam is. Eleve attól az érzéstől, hogy most nekem készült a torta mert tudom, hogy Gabi milyen gondossággal és szeretettel készítette a lányokkal együtt mennyit gondolkozhattak, szervezkedhettek. :-) Annyira értékelem és annyira boldog vagyok így másfél héttel is az ünneplés után is. Igazán különleges torta volt ez, nagyon személyes és tökéletes, csodálatos nem mellékesen nagyon-nagyon finom! (Azt azért tudni kell, hogy nagyon nagy sajtimádó vagyok, mint a Gombóc Artúr a csokival, úgy vagyok én a sajtokkal.)
Fantasztikus meglepetés volt a torta is és a többi ajándék is amit a lányoktól kaptam, még egyszer és ezerszer is KÖSZÖNÖM NEKTEK!

(Fotó: Homoktorta Gabi)
 Jó magas labdát kaptam azt azért még hozzáteszem, mert az én drága Gabimnak ma van a születésnapja amit majd jövőhéten fogunk nagyon megünnepelni. Hihetetlenül várom már és közben gyomorideggel küzdök, ugyanis nagy megtisztelés számomra, hogy neki meg én készíthetem a születésnapi tortáját. Nagyon nagy kihívás lesz. ;-) Isten éltessen ezen a csodálatos napon Gabim, nagyon boldog születésnapot kívánok!

(Fotó: Homoktorta Gabi)
(Fotó: Homoktorta Gabi)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails