2012. január 30., hétfő

3 csajos torta, azaz: szivárványos, katicabogaras és cicás torta

szivárványos torta
3 leányzónak készítettem tortát még egy pár héttel ezelőtt. Egy 5 éves ikerpárnak és egy 6 éves ünnepeltnek. Nem szabták meg, hogy milyenek legyenek. Először kicsit gonban is voltam aztán jöttek az öteletek amikkel előálltam és nagy örömömre rá is bólintottak. Így álmodtam meg az egyik tortát ami szivárványos volt színes nyalókákhoz hasonló tekervényekkel. Most először próbáltam ki ezt a rakott technikát, amit Lengyel Józsefnél láttam először és már régóta tervezem, hogy kipróbálom, remek alkom volt ez hozzá.

katicabogaras torta
A másik torta szép pisztáciazöld alapszínt kapott, virággal a tetején és egy katicával, az oldalán is feldíszítve, masnival átkötve, kicsi csillogással. A harmadik tortán pedig egy fekete macskusz kapott helyett belegabalyodva a fonalba, 3 kisegér társaságában.
Olyan jó volt látni ezt a 3 tortát együtt. Nem utolsó alkalom volt ez a rakott technika sem, nagyon szerettem és olyan mutatós lett a torta.

Cicás torta orr nélküli egerekkel (szerencse, hogy észrevettem) :-)

Egérkék már orrokkal
Joghurtos gyümölcsös, trüffel krémes és tejszínes vaníliás ízüre készítettem a tortákat.
Sajnos nem tudam jó fotókat készíteni a tortákról mert sötét volt de bízom benne, hogy is elnyeri tetszéseteket.

2012. január 26., csütörtök

A nagy találkozás


Van két számomra igazán fontos ember, akikkel a torták iránti szeretetem által ismerkedtem meg és akik nem csak szakmailag, de emberileg is igen fontos szerepet töltenek be nálam. Ők nem mások, mint Gabi és Józsi. (A Ő bejegyzéseiket már olvashatjátok itt: Gabinál és itt: Józsinál) Szerintem egyikőjüket sem kell bemutatnom azoknak, akik rendszeresen olvassák a blogomat. Gabit a blogvilágon keresztül ismertem meg és azt hiszen bátran mondhatom, barátok lettünk. Józsi munkásságára mindketten csodálattal (itt még hosszasan sorolhatnám a további jelzőket) tekintünk. Józsiról még azt is tudni kell, hogy Ő pont olyan mint amilyennek mutatja magát. Volt szerencsénk ezt személyesen is megtapasztalni a múlt hétvégén Győrben, ahol találkozhattunk is a "Mentorunkkal", Józsival. :-) Ugyanis esküvői kiállítás keretin belül a Matias Étterem és Cukrászda szebbnél szebb tortákkal szerepelt. Kiváló alkalom volt ez arra, hogy Józsival a tortái között ismerkedjünk meg személyesen is, így az országot átszelve elrobogtunk Győrbe, ahová a Férjeink is elkísértek bennünket és egy élményekkel teli két napot töltöttünk.
A társaság nagyon jó volt, olyan emberekkel lehettem, akiket tényleg szeretek és ehhez még az a rengeteg csodálatos torta is társult.





Sok beszélgetés után végre személyesen is találkozhattunk Józsival is. Gabival, mint a gyerekek izgalmakkal teli vártuk a nagy találkozást... és a várva várt találkozás épp úgy sikerült, ahogy azt elképzelni lehetett. Nagyszerű dolog, hogy Józsi egy teljesen földhözragadt ember, aki közvetlen, a szakmája iránti tisztelete és elközelezettsége példaértékü és elképesztő na persze emberileg sem kevesebb, sőt! Nagyszerű volt, hogy Gabival együtt lehettem részese ennek a nagy találkozásnak és reményeim szerint a sok közül csak az elsőnek!
Azok a torták...nem győztem kapkodni a fejemet, merre is nézzek, melyiket csodáljam és tanulmányozzam négyzetmilliméterről négyzetcentiméterre. Elképesztő.... élőben még csodálatosabb, szinte énekelt ott a sok torta a polcon, miközben táncra perdültek, esküszöm, hogy éltek... Álmom, hogy majd egyszer én is tudjak ilyen tortákat alkotni és remélem majd egyszer ez is valóra válik! Ebben Józsinak lenne szerepe és tudom, hogy Gabival kézenfogva sétálnánk ebben a lila ködben... :-)))

Az örök kedvencek- Makány Márta ehhez a tortához tervezett ruhát
Józsi tortájához Kósa Annamária tervezett lélegzetelállító ruhát

És az ott, jobb oldalt fent...

Örülök, hogy sikerült Józsinak időt szakítani arra, hogy hármasban is beszélgessünk és ez is baráti beszélgetés volt. Hihetetlen, ahogy én is sokszor csak csendben halgattam, ami nagy szó főleg annak, aki engem ismer. :-)
A kiállításon kívül eltöltött idő is jól telt Gabiékkal. A hétvégén mindösszesen "csak" hatszor fulladtam meg majdnem-de nevetve megfulladni, milyen jól hangzik... :-))) Jó kis csapat kovácsolódott össze, nagyon jól éreztem magam.
A Matiasba is látogatást tettünk és olyan jó érzés volt újra ellátogatni. Bátran mondom, hogy baráti fogadtatásban volt részünk. Viki mindenképpen gondoskodott erről és a csoda szépségek között csoda finomságokat fogyasztottunk. Persze nem tértünk haza megint üres kézzel. :-)
Azt hiszem minden teljesen idilli volt és alig várom, hogy újra együtt lehessünk mindannyian és meglegyen az az 1000 like, amikoris egy fergeteges bulival ünneplünk majd meg egy újabb találkozás alkalmával. ;-) Minden bizonnyal nem is olyan sokára.
Köszönök mindent Nektek Gabi és Józsi és Férjeknek is a türelmet, a kitartást és a támogatást! Örülök és nagyon boldog vagyok, hogy ismerlek benneteket és a barátaim vagytok! (még ha csöpögős is a vége!) ;-)

2012. január 20., péntek

Fehér csokis raffaello golyók


A Raffello is a kedvenceim közé tartozik és ez a házi készítésű durván fehércsokis változata sem okozott csalódást. Ajánlom bátram bárkinek és azért is jó, mert sütés nélkül, ráadásul előre is elkészíthető. Egyedül egy problémám volt. A mandula héjának eltávolítása. Elképzelhető, hogy valamit én csináltam rosszul, ugyanis a nosalty.hu-n is ez áll: A mandula héját könnyedén leszedhetjük, ha előtte forró vízbe dobjuk, és kicsit állni hagyjuk, majd a hüvelyk-és mutatóujjunk közé csippentve kinyomjuk a héjából. Namármost nekem ez a művelet-csippentve kinyomjuk a héjából-kb 1 órát vett igénybe 10 dkg mandulánál... de megért minden fáradozást, mert nagyon-nagyon finom lett.
Tapasztalat annyi volt, hogy érdemes a fogyasztás előtt (letőség és kitartás szerint) kivenni a hűtőből és megvárni, hogyszobahőmérsékletűre melegedjen. Így még finomabb volt!
(alaprecept a Blikk Nőkből, természetesen átdolgozva) :-)


Hozzávalók:
300 g fehér csokoládé
100 g vaj
100 g porcukor (én nem használtam hozzá ennyit, úgy is elég édes volt)
120 g kókuszreszelék + a forgatáshoz
4-6 evőkanál tej
egy pár csepp citromlé
1-2 teáskanál rum aroma (vagy rum)
100 g mandula héj nélkül

A csokoládét durvára reszeljük. Én annyit egyszerűsítettem, hogy a mixerbe tettem (3 részletben) és azzal aprítottam egészen finomra a csokit. Hozzáadjuk a puha margarint, a cukrot, a kókuszt, a tejet, citromlevet és a rum aromát. Az egészet jól összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy megszilárduljon.
Enyhén vizes kézzel kis golyókat formálunk a masszából. Mindegyik golyó közepébe 1 szem mandulát nyomunk és kókuszreszelékben megforgatjuk.

2012. január 16., hétfő

Harcsa torta -1 bajusszal :-)


Nem mondom, hogy nem kis szervezést igényelt ennek a tortának az elkészítése. Meglepetés volt teljesen az Ünnepelt részére. Sok telefonbeszélgetés, egyeztetés, fénykép, szín egyeztetés és a többi. :-) Végül ezt a harcsa tortát tudtam produkálni. Két hibája van, ami szembetűnő lehet bárki számára. Sajnos az egyik az, hogy nem tudtam olyan nyálkásra elkészíteni a külsejét, amilyenre eredetileg elképzeltem. Dina világa blog tulajdonosával beszélgettem erről,mert Ő már készített harcsát, olyan nyálkásat. De nem akarta a zselatin, hogy rákerüljön a tortára és én is jobbnak láttam nem erőltetni. Majd legközelebb okosabb és ügyesebb leszek.
A másik pedig a bajszok száma... igen, előfordul, hogy benézzük és egyel kevesebb bajusszal álduk meg azt a harcsát. A poén az, hogy az Ünnepelt üzente... :-) mindenféle hátsó szándék nélkül, mert tényleg tetszett neki a torta, csak feltűnt neki (kinek másnak ha nem neki), hogy eggyel kevesebbet készítettem. Mondom tekintse úgy, hogy ennek a harcsának ez lett a szexepilje. :-)))

Szerettem készíteni, jó volt ez a technika, amivel festettem a halat.
Férj is nagyon sokat segédkezett ismételten, szuper jó volt egy avatottabb szem is megint. :-)
Belül joghurtos-erdei gyümölcsös krém lapult.


2012. január 12., csütörtök

Uki torta



Uki és barátai
Uki legingább kisgyermekes szülőknek lehet ismerős. Ő egy rajzfilm figura, nálunk is nagyon kedvelt otthon, Bogó is szereti nézni. Így esett rá a választás, amikor Nimródnak készült 2. születésnapjára a torta. Tulajdonképpen rám volt teljesen bízva, sokféle figurából választhattam volna. Jó is volt ezért, hogy nem kellett kifejezetten Verdás vagy Thomas-os tortát készíteni, megragadtam egyből az alkalmat, hogy ezt a kis helyes figurát vagy figurákat elkészítsem. Kicsit másabb volt az eredeti elképzelésem... de ahogy az lenni szokott, a készítés közben alakul-változik a megvalósítás is. Így is tetszett mindenkinek az én nagy örömömre.
Belül joghurtos-málnás krém lapult.

Az Ünnepelt

2012. január 11., szerda

Kókuszos-vaníliás cappuccinos-fehércsokis forró csoki


Már maga a neve is olyan számomra, hogy olvasatra, hallomásra is egyből egy nagy pohárral szeretnék azonnal kortyolgatni. Szerintem igazán lélekmelengető ital főleg egy hóeséses hideg téli estén. Bár ma száz ágra süt a nap, de semmi nem tart vissza attól, hogy jóízüen elfogyasszam.

Jöjjön az elkészítési mód:
Egy nagy bögre mennyiségű tejet felforralok, majd 3-4 dkg fehércsokit felolvasztok benne miután levettem a tűzről. Hozzákeverek 1-2 táskanál vaníliás cappuccinot és egy evőkanál kókuszreszeléket (aki nem szeretné külön élvezni a kókuszreszelék darabkáit, használjon aromát, bár nekem külön ez tetszik benne). Ha ízlésünk kívánja még, akkor cukrozzuk meg és egy jó nagy adag tejszínhabbal koronázzuk meg.

2012. január 10., kedd

Mitsubishi torta/autó torta



Kicsit el vagyok maradva a bejegyzésekkel így az év elején, még utol kell érni magam és most végre a blogon is elkezdtem ezt.
Ezt a tortát még Karácsony előtt készítettem egy nagyon aranyos kisfiú születésnapjára. Egyértelmű kérés az volt, hogy egy Mitsubishi l200-as autó legyen, fehér színben, gallytörő rácsokkal. Huhhh, ez volt az első, amit ki tudtam nyögni. Az autó egyébként is számomra az egyik legnehezebb dolog, ami tortában elkészíthető. Nem mondom, hogy nem szenvedtem meg a kifaragásával, szerencsére Férj is sokat segített benne, mert elvesztem volna. A kerekei is feladták a leckét...majd ki kell erre fejleszteni valamit, mert jobban mutatott volna igazi terep kerékkel.
Belül trüffel krém lapult meggyszemekkel gazdagítva.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails