2011. március 29., kedd

Cukkinis penne húsgombóccal


Ez az étel pont olyan, amiben minden benne van és finomság. Tészta, kevés hús és még zöldség is. Így elég laktató lesz a tészta, hogy húsgombóccal van gazdagítva, de mivel nem sok, ezért elfér benne a ropogós zöldség is. A paradicsom szósz, ami keretbe zárja a finom ízeket. Kiváló ebéd, de egy vacsorának is be lehet tudni.

Hozzávalók: (2 főre)
20-30 dkg penne (toll) tészta
30 dkg darált sertés hús
1 közepes méretű cukkini
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv

bors
kakukkfű
bazsalikom
cukor
kevés olaj a sütéshez

A hagymákat egészen apróra felkockázom, majd az egyik felét összekeverem a hússal, amit sóval és borssal ízesítek. 1-2 evőkanál olajat hevítek, majd a húsból kis falatnyi gombócokat formázok és szép pirosrta sütöm őket pár perc alatt. Kiszedem őket, majd a visszamaradt olajon a negyedelt cukkinit is átforgatom a hagyma másik felével. Ha már szép pirosra sült (de még ropogós), akkor hozzáadom a paradicsomot is. Ízesítem a fűszerekkel (a cukor ellensúlyozza a paradicsom savasságát, érdemes egy kevesett hozzáadni), majd beleteszem a húsgombócokat és pár perc alatt összeforralom.
A kifőtt tésztával is összeforgatom a szószt és forrón tálalom.

(Recept: a Tina Húsvét magazinból)

2011. március 28., hétfő

"Egy jó szó"

Tegnap kaptam "Egy jó szót" feketepillangótól és Ibcsitől.
Ezúton is köszönöm Nektek!

Nagyon sok jó blog van, rengeteg helyre szeretek járni. Valóban jó kezdeményezésnek tartom ezt az egy jó szót, mert én is nagyon szeretem, amikor véleményezitek a blogomon található bejegyzéseket. Mosolyt csal mindig az arcomra, amikor látom, hogy másnak is tetszik, amit csinálok és nagyon jó érzés, hogy sokan jöttök olvasni hozzám is.
Így most szeretnék én is ebben a bejegyzésben "Egy jó szót" adni az általam gyakran látogatott blogok tulajdonosainak, mert szeretek hozzájuk ellátogatni azért, mert tetszik amit csinálnak! :-) Szimpatikus emberek.

Szeretném ezzel a szívecskével jelképesen átadni:



Csibének
Foodafoknak
Cakeninek
egycsipetnek
Édes és Keserűnek
Gabinak
Katinak
Ottisnak
Beastie-nek
Gesztenyének
Biankának
Colors in the Kitchen-nek
Dittának
Ildinyónak
Raindropnak
Starfinak
autumnak
strawberrynek
Erikának
feketepillangónak
Ibcsinek


A játék szabályairól, amit Eszter írt meg, az alábbiakban olvashattok bővebben:

Ennek a játéknak a terve már régóta foglalkoztat.
Abból indultam ki, hogy nekem is milyen jól esik, ha blogtársaimtól kapok egy-egy elismerő megjegyzést.

A játék lényege, hogy aki úgy érzi, hogy van olyan blogtársa akinek szívesen mondana "egy jó szót", illetve mondatot, mert valamiért megkedvelte őt, írja meg ezt neki a blogjában kommentként hivatkozva az "Egy jó szó" játékra!
Tehát valahogy így: "Szia, már rég óta olvasom a blogodat és igazán szimpatikus lettél az olvasottak alapján, így gondoltam megírom ezt Neked! Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :)" Ide még belinkelheted ezt a posztot, mert lehet, hogy fogalma sem lesz róla, milyen játékról van szó!!! :)

A játék április 15-ig tart és mindenki aki kapott ilyen "jó szó"-t és szeretné megkapni a nyereményt, a játék végeztével megírja nekem /belinkkelt hivatkozással a bejegyzésekre/, hogy ő mennyi ilyen pontot gyűjtött össze!/Az email címem szerepel a profilomnál/
A nyertes annyi szív alakú szappant kap tőlem, amennyi pontot összegyűjtött a játék folyamán, illetve maximum annyit, amennyi egy két kilós csomagban elfér, ez olyan 14-15 db.! :)

Remélem tetszik az ötlet és kívánom Mindenkinek, hogy rengeteg "jó szót" zsebeljen be!!!


Read more: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq

2011. március 25., péntek

Bagoly torta



A legjobb barátnő megérdemli még azt is, hogy névnapja alkálmóból kapott tortáján egy ilyen kis bagoly (kívánsága szerint) csücsüljön.
Ez a bagoly úr nevezetesen RTK-ből (Rice Krispy Treats), azaz puffasztott rizs és pillecukor (marshmallow) házasításából született. Ezt a módszert, ötletet Gabinál, a tortanoncnál láttam először és nagyon megtetszett. Szuper benne, hogy a puffasztott rizs és a pillecukor egy nagyon könnyű vázat ad bármilyen ebből készült alkotásnak. Így történt, hogy a bagoly teste ebből született és utána került rá a burkolás, ami alatt vajkrém van. A torta így elbírta a bagyol súlyát és szépen meg lehetett formázni.
A torta tölteléke tejszínes citromkémes volt Lemon curd-el.



Hozzávalók az RTK-hoz: (én változtattam egy kicsit a mennyiségeken, arányokon)
1 kis zacskó pillecukor (marshmallow)-90 g
kb 25-30 dkg puffasztott rizs
1 ek étolaj
1 tk víz

A tálat-amit majd az olvasztáshoz használok-alaposan kivajazom, majd a pillecukrot a mikróban megolvasztom (alacsony hőfokon, sokszor megkevergetve) Ha felolvadt, akkor hozzáöntöm az olajat és a vizet, majd a rizst is. Alalaposan összekeverem és egy szintén kivajazott tepsibe öntöm, lenyomkodom (tömörítem), majd egy kis időre félreteszem, hogy dermedjen.
Ezek után tetszés szerint szabható, vágható. Én Gabi tapasztalatára hagyatkozva szintén egy kis olvasztott csokival ragasztottam össze az egyes szinteket (fázisfotó elmaradt, annyira belemerültem a készítésbe, de majd legközelebb igyekszem nem elfelejteni).
Vajkrémmel kentem meg végül a figurát-jelen esetben a bagoly testét, majd beburkoltam.

A tortához 6 tojásos piskótát készítettem.
A töltelékébe került a Lemon curd tejszínhab és némi zselatin társaságában.

2011. március 24., csütörtök

Lemon curd


A lemon curd egy angol specialitás. Magyarul citromkém. Estleg citromkrém lekvár. Egy főzött tojásos krém, amit lehet kenyérre kenni és úgy fogyasztani. Felhasználható süteményekhez, krémek ízesítéséhez, tortába tölteléknek, stb... Nagyon sokoldalú és finom.

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
4 nagyon friss tojás
25 dkg cukor
4 biocitrom

A citromok héját lereszeljük, majd kifacsarjuk a levüket.
A vajat gőz felett felolvasztjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat úgy, hogy a tál alja érjen a lobogó vízbe. Hozzáadjuk a cukrot, a citromok reszelt héját és levét, majd addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik a krém (kb:10-15 perc).
Hűtőbe téve tároljuk.

(recept a Tina Húsvéti számából)

2011. március 23., szerda

Díjat kaptam

Nagyon örültem, amikor láttam, hogy újra kaptam díjakat. Egyet Gabitól, a tortanonctól és egy másikat A kollegától. Ezúton is nagyon szépen köszönöm nekik!
Úgy szólna a játékszabály, hogy adjam tovább 10 blogger társamnak, aki a kedvenceim. Ezek a személyek már megkapták ezt a díjat, így csak itt "szóban" adnám tovább ezt azoknak, akiket rendszeresen olvasok és viszont azoknak, akiktől én is kaptam!
Mindenkinek további jó sütést-főzést-blogolást kívánok! ;-)



2011. március 21., hétfő

Prága újratöltve

Prága újratöltve. Mindenféle értelemben. Ugyanis volt szerencsém újra ellátogatni Prágába. Első találkozásom alkalmával-4 éve-szerelmes lettem ebbe a meseszép városba, ami tényleg egy mesevárosra hasonlít. Akkor (majdnem)minden nevezetességet megnéztünk, bár még most is sok-sok új dolgot láttunk. A mostani alkalommal úgy döntöttünk a barátainkkal, hogy elmélyülünk a cseh sörök világában és a jobbnál jobb ételek kíséretében megízleljük őket (nem csoda, ha sok újdonságot láttunk a városban!? :-) )
Igyekeztünk olyan helyekre is eljutni, ahol nem a rengeteg (magyar) turista tolong a pultok mellett. Sokkal érdekesebb olykor egy helyiek által látogatott hely.
Igyekszem egy pár képben átadni a hangulatot, a feelinget, de mindenkit bíztatok arra, hogy személyesen próbálja ki! (és itt most nem a városról készült fotóknak adok helyet, annak máshol lesz a helye)
Nagy szerelem volt a marinált sajtokkal való találkozás is. A marinálás során az ételeket (húsokat, zöldségeket, sajtokat...) fogyasztás előtt pácolják fűszerezett (savas) folyadékban. A folyadék összetétele változó lehet pl: ecet, citromlé, bor, olaj, stb.
Nagyon finomak voltak a füstölt húsok, a knédlik és a káposzta elkészítése is páratlanul finom volt.
Életem egyik legfinomabb (a 2. helyen állót is szintén Prágában ettem) gnocci-ját most ettem-pedig nem egy ritkán fogyasztott étel ez nálam- a papok éttermében.
A ropogós perecek utáni hajszám is kiváltotta a hozzá fűzött reményeket. Amikor is kérésemre csak a pult felé fejjel intett jel adta meg, hogy szabad a pálya. Ez a legkiválóbb sörkorcsolya, ami hihetetlenül ropogós. Biztosan felkutatom a receptet.
A csoki múzeumba már nem tértünk be, csak a kis boltba, ahol szem- és ízlelőbimbó kápráztató csodák voltak.
Azt hiszem, hogy egy fantasztikus kirándulás volt, nagyon jól éreztük magunkat és remélem eljutunk majd oda is jövőre, amit elterveztünk az egyik leghangulatosabb helyen.


Egy nagyon kis hangulatos hely volt az óvárosban.


Az egyik leghangulatosabb hely volt, mi elneveztük e-klub-nak.


A medvéhez (ez a hely sokat változott az előző látogatásunk óta. Finom ételek és sok finom sör, 18%-os is, házi főzésű fekete sör!)
http://www.umedvidku.cz/


Nagyon finom marinált sajtok (a felső kép U kocoura-A kandúrhoz nevű helyen készült)



A hihetelenül finom, ropgós perec



sajtok a kirakatban (természetesen ettünk is amolyan iggggazi nagyonbüdösésnagyonfinom sajtot is)


A legfinomabb gnocci a papoknál, spenóttal, szárított sonkával és baconnel, hagymával, fokhagymával és paradicsom szósszal, parmezánnal szórva.


Ezt az italt a szomszéd asztalnál fogyasztották. Szuper jól nézett ki.


Ez is a papoknál készült, pizza.


Absinth shop mindenféle érdekeséggel, kukacos és bogaras verziókban is. Meg még sorolhatnám.


A csokoládé múzeum boltjában.


Kürtős kalács készítés közben.

2011. március 6., vasárnap

Tengerpart torta




Ezt a tortát Férjnek és kedves nővérének készítettem, ugyanis mindketten márciusban születtek, csak 7 év különbséggel és most a hétvégén került sor szülinapjuk ünneplésére. Mivel mindketten imádják a tengert azt találtam ki, hogy egy kis tengerparti feelinget próbálok nekik tortába önteni, jobban mondva egy kicsi lakatlan sziget és körülötte lévő nagy kékség, a két lubickoló ünnepelttel és mindenféle egyéb tengeri alkatrész is helyet kapott a tortán.
Belül csokikrémes volt, csíkos (fehér és kakós) piskótával.
A napernyő kivételével minden kis alkatrészt saját kezűleg készítettem.




2011. március 4., péntek

Gyümölcsrizs


Valami egyszerű és könnyű desszertre gondoltam, amikor ezt a gyümölcsrizst készítettem. Ez pont olyan! Nekem nagyon ízlett egy kis erdei gyümölccsel gazdagítva.

(elkészült a második felvonás-gyümölcsrizs nyári verzióban, ITT megtekinthető)

Hozzávalók:
20 dkg rizs
5 dl tej
2 dl víz
3 cs vaníliás cukor
4 dl tejszín
3 ek cukor
1 csipet só
5 dkg vaj vagy margarin
20-30 dkg gyümölcs

A vizet felforraljuk és beletesszük a rizst. Addig főzzük, amíg az összes vizet magába nem szívja. Ekkor hozzáöntjük a tejet, beletesszük a cukrokat (1 csomag vaníliás cukor a tejszínhez kell majd) és a sót, majd gyakran megkeverve kis lángon főzzük. Körülbelül félidőnél akár abba is hagyhatjuk a főzést és fedő alatt hagyjuk, hogy teljesen magába szívja a tejet. Ez a ráérősebb és kényelmesebb verzió ha van elég időnk.
A tejszínből a vaníliás cukorral kemény habot verünk.
A margarint hozzákeverjük az elkészült rizshez és a tejszínhabot is óvatosan beleforgatjuk.
Kis tálkákba, kelyhekbe szedjük a rizst, gyümölccsel rétegezve. Természetesen felolvasztott mirelit gyümölcsöt is használhatunk.
Tegyük hűtőbe egy pár órára, hogy jó hidegen tudjuk tálalni.

2011. március 1., kedd

Kókuszgolyó, ahogy én készítem


Lehet, hogy szentségtörés, de én cukrozott kakaóport szoktam használni, amikor kókuszgolyót készítek. Nincs benne baracklekvár sem meggybefőtt lé, hiszen meggy sincs benne. Így elmondható, hogy ez nem a hagyományos recept. Viszont nagyon finom és mindig szőrén-szálán eltűnik az összes kis kókuszreszelékben meghempergetett golyó.
Zárójelben azért leírom a cukrozatlan kakóporral készülő mennyiségeket is.

Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz
4-5 ek kakópor (ha cukrozatlan, akkor 3 ek)
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek cukor-ízlés szerint (ha cukrozatlan kakóport használunk, akkor 5 ek)
10 dkg lágy vaj vagy margarin
2 tk rum aroma
kb 4 dl tej
kókuszreszelék a hempergetéshez

Az hozzávalókat - a tej kivételével - összekeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá (fokozatosan), hogy összeálljon a massza és jól formázható legyen.
Enyhén nedves kézzel kis golyókat formázunk amiket a kókuszreszelékben megforgatunk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails