2011. november 22., kedd

Túrós-olivabogyós pogácsa


Tegnap hűtőkisöprés keretén belül került felhasználásra a túró. Egy kis paprikával töltött olivabogyóval tuningoltam fel a belőle készült pogácsát. Még előző este körülbelül 3 perc alatt (na jó, volt vagy 13 perc is, de csak azért, mert Bogó nagyon nagy lelkesedéssel segített gyúrni, de símán levonható az a plusz 10 perc! :-) ) állítottam össze a pogácsa tésztáját. Egyből ment a hűtőbe, majd reggel gyorsan kinyújtottam és megsütöttem. Imádom a frissen sült pogácsa illatát.... Bogó amikor felébredt reggel és mondtam neki, hogy langyosra hűlt pogácsa várja a konyhában, szinte még csukott szemmel botorkált ki és harapott jókedvűen a pogiba. :-) Kérdezi az egyik pogácsából kikandikáló olívabogyó darabka láttán: Anya, mi az ott benne? Őszibarack? :-)))
Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, különösképpen így az Ünnepek közeledtével, mert gyorsan elkészül és nagyon finom.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg puha margarin
25 dkg túró
1,5 teáskanál só
25 g élesztő
fél dl tej
1 csipet cukor
pár szem paprikával töltött olivabogyó (elhagyható)
1 tojás

Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral együtt felfuttatom.
A lisztet a puha margarinnal elmorzsolom, hozzáadom a sót és a túrót. Beleöntöm a felfuttatott élesztőt is és alaposan összegyúrom az egészet. Én egy kevés lisztet még szórtam hozzá, de csak annyit, hogy még lágy maradjon a tészta, de ne legyen ragacsos (elváljon az edény falától és ne ragadjon a kezemhez).
Az olivabogyókat vékony karikákra szelem, majd a tésztához gyúrom.
Fóliával letakarom és egyből a hűtőbe teszem lehetőleg egy éjszakára.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vasatgra nyújtom, majd kiszaggatom. Felvert tojással megkenem. tetszőlegesen sajttal vagy szezámmaggal (én fekete szezámmagot használtam) megszórom és előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütöm.

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki guszta!

egycsipet írta...

Őszibarack? :D
Fincsi lehet, szeretem az olívabogyót tésztákban. :)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails