2012. február 28., kedd

Esküvői minitorta a'la Gabi




 Gabi említette még egy pár héttel ezelőtt, hogy majd készíteni fog egy esküvői torát. Akkor felmerült, hogy esetleg segítek majd neki, mert több egyéb program is csoportosult erre a dátum környékére. Nagyon örültem már akkor is a felkérésének több okból is. Egy esküvői torta elkészítése maga a csoda, fantasztikus élmény és számomra nagy és fontos dolog. Amiért még nagyon örültem az volt, hogy Gabi a segítségemet kérte ebben a szuper dologban. Nagyon jó érzés tudni, hogy megbízik bennem és a munkámban, ugyanígy én is bármikor számítok és tudom, hogy számíthatok is rá.

Lényeg a lényeg, ez most annyiban volt más kérés, hogy nem egy egész tortát, hanem minitortákat kellett készíteni (40 darabot egy kicsit nagyobb torta mellé), ez volt a kérés. Ráadásul olyan minitortákat, amiket Gabi az esküvői kiállításra készített.
Az én szerepem csak a díszítésnél kezdődött, a tortákat Gabi sütötte és töltötte meg, majd vonta be őket a burkolás előtt vajkrémmel. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nagyon finomat sütött már megint. Kakaós piskótába töltött karamell krémmel készítette őket. A lehulló darabkákból szólítottam magamhoz egy "kis" kóstolót... hááááát, nem is merem elmondani hányszor szedtem belőle... :-)
Amikor végre eleget ettem a tortából :-), elkezdtük a torták díszítését. Nagyon jól működött a kis csapatunk szerintem, szuper jól haladtunk a munkamegosztással. Gyúrtam, nyújtottam, bevontuk és Gabi kicsinosítgatta, símítgatta, igazította a kis tortákat. Egyszerűen nagyszerűen szép díszét a kis tortáknak a Gabi-féle virág adta meg. Ehhez kiszaggattam a szirmokat, majd mindegyiknek "megfodroztam" a szélét (az ujjammal együtt, mire mind a 43 darab virággal végeztünk). Gabi a mestere a virágainak, így Ő keltette életre őket a tortákon. Legvégül arany lüszterrel festettük meg a virágok szélet, amitől megkapták a legvégső ékszerüket. Fantasztikus volt látni azt a sok szép kis tortát együtt, úgy ragyogtak egytől-egyig.
Nagyon jó volt ez a tortadíszítés is és nem győzöm elégszer megköszönni Gabinak,hogy megkért rá, amire én nagy örömmel mondtam igent. Remélem lesz majd még sok-sok ilyen alkalom! ;-)



2012. február 24., péntek

SpongyaBob torta


A SpongyaBob torta is szerintem a kötelezően elkészítendő torták közé tartozik és legalább egyszer minden tortamániás találkozik vele, mint a Verdával, Thomas a gőzmozdonnyal, autókkal, babákkal, stb... Én nagyon örültem, hogy elkészíthettem. Bár a mesét nem ismerem- még egy részt se láttam- de maga a figura létezéséről azért tudok és tetszik is. :-) Nagyon élveztem a készítését. Annyira sikerült is belefeledkeznem, hogy zoknit sajnos elfelejtettem adni rá, de annyi baj legyen...
A torta belseje mákos piskótával készült és joghurtos fekete szeder krémmel töltöttem meg. A japán székes tortánál próbáltam ki először és nagyon-nagyon finom volt, így bátran mertem ajánlani és fogom is még készíteni.

2012. február 23., csütörtök

Vöröslencse leves kolbász chips karikákkal


Olyan érdekes, hogy néha rám törnek időszakok, sokszor nem is tudok ezzel mit kezdeni, nem is értem. Most ott tartok (vagy inkább még mindig), hogy ritkán kívánom meg a húst. Ugye azt is tudjuk, hogy az ember szervezete sokszor azt az ételt kívánja meg, amire szüksége van. Vitamin vagy egyéb tápanyag hiány... A múltkorjában halat ettem volna hallal (na nem mondom, hogy ez már lecsengett). Talán ezért is került a kosárba a boltban a vöröslencse. Utánanéztem, hogy "mit tud", milyen hatásai vannak:
Magas élelmi-rost tartalma van. Fehérjékben is gazdag, ezért fontos alapanyaga a vegetáriánus étrendnek. Legnagyobb arányban purint tartalmaz, aminosav-összetétele nem teljes, ezért húsmentes étrend esetén kombinálni kell más gabonanövények fogyasztásával is. Keverhetünk hozzá árpát, zabot, búzát, búzacsírát. Cukorbetegek is fogyaszthatják. A Vörös lencse hántolt barna lencse, a dél-ázsiai konyha gyakran használt alapanyaga. Felhasználása előtt nem kell beáztatni. Főzési ideje kb. 10-20 perc, ezalatt elveszíti vörös színét, megbarnul és pürés állagúvá válik. 

Én egy finom levest főztem belőle ami igazán tartalmas és ízletes lett a fűszerezése miatt is. 
Debreceni kolbászból készítettem hozzá ropogós kolbász karikákat. A lencse rövid főzési ideje miatt nagyon gyorsan elkészül ez a leves.

Hozzávalók: 
15 dkg vörös lencse
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 liter zöldségleves alaplé
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál liszt
kevés őrölt bors
egy csipet őrölt római kömény
2 pár debreceni kolbász

A zöldségeket megtisztítom és egészen apró kockára vágom őket. Egy kevés olajon vagy vajon megdinsztelem őket, majd felöntöm az alaplével és hozzáadom a lencsét is. Fűszerezem sóval, borssal és őrölt római köménnyel majd fedő alatt készre főzöm. Ez annyi idő, amíg a lencse megfő, annyi idő alatt az apróra vágott zöldségek is megpuhulnak. 
A tejfölt elkeverem a liszttel, majd egy kevés levest hozzákeverek (hőkiegyenlítés) és a forrásban lévő leveshez keverem, behabarom vele a levest és pár percig még forralom.
A kolbászt felkarikázom és egy kevés olajon ropogósra sütöm őket majd ezzel tálalom a levest.

2012. február 21., kedd

Pilóta keksz torta kávés mascarpone és trüffel krémmel




Egy kedves ismerősöm kért meg, hogy készítsek tortát az édesapja születésnapjára. Már a legelején felmerült az ötlet, hogy pilóta kekszes torta legyen, mert nagy rajongója régóta. Nagyon megtetszett és szinte már láttam is magam előtt a tortát. Aztán ahogyan az lenni szokott még az utolsó pillanatokban is jöttek ötletek, változtatások. Még az torta összeállítása előtt leugrottam a kisboltba, hogy vegyek egy csomag pilóta kekszet és vicces is volt, mert kérdezték a boltban, hogy miért nem sütök inkább valamit, miért kekszet veszek? :-) Azért, mert pilóta kekszes tortát készítek éppen, ahhoz kell mint prototípus-válaszoltam. :-) Tetszett, amikor megláttam a csomagolásán a két kekszet szinte egymáson...egyből végigfutott az agyamon, hogy készítek még egy kekszet. Majd a hab a tortán (csak hogy stílszerű legyek) az volt, amikor Férj mondta, hogy legyen olyan az egyik, mintha beleharaptak volna. Jóóóóóóó, nagyon jó! :-) Így lett külön ízű krém, mert azt már elkészítettem hozzá, így extraként lett a másik más ízesítéssel. Talán nem bánták... :-) Az egész keksz tortába eredetileg (nagyon-nagyon finom) kávés mascarpone krémet készítettem, a másikba pedig trüffel krém került.
A fotókat most kivételesen nem én készítettem hozzá, nem is volt még ilyen, hogy én ne készítsek fotót a tortáról, ez most elmaradt. Pedig szerettem volna olyan fotót is, ahol egy eredeti méretű kekszet is a torta mellé teszek, hogy érződjön a fotón a méretbeli különbség. Talán az utolsó fotón lehet látni.
Nagyon szerettem készíteni ezt a tortát, az egyik aktuális kedvencem. :-)



2012. február 16., csütörtök

Milka (tej- és fehér) csoki torta, az ikrek :-)



A történet ott kezdődik, hogy kedves Gabi barátnőm készített Milka csoki tortát és feletette a facebook-os oldalára is, amit Like-oltam (de hülyén néz ez ki leírva) Ezt látta egy pár ismerősöm. Nagyon megtetszett nekik is és kérdezték, hogy én is tudnék-e ilyet készíteni. 1 hét eltéréssel egy tejcsokis és egy fehércsokis változatban is elkészült a torta Gabi prototípusa alapján. :-)
Előttem volt gondolatban Gabi tortája, egy-egy felbontott Milka csoki, hogy biztosra menjek. Azért nem mondom, hogy könnyű és és kicsit olyan furcsa érzés is volt, hogy ráadásul pont Gabi tortáját kellett elkészítenem.
A fehér- és tejcsokis is trüffel krémmel készült az abszolút csoki rajongó Ünnepelteknek. :-)


2012. február 14., kedd

Grillezet feta sajtos Valentin-napi szivecske tészta füstölt angol szalonnával és pritamin paprikával


Nem mondom, hogy igazán ünnepelni szoktuk a Valentin-napot, de azért egy-egy apróság belefér. Legalább annyi, hogy egy jó kis ételt készítsek amit stílszerűen szivecskés tésztával tálalok. :-)
Tavaly ezzel a reggelivel készültem.
Maga az étel természetesen bármilyen tésztával elkészíthető. A sajt önállóan is fogyasztható szerintem egy kis pirítóssal is akár, nagyon jól nézett ki ahogyan kivettem a sütőből és biztosan kipróbálom úgy is. Most olyan jó kis ízharmónia kerekedett ki a sült sajt és fokhagyma valamint a friss-ropogós paprika és a többi hozzávaló egyvelegéből...
Ajánlom mindenkinek akár egy kellemes rozé bor társaságában elfogyasztva.

A sajt előtte-utána :-)

Hozzávalók:
tészta (25 dkg)
1,5 (kis)doboz tejföl
natúr sajtkrém (egy kis tömlősnek a fele)
10 dkg füstölt angol szalonna
12 dkg feta sajt
3 gerezd fokhagyma
zöldfűszerek (kakukkfű, metélőhagyma, chili, bors)
egy marék piros húsú pritaminpaprika apróra vágva

Alufóliából egy kis tálcát készítek, az alját olívaolajjal kikenem. A feta sajtot 1x1 cm-es darabokra felvágom, majd a tálcába teszem. 2 gerezd fokhagymát felkarikázok, majd a sajtokra szórom ízlés szerint fűszerekkel együtt és meglocsolom egy kevés olívaolajjal. Beteszem a sütőbe és szép pirosra sütöm.
A maradék 1 gerezd fokhagymát felaprítom, majd a felkockázott szalonnával együtt megpirítom egy teflon serpenyőben. Hozzáadom a sajtkrémet, a tejfölt és egy kis vizet ha szükséges, majd jól összeforralom. A legvégén adom hozzá a nagyon apróra vágott pritamin paprkiát és a megsült sajtot. Ha kell, akkor még fűszerezem és újra összeforralom az egészet.
A kifőtt tésztát a szószhoz keverem, majd tálalom.

2012. február 13., hétfő

Boxolós torta



Boxolós legyen a torta, ez volt a kérés. Legyenek rajta figurák, legyen rajtuk box kesztyű. Hűűűha, gondoltam. Lecke feladva. Se a figurákban nem vagyok nagyon profi, sem azt nem csípem annyira amikor nem ehető "alkatrészek" vannak a tortán. De azt azért hozzáteszem, hogy egyes esetkben meg kifejezetten jól mutat és kell is. Mindenképpen szerettem volna ha egy ring adja meg a keretét a tortának és legjobban megvalósítani ezt nem ehető részekből tudtam. Az oszlopokhoz (nem tudom mi ennek a rendes neve) szívószálat használtam és magát a korlátot meg fonott vékony zsinórból készítettem. Jól bevált az ötlet, egyszerű is volt megcsinálni.
A figurákat még mindig sokat kell gyakorolnom...
Belül tejszínes vaníliás krém lapult a tortában.


2012. február 3., péntek

Joghurtos pácban érlelt karaj forgatott burgonyával


Már egy ideje nem hoztam nagyon mást a blogba a tortákon kívül, így ezzel a bejegyzéssel (is) próbálom egyensúlyba hozni a mérleget. :-)
Többször készítettem már ezt az ételt, legutóbb zöldséges lepényeketet sütöttem hozzá köretként.
Kifejezetten jól illik hozzá, sőt kívánja is maga mellé a salátát, szószt vagy a mártogatóst.
Nyáron grillen is elkészíthető.

Hozzávalók:
6 szelet sertéskaraj
1 nagy doboz natúr joghurt
1 dl olaj
6 nagy gerezd fokhagyma

törött színesbors
1 teáskanál majoranna

A körethez:
előfőzött burgonya (tetszőleges formára szeletelve)
sültburgonya fűszersó
egy kevés olaj

A húsokat megmossuk, szárazra töröljük.
A fokhagymákat apróra daraboljuk vagy fokhagymanyomón áttörjük és a joghurttal, az olajjal és a fűszerekkel összekeverjük. A húsokat megforgatjuk a pácban és letakarva egy kis időre vagy akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük.
Sütéskor egy tepsibe sorakoztatjuk a húsokat majd fél dl vizet öntünk alá és fólia alatt 150 fokon megsütjük őket. A vége felé érdemes levenni az alufóliát, hogy pirosra süljenek a húsok.
Amíg a hús sül, addig a félig megfőtt burhgonyát leszűrjük és a fűszersóval összekeverjük. Egy teflon bevonatos serpenyőben egy kevés olajat hevítünk, majd a burgonyákat megsütjük.
Joghurtos-uborkás salátát kínálunk hozzá.

2012. február 1., szerda

Japán székes torta


Az egyik kedves kollegám nyugdíjas búcsúztatójára készítettem ezt a tortát.
A japán széknek ebben az esetben története van vagyis egy sajátos szóalkotás a történetben. Robi olvasott egy cikket még anno arról, hogy a japán nagy cégeknél végeztek egy felmérést arról, hogy ha a dolgozók ebéd után alszanak egy órát, sokkal hatékonyabban megy a délutáni munkavégzés. Így a dolgozóknak biztosítottak egy magas támlás, lábtratós széket amiben ezt a délutáni pihenőidőt eltölthetik. Robi ezen felbuzdulva hosszú éveken keresztül "győzködte" a közvetlen főnkséget, hogy márpedig a statisztika ott is azt mutatta ki Japánban, hogy ez igenis hatékony dolog a munka elvégzése szempontjából (is), nálunk is be kellene vezetni. :-) Innen az elnevezés: japán szék.


Amikor ötleteltünk azon, hogy milyen torta legyen akkor ez bevillant. Egy kényelmes fotelt formáztam meg marcipánból japán szék gyanánt. A lábtratójára ráítam japánul azt, hogy szék majd az egészet egy lépcsőre emlékeztető emelet legtetejére tettem. Természetesen egy vízmérce is helyet kapott a tortán, amit tragantból készítettem el, jelezve rajta az évszámokat. A jó megfigyelő még bakit is talál rajta (ez volt a találós kérdés, csak utána lehetett felvágni a tortát) :-)))


Robinak sok-sok ilyen "aranyköpése", mondása, története volt és ezek közül választottuk a szöveget a tortára. Sok olyan számítógépes programot írt és készített, ami a munkákat jelentősen megkönnyítette (nem mellékes az sem, hogy én is nagyon sokat tanultam Tőle, amiért mindig hálás leszek és nagyon sokat segített nekem). Mivel szoros viszonyban állt a számítógéppel-ami elég sokszor feladta és inkább pihenni volt kedve, mintsem dolgozni-, így fordította át saját értelmezésében Madáchnak Az ember tragédiájából ismertté vált gondolatát mi szerint ...a gép pihen, az alkotó forog. :-) A tortára erre utalva írtuk azt, hogy "Most már a gép forog, az Alkotó pihen".
Örülök, hogy én is dolgozhattam együtt Robival és azt hiszem, hogy minannyiunk nevében köszöntete mondhatunk neki.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails