2011. augusztus 31., szerda

Epres-banános smoothie


A barackos smoothie után (amiről már ITT írtam) most jött a sorban az epres-banános. Nagyon megörültem ugyanis, amikor a hétvégén a piacon az egyik kedvenc gyümölcsösömnél megláttam a szép mosolygós epret. Tudtam, hogy ez lesz a sorsuk ebben a meleg időben nagyon jólesett a fiúknak is a friss, finom üdítő ital.

Hozzávalók: (2 nagy pohárhoz)
20 dkg eper
2 darab banán
jégkocka (poharanként 8-10 darab)
kevés ásványvíz
1-1 evőkanál tejszín

A megtisztított, megmosott epret és a feldarabolt banánt a jégkockákkal együtt összeturmixolom a mixerbe. (érdemes adagonként elkészíteni)
Ha kell, akkor egy kevés ásványvízzel hígítom.
Poharakba töltöm és 1-1 evőkanál tejszínt öntök hozzá.

2011. augusztus 30., kedd

Barackos-mandulás sütemény


Anyuék jöttek hozzánk vasárnapi ebédre és valami nagyon egyszerű sütit szerettem volna sütni, hogy mégiscsak legyen desszert, mert az úgy jó. Mivel hirtelen jött minden, ezért az otthon fellelhető alapanyagokat használtam csak, így született meg ez a könnyű, nyári és egyszerű sütemény.

Hozzávalók:
2 tojás

6 dkg porcukor
1 ek étolaj
1 ek langyos víz
6 dkg liszt
fél csomag sütőpor
3-4 darab őszibarack (tetszőlegesen elkészíthető más gyümölccsel is)
szeletelt mandula a tetejére


A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vége felé a cukor felét.
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük a robotgép segítségével.
A sárgájához hozzáadjuk az olajat és a vizet és jól elkeverjük.
A lisztet és a sütőport összekeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a kemény tojás fehérje habot és a lisztes keveréket a sárgájához, jól elkeverjük őket alapos, nagy mozdulatokkal.
Egy kisebb méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a piskóta tésztát és elrendezzük a tetején a meghámozott, kis kockákra vágott őszibarackot. A tetejére szórjuk a szeletelt mandulát.
Előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

2011. augusztus 29., hétfő

Micimackós torta



Örökmozgó Boti nagyfiúnak készült ez a Micimackós torta. Igazából még ez is a nyár középén lett volna aktuális, de csak most jutottam el idáig, hogy posztoljam.
Még a mai napig olyan furcsa (persze jó értelemben), hogy azok az emberek, akikkel együtt nőttem szinte fel, már családosak, gyerkőcöt várnak vagy éppen nevelgetik már Őket. Fura, hogy még tizen évvel ezelőtt (még leírni is furcsa) együtt koptattuk az iskola padot, most meg a gyermekékek az 1. születésnapjára készítek tortát. :-) Szuper jó és örülök, hogy egyre többen "állnak be a sorba". :-)
Boti nagy Micimackó fan és a labdékért is odavan, így kapott helyett -apuka kérésére- egy focilabda is a mézescsupor és Micimackó mellett a tortán. Éreztem én, hogy mondanom kell, ez nem az én ötletem volt, mert anyukának is meglepi volt a focilabda és vicces volt, mert mondta, hogy nem is értette miért van labda is Micimackó mellett. :-)
Belül vaníliás piskóta lapult, csokoládékrémes töltelékkel, banán karikákkal.
A nyár egyik igen meleg napján készült a torta, nem mondom, hogy egyszerű menet volt... Nagyon szeretek visszajelzéseket kapni a tortáról, hogy mennyire ízlett, mennyire tetszett, de amikor fotókat is kapok... :-) na meg engedélyt, hogy közzétegyem. :-))) nagyon örülök!


2011. augusztus 26., péntek

Gyümölcsös-krémsajtos pohárkrém


Ezt a pohárkrémet a közös tortázásra készítettem a lányoknak. Természetesen előtte napokban leteszteltük otthon a fiúkkal. Akkor málnával készíettem, viszont a lányoknak készült változatba még nagyszemű, friss, mosolygós szeder is került.
Reggel, munka előtt vágtáztam ki a piacra azon a napon, amikor jöttek a bloggerinák (szabadon Gabitól:-) ), hogy friss gyümölcsök kerüljenek a desszertbe. Talán a gyorsaságát is tudom bizonyítani, mert a piacozás után még gyorsan össze is állítottam a pohárkrémet (munka előtt) és a hűtőben várakoztak az elfogyasztásra.


Hozzávalók: (kb 4 pohárhoz)
2 doboz natúr sajtkrém (pl: Philadelphia)
1 kis pohár tejföl (20%-os)
2 kis pohár gyümölcsös joghurt (ízben harmonizáló, én Jogobellát használtam)
1-1 db cukrozott babapiskóta poharanként
tetszés szerint gyümölcsök
porcukor
1 dl tej

A babapiskótákat 3-4 darabba töröm, majd a tejben egy kicsit megforgatom és a poharak aljára teszem őket.
Az egyik doboz krémsajtot elkeverem a gyümölcs joghurttal és ha kell, akkor porcukorral ízesítem. Ezt a piskótára rétegzem, majd elosztom a másik doboz joghurtot is a krémsajtos rétegen.
Megszórom egy réteg gyümölccsel.
A másik doboz krémsajtot összekeverem a tejföllel és ízlés szerint porcukrot teszek hozzá, majd a rétegek tetejére kanalazom.
Legvégül gyümölccsel díszítem és hűtőbe teszem a fogyasztásig, így az ízek is összeérnek egy kicsit.

2011. augusztus 24., szerda

Focis-horgász torta


Kicsi elmaradásban vagyok, lassan a nyár vége felé járva, már túl a "nyári szüneten", így előbújtam. Ezzel a tortával is elmaradásban voltam, még a nyaralási időszak előtt készült.



Egy kedves ismerősöm kért meg, hogy készítsek egy olyan tortát, ami két Ünnepeltnek készül és egy tortán kapjon helyet egy focis- és egy horgász szakosztály. :-) Egyből ez a torta ugrott szemeim elé. Egyedül a focikapu az, amit másképpen készítettem volna el, ha jut még rá időm. A tragant itt is jó szolgálatot tett, de nem mertem a fő támasztót is csak ebből készíteni, aztán utólag, vagyis már a díszítésnél egyből tudtam volna a jobb megoldást. Ez így szokott lenni...
A tortában gluténmentes piskótát töltöttem meg barackos-joghurtos krémmel.

2011. augusztus 3., szerda

Közös tortázás Gabival és Mummyval, lovas tortát készítettünk



Tervezzük egy ideje a lányokkal-Gabival és Andival-, hogy összejövünk egy közös tortázásra. Július közepére sikerült összehozni, hogy mindenkinek jó legyen. (már 2 hete írom ezt a posztot, de nem jutok a végére) Kitaláltuk, hogy egy lófejet ábrázoló tortát készítsünk el. Az apropója onnan jött, hogy a keresztlányunk éppen azon a héten volt 11 éves és nagyon szereti a lovakat. Én úgy gondoltam, hogy egy lófej igazán úgy mutat jól ha fújva van (airbrush), akkor adja ki gyönyörűen az árnyékokat, magát a formát. Andinak van egy ilyen szuper airbrush készüléke, nagyon örültünk Gabival, hogy kipróbálhatjuk. Valami mesés ez a szerkezet és hihetetlen volt látni, ahogyan a fehérre burkolt lófej szinte egyik pillanatról a másikra életre kel a festéktől. Nem, ezt nem lehet szerintem ennyire jól megfesteni (sikítsatok ha tévedek) ez az airbrush-tól lett igazi, majdnem megszólalt. Ahogyan Gabi mondaná: "Olyan brutális, mint valami igazi torta!" (mindezt hajnalban 0:31-kor)
De kezdjük előrébbről...
Gabit kicsivel régebb óta ismerem már, nagyon szeretem a tortáit, a munkáit és azt is, ahogyan ír. Mindent olyan részletességgel és élménnyel, hogy az ember átéli, mintha Ő is ott lenne. Hihetetlen a leksedés benne és úgy szív magába minden infót, hogy öröm nézni és hallgatni amit és ahogyan csinál. Nagyon szimpatikus volt nekem már az első találkozás alkalmával is és ez mindig csak fokozódik, ahogy egyre jobban megismerem.
Andit valamivel később ismertem meg és Ő is nagyon szimpatikus volt. Csodálom, ahogyan a két királylánya mellett ennyi energiája van tortázni. Neki is hihetetlen a tudása és szuper, amit csinál. Árad belőle a nyugalom, a kedvesség, egy jelenség. Olyan nagylelkű és nagyon tetszik, hogy annyi infót és minden mást megoszt másokkal.
Mindketten olyanok voltak mintha már ezer éve ismerném Őket. Szuper személyesen is megismerkedni ilyen emberekkel. Nagyon örültem, amikor sikerült egy mindenkinek megfelelő időpontot taláni a nyár kellős közepén.
Már említettem, hogy a torta témájára lecsaptam, a lányoknak is tetszett a lovas ötlet, így előző nap megsütöttem és betöltöttem a piskótát. Természetesen nem merült fel bennem, hogy faragható piskótát kellene sütnöm (miért is, hiszen lófejet faragunk majd ki...) -a meleg megártott biztosan-és ez azért is biztos, mert a töltelék is kicsit kevesebb lett a kelleténél, ami málnás-áfonyás-johurtos-tejszínes krém formájában volt jelen a tortában. Tipikusan akkor történnek ilyen bakik, amikor az ember 2 tortakészítésben játras személyt vár... Murphy törvénye.
Megérkeztek a lányok hozzám és 6 óra körül már a torta felett álltunk, kerestük a lófejet benne, végül körberajzoltuk, majd hosszasan győzködtük egymást, hogy vágja ki valaki a formát. Végül kézről-kézre járt a kés és mindenki faragott rajta egy kicsit.



Vajkrémmel burkoltuk be a tortát-mivel én ezt használom, de hosszasan beszélgettünk arról is, hogy ki hogyan szokta, természetesen hárman háromféleképpen.


Ment a hűtőbe dermedni a torta, addig asztalhoz ülve falatoztunk (majdnem kétszer sült pirítóssal) hideg pirítóst ;-) egy kis kencével, meg elfogyasztottuk a desszertet, természetesen közben is beszélgettünk.
 Végre elővettük a lovat és elkezdtünk tanakodni, hogy milyen színű is legyen. Jött az internet, a könyvek és mindenféle verzió. Begyúrjuk valamilyen színnel vagy csak fújjuk meg? De akkor is milyen színnel? És egyáltalán? Na, a kantárról már nem is beszélve. :-) Szerintem ezekkel ment el a legtöbb idő, de még ez is buli volt, közben nevettünk nagyokat. Akkor is amikor Gabi szinte tetőtöl talpig keményítőbe öltözött, de olyan jól állt neki! :-)


 A faragás közben már elkezdtünk félrebeszélni, pedig nem ittunk alkoholt, csak a tortától és a melegtől, na meg a szórakozástól részegedtünk le, szerencsére felírtam az aranyköpéseket, amik születtek. :-) Gabi kezdte a sort 22:27-kor: "Ez is majdnem szabályos, csak nem szögletes." -mondta ezt talán a ló orrára. :-)
Végre előkerült az airbrush is, Andi felnyitotta a kincsesládáját és elővette ezt a fantasztikus szerkentyűt. Valami álom! Remélem, hogy egyszer én is tulajdonosa lehetek majd egy airbrush készüléknek.

Airbrush készülék
Olyanok voltunk, mint a kisgyerekek. Legyeskedtünk Gabival és meg akartuk fogni, ki akartuk próbálni, szuper volt!




Végül abban maradtunk, hogy fehérrel burkoltuk be a lovat és fekete festékkel fújtuk le. Jobban mondva Andi, mert Gabival nem mertük élesben bevállalni a fújást. Fantasztikus volt látni, ahogyan egyik pillanatról a másikra szinte életre kel a ló, megjelentek az árnyékok az ereknél, a szeménél. Csodás volt.


A száját kitakartuk a lónak egy papírral, hogy fehér maradjon, de amikor levettük róla a fújás után... nem volt gyenge látvány, nagyon nevettünk, mert irtó viccesen nézett ki a ló, mintha fogkrém reklámhoz készült volna. :-) A végén a fogakat is megfújtuk még, hogy ne rikítson annyira és mondtam Andinak, hogy fújja: "Úgy, csak még jobban." -23 óa tájékán. :-)
 A végeredmény szerintem már ekkor is magáért beszélt, de ekkor jött a kantár. Úgy gondoltuk, hogy ne legyen rózsaszínű, sem semmi extrém, maradtunk a barnánál. Miközben színeztem a kantárnak való bevonót, a lányok tanakodtak, hogy milyen színű is legyen. Hangzott: Mondjuk, mint a fa,
"- Gabi: Milyen a fa?
-Andi: Kedd! (ezen a napon készítettük a tortát)"-így 23:23-kor már csak hahotázni tudtunk ezen. :-)
Elkezdtük kiszabni és pöttyözni a varrásokat. Gabinak nagyon tetszett, hogy Andival, mint a szorgos diákok, házifeladatot készítve pöttyözgettünk. :-)

Bár ezen a fotón Gabi a főpöttyöző :-)


Gabi meg persze fényképezőgéppel a nyakában, tortát burkolt. :-) Olyan sokat és olyan jókat nevettünk. A végére, a kezdeti "szégyellőség" is teljesen feloldódott bennünk és szuper jól összedolgoztunk. Andi megformázta és lefestette a karikát (nem tudom mi ennek a rendes neve), majd a sörény is felkerült a lóra.
A füleket is közösen formáztuk meg, tragantból készültek, amiket szintén airbrush-al festettünk meg.
A végén nagyon nagy örömmel és mosollyal az arcunkon-na meg fáradtan a "2. műszak", közel 8 óra tortázás után-elkezdődött a tortás fotózkodás. Férj volt a fényképész és mindhárom fotómasinával, legalább 3-3 fotót készített rólunk a tortával. Székre fel, székről le, guggolva és nevetve és fáradtan és tortát felemelve és tortát megdöntve és már majdnem fejre is álltunk vele. :-)


Nagyon nagy élmény volt és a végeredménnyel azt hiszem teljesen elégedettek voltunk mindannyian, az Ünnepeltről nem is beszélve!

Az Ünnepelttel
Sok tapasztalattal, élménnyel, emlékkel és két nagyszerű ember megismerésével lettem gazdagabb és alig várom a következő közös tortakészítést!
Resszkessetek! ;-) És még a hajnali fél 2-es búcsúzkodás, na meg a romeltakarítás és a másnapi meló sem rettenthet vissza! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails