2011. május 31., kedd

Lego torta (fázisfotókkal) vanília krémmel



Ez a torta egy Lego rajongó nagyfiúnak készült az óvodás ballagására és névnapjára.
17 szeletes volt, vanília ízű töltelékkel, amit Krickynél találtam, természetesen egy kicsit módosítva azt.
A figura most teljes egészében marcipánból készült. Nem mondom, hogy nem izzadtunk együtt a bevonóval, de a hűtő és a mélyhűtő jó szolgálatott tett erre (is).
Próbáltam egy pár fázisfotót készíteni közben több-kevesebb sikerrel. Nyilván a fényviszonyok sem voltak a legjobbak már késő este, de azért a lényeg látszódik.
A végső fotó is csak futtában készült, így se háttér, se jól beállított fotó. Ilyen is kell néha.
(a Lego figura kb 12-13 cm magas volt)


Hozzávalók a vanília krémhez: (2 adagot készítettem ehhez a tortához)
3,5 evőkanál kukoricakeményítő
3-4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília


A keményítőt összekeverem a cukrokkal, félbevágom a vanília rudat, kikapargatom a belsejét egy kés segítségével, majd összefőzöm a tejjel folyamatos kevergetés közben, amíg sűrű pudingot kapok. Kiveszem a végén a vaníla héját és megvárom, amíg kihűl.
A porcukorral kihabosított puha vajat a kihűlt pudinghoz keverem robotgéppel, majd megtöltöm a krémmel a tortát.


1. kép: A betöltött (pár órát ezután a hűtőben pihentetjük) torta faragása. Az oldalakat egyenesre vágjuk
2. kép:A tortát vajkrémmel kenjük be, mehet a hűtőbe megint egy kis időre, azután egyenesre símítjuk a krémet. Jó szolgálatot tesz egy nedvesített kenőkés.
3. kép: A torta burkolása. Először a tetejét, majd az éleket, legvégül az oldalára símítjuk a borítást. A felesleget levágjuk.
4. kép: Méretre vágott pálcákat (jelen esetben hurkapálcika) szúrunk a tortába, ahová majd a következő szint jön, így stabilabb lesz a torta, jobban meg tudja tartani egyik emelet a másikat. Érdemes egy kartonból kivátott lapot a torta alá tenni (az emelet alá), ami egy 0,5-1 cm-rel kisebb a tortánál, ez is tartást biztosít.
Miután rákerült a legfelső emelet, abba is szúrunk egy méretre vágott pálcikát, így azt is rögzítjük, hogy ne csúszkáljon a tetején a legfelső szint.

2011. május 30., hétfő

Meglepetés teknős puding gyermeknapra


Tegnap volt gyermeknap, amit már mi is 3. alkalommal ünnapeltünk meg az idén hármasban. :-) Az egész hétvégés játszóteres-ugrálóváras-lovaskocsizós-mindenféleállatsímogatós-vidámparkos-vattacukrozós történésekkel a hátunk mögött ezt a kis édességet kapta még Bogó. Ugyanis a hétvégi sűrű programok között ezt a gyorsan elkészíthető meglepit ötleteltem ki neki. Nyerő volt nála és roppant gyorsan elkészül, csak a puding dermedésére kell várni vele.



Hozzávalók:
főzve készíthető vaníliás puding
harált háztartási keksz
cukor
tej
olvasztott vaj/margarin
csokigolyók
mazsola
szóró/dekor cukor
2 darab babapiskóta
egy kis szelet alma


A megfőzött vaníliás pudingot egy kisebb méretű, hideg vízzel kiöblített tálkába merjük, majd a hűtőbe téve megvárjuk, amíg megdermed. Érdemes egy kicsit kevesebb tejjel elkészíteni a pudingot, így kicsit "szilárdabb" lesz.
A teknős fejének elkészítéséhez 3 evőkanlál darált kekszet használtam fel, amit 1 teáskanál olvasztott margarinnal és ízlés szerinti mennyiségű cukkoral kevertem össze. Annyi tejet öntöttem hozzá, amennyivel egy könnyen gyúrható, formázhatóvá vált a teknős leendő feje. A szem 1-1 mazsolából, a szája pedig fekete színű tortadarából készült.
A megdremedt pudingot óvatosan a tányérra borítottam (megvártam mindenféle fortély nélkül, amíg kicsúszik a formából), majd csokigolyókkal díszítettük. Ezt érdemes csak a közvetlen fogyasztás előtt megtenni, mert nagyon gyorsan lemásztak a teknős páncéljáról, elkezdtek olvadni (éljen a nyár! :-), ezt gyorsan megspékeltük egy kis (sok) színes dekor cukorral. -végül ezt a fázist hagytam a legvégére, amit már együtt díszítettünk, külön öröm volt ez is.
A lábaihoz pedig a babapiskótákat megfelelő méretűre vágtam, majd felhelyeztem a fejére az alma kalapot.

2011. május 26., csütörtök

Cupcake avagy feldíszített muffin (epres-kókuszos, csokis-francadrazsés és csokis-banános)

Kicsit bajban voltam, hogy cupcake vagy muffin névvel lássam el ezeket a kis "sütiket", aztán utánaolvastam a neten.
A cupcake igazából a muffinnál kisebb méretű (minimuffin?) és könnyű tésztával bír, melynek a tetejét díszítik vajas krémmel. Torta helyett készítik, mert felér egy szelet tortával, igen mutatós.
A muffin tésztája is más, sokszor teszünk a tésztájába csokit, gyümölcsöt. Ehető akár reggelire, uzsonnára, nem is minden esetben annyira mutatós, de nem is annyira tömény adott esetben.
Amiket most én készítettem azt hiszem, hogy a kettő között van valahol, de mégis a muffin felé húz, mivel a tésztája "töltött", azonban marcipán díszítést kaptak egytől egyig. Készült ugyanis a bölcsiben szervezett családi délutánra, így a gyerkőcök kedvében szerettem volna járni, amikor arra gondoltam, hogy feldíszítem a muffinokat. Mivel az alkalomra ideiglenesen létesített büfében kínálták őket, ezért nem mertem az eredeti vajas krémmel díszíteni őket, így mindenféleképpen egyszerűbbnek láttam ezt a verziót. Nem vagyok igazán elégedett velük, mert még több időt kellett volna a díszítésre szánnom. Na, majd legközelebb.
(a fotók már a reggeli rohanós-indulás előtt készültek, így a szállító dobazban kaptam lencsevégre őket...)


Epres-kókuszos muffin
Hozzávalók: (12 darab lesz belőle)
12,5dk g földieper

17,5 dkg lágyvaj vagy margarin
12,5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
4 db tojás
17,5dkg liszt
1 csapot teás kanál sütőpor
50 g étkezési keményítő
kb 3 evőkanál tej
10 dkg kókuszreszelék

A lágy vajat/margarint habosra keverjük a robotgéppel, hozzáadjuk a cukrokat, majd egyenként a tojásokat is, amiket alapaosan (egyenként) beledolgozunk a tésztába.
A száraz hozzávalókat a kókusz kivételével a tojásos masszához keverjük, tejjel hígítjuk, legvégül a kószreszeléket is belekeverjük.
Papírral bélelt muffinformákba 1-1 evőkanálnyit teszünk a tésztából, majd eloszlatjuk rajtuk a kis kockákra vágott földiepret. Befedük őket a maradék tésztával, majd előmelegített sütőben készre sütjük őket. (kb 20-25 perc)
(forrás: Dr. Oetker)


Csokis-francsiadrazsés muffin:

Hozzávalók: (12 darab lesz belőle)
12 dkg olvasztott vaj/margarin 

20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
25 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
kb 1 dl tej
10 dkg franciadrazsé


Összekeverem a száraz és a nedves hozzávalókat külön tálakban, majd összekeverem őket.
Papírral bélelt muffin formába kanalazom a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütöm őket kb 20-25 perc alatt.



Csokis-banános muffin receptje ITT olvasható.

Azoknak a muffinoknak, amiknek felpúposodott a tetejük, kicsit megskaploltam őket, majd egy kis vajkrémmel (vaj+porcukor) ragasztottam fel a marcipán alapot, figurákat a muffinokra.

2011. május 25., szerda

Uborkás-kapribogyós-burgonya saláta


Mostanában- hogy végre itt a jó idő -egyre sűrűbben esik jól valami könnyű (hideg) étel. Ez a saláta is így készült el. A megszokott majonézes burgonya saláta lett felturbózva egy kis savanyú uborkával és kapribogyóval. Verhetetlenül finom.

Hozzávalók: (2 főre)
6-8 db közepes méretű burgonya
2-3 evőkanál tejföl
1-2 evőkanál majonéz
3-4 db kisebb savanyú csemege uborka (jó ropogós)
1 teáskanál kapribogyó
1 fél fej vöröshagyma


A burgonyát héjában, sós vízben megfőzöm és amíg fő, addig összedarabolom az uborkát, a hagymát és a kapribogyót is egyészen apróra.
A tejfölt összekeverem a majonézzel, a sóval és feldarabolt hozzávalókkal.
A megfőtt, meghámozott burgonyát felkockázom, majd a majonézes keverékhez forgatom óvatosan.
Hűtőbe téve egy pár óra hosszára lehűtöm, addig az ízek is jól összeérnek.

2011. május 24., kedd

Hideg gyümölcs leves almával, eperrel és körtével + egy díj

Végre itt van a jó idő, amikor már tényleg jól tud esni egy könnyű, hideg gyümölcsleves. Most alma, eper és körte került a levesbe és az epertől kapta ezt a szép színét. Bogó szerint: "rózsaszínű leves" lett belőle. :-)

Hozzávalók:
1 nagyobb alma
1 puhább körte
20-25 dkg eper
3-4 szegfűszeg
1 csipet fahéj
cukor ízlés szerint
1 kávéskanál reszelt citrom héj
kb 2 dl tejföl
1 evőkanál liszt

Az almát és a körtét meghámozom, majd felkockázom. Beleteszem a szegfűszeget, a fahéjat, a citrom héjat és felöntöm annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Ízlés szerint cukrozom.
Amikor már majdnem teljesen megpuhultak a gyümölcsök, akkor beleteszem a levesbe a megmosott, félbe vagy negyedekbe (mérettől függően) vágott epret is.
Közben elkészítem a habarást, amihez a tejfölhöz hozzákeverem a lisztet és a forró levesből rámerek egy merőkanálnyit, alaposan összekavarom (így hőkiegyenlítek és nem lesz csomós sem a habarásom), majd az egészet a forrásban lévő leveshez öntöm folyamatos keverés közben. Jól kiforralom, majd kihűtöm a levest. Tejszínhabbal tálaljuk.


Egy újabb díjat kaptam Foodafoktól, amit ezúton is nagyon szépen köszönök, nagyon örülök neki!
Igazság szerint tovább kellene adnom 15 bloggrenek, de ahogy az lenni szokott már biztosan nagyon sokan megkapták azok közül, akiknek én is szívesen adnám. Így szeretném ha mindenki megkapná, aki ide jár hozzám is nézelődni, olvasgatni.

2011. május 23., hétfő

Laskagombás tészta

A hétvégén, amikor a piacon jártam nem bírtam otthagyni a gyönyörűen kacsingató laskagombát. Készült belőle rántott változat is és ez a nagyon ízletes szósz is. Most annyira rákaptunk, hogy további verziók is vannak már a fejemben.

Pár szó a laskagombáról:
Összetétele hasonlít a szintén termesztett csiperkegombáéhoz, azonban annál könnyebben emészthető. Fehérjéének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.
Kedvező élettani hatása, erőteljes, intenzív íze miatt egyre népszerűbb. Nagyobb piacokon, háztáji termelőknél szinte egész évben beszerezhető, viszonylag olcsó és változatosan elkészíthető.
(forrás: HáziPatika.com)



Hozzávalók:
20 dkg laskagomba
30 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2-2,5 del tejföl
2 dl tejszín

bors
fél marék friss petrezselyem
1-1,5 dl víz
tészta

Az apróra darabolt hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a darált húst és a felkockázott gombát, a zúzott fokhagymát, majd ezeket is megpirítom.
Sóval, borssal ízesítem, majd hozzáadom a tejfölt és a tejszínt is. Egy kevés vízzel hígítom, beleteszem a feldarabolt petrezselymet is, majd kis lángon jól összeforralom az egészet.
Kifőtt tésztával tálalom.

2011. május 20., péntek

Malackás torta

Ez a Malackás torta, gyönyörűséges Emília 1. születésnapjára készült. Nagy kedvence Malaca, így kérdés nem volt, hogy Ő kerüljön a tortára. Malacka teste RKT-ből van, mint a bagoly, ezen a tortán.
Malacka mérete azt hiszem jól látszódik a gyetyához és a tüzijátékhoz viszonyítva, hogy mekkorára sikerült. :-)
Maga a torta 20 szeletes, kakaós piskótával készült és tejszínes csokoládé krémmel volt töltve.



2011. május 18., szerda

Marinált sajt(ok)


A legutóbbi prágai kirándulásunk alkalmával ettem ilyen marinált sajtot. Ott úton-útfélen találkoztam vele, amik közül több változatot is megkóstoltam. Akkor elhatároztam, hogy én is fogok ilyet készíteni, mert nagyon elnyerte a tetszésemet.


Amikor lehetőséget kaptam, hogy a Tokaji Borecet manufaktúra által küldött borecet válogatásból készítsek el legalább egy jó receptet egy játék keretén belül, nem is volt kérdés, hogy ezzel a szuper recepttel jelentkezem.

Ajándék borecet kóstoló csomag:
(kép forrássa: http://www.borecet.hu/)

 
A recept tetszés szerint elkészíthető különböző sajtokból. Jelen esetben camambert- és mozzarella sajtok fürödtek meg a marinádban.

Hozzávalók:
1 kerek, érett camambert sajt
mini mozzarella golyócskák
kakukkfüves tokaji borecet
szárított kakukkfű
frissen őrölt színes bors
1 teáskanál só
3 teáskanál cukor
olíva olaj
1 kisebb fej vöröshagyma
ecetes, enyhén csípős savanyú paprika

A hagymát karikákra szelem, majd egy üvegben megágyazok vele a sajtok alá egy pár paprika kíséretében. Erre helyezem a camambert sajtot, amire újra hagyma karikákat teszek, majd a mozzarella golyócskákat és egy pár darab savanyú paprikát. Borssal és kakukkfűvel ízesítem.
Elkészítem az ecetes marinádot, melyhez 3 teáskanál cukrot elkeverek 1 teáskanál sóval és felöntöm annyi kakukkfüves tokaji borecettel, amennyi éppen ellepi. Majd az egészet felöntöm 3 dl langyos vízzel. Alaposan összekeverem és a sajtokra öntöm ezt a marinádot (én ebben az esetben körülbelül a felét öntöttem rá, mert még az olaj is hozzá kerül)
Végül hozzáöntök annyi olíva olajat, amennyi ellepi az egészet (az olaj mennyisége kb a marinád harmada legyen).
Hűtőbe téve legalább 3-5 napig érlelem.
Friss, ropogós kenyérrel fogyasztva a legfinomabb.

2011. május 16., hétfő

AS Roma torta

Ez volt a sablon, az eredeti logó:

Az egyik kedves kollégám Párjának készült ez a torta. Egyértelmű volt, hogy valami olaszos, valami Rómával kapcsoltaos témájú legyen. Végül jött az ötlet, hogy a  foci csapat logója legyen maga a torta. A bulin készült fotók egyértelműen igazolták-ami szerint tényleg nagy rajongója a csapatnak a hölgy-, hogy jól sikerült a meglepetés. :-) Külön kérés volt, hogy az ünnepelt éveknek megfelelő számú gyertya égjen a tortán, pontosan 34 darab.
Belül kakaós piskóta volt gesztenye krémmel töltve.
Azt hittem első körben, hogy egyszerű lesz a feladat, aztán a betűk, majd Romolus és Remus meg a farkas kivágása marcipánból megdöntötte ezt a gondolatot.
Nekem tetszett a végeredmény és így utólag is boldog születésnapot kívánok az Ünnepeltnek!


A 34 darab gyertyával:

2011. május 11., szerda

Epres torta

Mi történik akkor, amikor sokat akar a szarka? Nem sikerül kifogástalanul az elkészült torta, az történik. Ugyanis kiszemelünk egy receptet -történetesen Strawberry receptjét- és módosítunk rajta saját ízlésünkre hangolva. Igen ám, de néha kicsit telhetetlen az ember lánya és kevesebb mennyiségű tejfölbe, legalább kétszer annyi epret kívánkozik tenni (mert ki bír ellenállni annyi mosolygós epernek?), mint a receptben előírt mennyiség. Így történik, hogy kicsit folyósabb az állaga a tortának, de még így is NAGYON FINOM!
Másik hiba az, hogy ez a néhakicsittelhetetlenazeperből személy türelmetlen és nem vár eleget a szilárdulásra... De ugye mindig tanul az ember. Ahogy az egyik kedves ismerősöm szokta mondani: jó hülyének lenni. :-)
Mindenesetre közzéteszem a receptet az én verziómban is, mert arra juottam, hogy amikor már vártam eleget (hogy legyen ideje annak a zselatinnak is "hatni") jó állaga lett a tortának. Na, de azért ne gondoljon arra senki, hogy kanállal kellett enni! :-)
Végkövetkeztetés: tartsuk be a receptben leírtakat és várjunk türelemmel, mert megéri ezért a finom tortáért.


Hozzávalók a tésztához:

10 dkg darált háztartási keksz
5 dkg hideg vaj
5 dkg szeletel mandula
3 ek hideg tej

Hozzávalók a krémhez:
450 g tejföl (1 nagy doboz)
60-70 g porcukor
1 kis csomag zselatin (vagy zselatin fix)
15 dkg apróra feldarabolt eper (ebből tettem én vagy 10 dekával többet...) + a díszítéshez
babapiskót a díszítéshez

A tésztához a kekszet és a mandulát összemorzsolom gyorsan a hideg vajjal, majd a tejet is hozzáadom. Egy 18 cm-es sütőpapírral bélet tortaforma aljába nyomkodom egy kanál segítségével a tésztát és előmelegített sütőbe kb 10-15 perc alatt megsütöm a tésztát.
Amíg sül a tészta, addig elkészítem a  krémet is. Ehhez a tejfölt elkeverem a porcukorral, majd hozzáadom a feldarabolt epret is. A zselítint egy kevés vízben feloldva megmelegítem, majd a tejfölös keverékhez öntöm.
A langyosra hűlt tésztára öntöm ezt a tejfölös-epres krémet, majd hűtőbe téve (türelmesen várva) akár egy éjszakára, de jó pár órára minimum megvárom, amíg a krém eléri a kellő szilárdságot, addig a tészta is puhul egy kicsit.
A tortaforma lekapcsolása előtt egy éles késsel vágjuk körbe a tortát a perem mentén, majd félbe vágott babapiskótával és eperrel díszítsük fel a tortát.

2011. május 9., hétfő

Panna cotta eperrel


Ez a fantasztikusan egyszerű és nagyszerű desszert Olaszországból származik. Az apró kis fekete vanília magokkal gazdagított tejpuding találó desszert lehet bármilyen alkalomra. A maga egyszerűségével, elegáns tálalásával, könnyedségével és persze variálhatóságával teljesen lenyűgözött.
Ígérhetem, hogy nem ez az utolsó változat, mert egészen biztosan elkészítem még (ahogyan azóta ez már meg is történt a családom férfi tagjai kívánságának eleget téve) többféle köntösben is.
Tetszik benne még az is, hogy előre elkészíthető (mivel várni is kell a szilárdulására), így nem kell aznap megőrülni, amikorra készül, hogy még a desszerttel is foglalkozzunk.
Most epres szósszal készült, mert itt van már a csodaszép eperszemek ideje végre!

Hozzávalók: (nekem ebből az adagból 5 pohár lett)
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín (30%-os)
50 g cukor
4 g zselatin
1 rúd vanília
15 dkg eper
40 g cukor

Az eper szószt készítjük el legelőször, amihez a megmosott és feldarabolt epret a cukorral együtt elkezdjük főzni, kis lángon. Folyamatos kevergetés közben sűrű szószt főzünk belőle (kb 15 perc alatt). A kész szószt az előkészített poharakba szétosztjuk, majd mélyhűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen, amíg a tejpuding is elkészül.
A tejet a tejszínnel és a kikapargatott vanília rúd magjaival és a rúddal együtt felforraljuk. Közben elkeverjük a zselatint a cukorral, majd amikor felforrt a tejszínes keverékünk (vegyük ki a vanília rudat), akkor lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a zselatinos cukrot, amíg az teljesen fel nem oldódik. Kis hűtés után az epres szószra merjük egy szűrőn keresztül a tejpudingot. (ilyenkor még nagyon folyós, majd a hűtőben dermed meg)
Hűtőbe tesszük legalább 6 órára, hogy rendesen megdermedjen, utána fogyasztható.

(forrás: desszert.eu)

2011. május 6., péntek

Hello Kitty torta


Az egyik kedves barátnőm kislányának 3. születésnapjára készítettem ezt a tortát. Hello Kitty-s tortát szerettek volna. Sokat nézegettem a neten képeken, mert egész testes változatban még nem igazán találkoztam ezzel kis "figurával", végül ezt az ülő változatot választottam.
A tota mérete kb A3-as papírlap méretű volt, belül pedig joghurtos erdei gyümölcs krémmel töltöttem meg.
Nagyon szerettem ezt a tortát (is) díszíteni, jobban mondva imádok minden tortát díszíteni. :-)

Isten éltessen Alexa!

2011. május 4., szerda

Zöldséges lasagne (paradicsom, cukkini, spenót)



Néha szerintem kifejezetten jól tud esni egy hús mentes étel. Könnyű, de eléggé laktató is, színpompás, nem mellékesen egészséges is a sok-sok finom zöldségtől.
Már kezdenek előbújni a finomabbnál-finomabb zöldségek, így amikor "szembe jött" velem a spenót, akkor már tutam, hogy ez a lasagne lesz a sorsa a cukkinivel együtt, amit finom paradicsom kísért a sütőtálig.

Hozzávalók: (2 főre)
fél doboz lasagne lap
1 közepes méretű cukkini
10 dkg friss spenót
1 doboz darabolt paradicsom konzerv
kb 2-3 dl tejszín

bors
bazsalikom
reszelt sajt a tetejére és a rétegek közé (kb 15 dkg)

A spenótot alaposan megmosom, majd forrásban lévő vízbe csobbantom egy rövid időre (leforrázom).
Egy seprpenyőbe kevés olajon kicsit megpirítom a karikára vágott cukkinit, de éppen csak egy pár pillanatig. Hozzáöntöm a paradicsomot és a spenótot is hozzáadom. Fűszerezem, majd felönötm a tejszínnel. Ennek a mennyiségét úgy próbáljuk eltalálni, hogy egy jó szaftos ragunk legyen ezáltal, mert majd a tészta ebben a ragu levében fog "megfőni" a sütőben.
Egy tűzálló tálat alaposan vajazzunk ki, majd a raguból merjünk egy keveset a tál aljára. Erre helyezzünk egy sorban lasagne lapokat, majd tegyünk rá a raguból és kevés reszelt sajttal is szórjuk meg. Újra egy réteg tészta jön, majd legvégül ragu (így folytatjuk a rétegezést ha van még hozzávalónk). A tetejét megszórjuk sajttal, majd előmelegített sütőbe tesszük. Érdemes letakarni először alufóliával, hogy a tésztának legyen ideje megpuhulni, végül fólia nélkül süssük pirosra a tetejét.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails