2010. november 30., kedd

Sörtorta (sörkrémmel)



Az Ünnepelt

Édesanyám 50. szülinapjára készült ez a sörtorta.
Egy kis viccel indult az egész. Tudni illik, hogy anyu szereti a sört, a tortát viszont nem. Viccelődtünk vele Bogó szülinapján, hogy ha sörből készülne majd az Ő szülinapjára a torta, akkor azt biztosan megenné. Ő ezt komolyan is gondolta :-) így nem volt mese. Belemerültem az internet legmélyebb receptes bödönjébe és addig keresgéltem, amíg rá nem bukkantam a HVG oldalán a receptre. Nem tűnt annyira komolynak a recept, de a lényeg ott volt, hogy a krém SÖRT is tartalmaz, ami a leglényegesebb volt.
Nagyon nagy izgalmak között készítettem el ezt a tortát és mindent beleadtam, szó szerint. Kettő, azaz 2 konyhai robotgép adta meg magát a készítése közben és a legfontosabb pillanatban (amikor a tüzijátékosgyetyaelfújós kép készült volna) a fényképezőgépen is feladta a harcot. De nem panaszkodhatom, mert anyuék Jézuskája hozott elöljáróbn egy forgó tálas mixert :-) és ma megkaptam a hőn áhított fényképezőgépet is, amibe szerelmes lettem. OFF, hogy a lényegre visszatérjek.
Szó, mi szó, eddig ez volt a legnagyobb feladat a konyhai pályafutásom alatt és egyben a legbüszkébb vagyok rá.


itt még nem volt feldíszítve a torta

Hozzávalók:

A dekoráláshoz:
egyszerű vajkrém ízesítve és színezve
2-3 dl tejszín (növényi alapú)

A piskótához: (2 db 3 tojásos és 1 db 5 tojásos piskóta kell hozzá)
3 tojás
7 dkg liszt
7 dkg vaj
10 dkg cukor
7 dkg porcukor
2 dkg olvasztott étcsoki
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só

A vajat a porcukorral és a csipet sóval habosra keverem.
Hozzákeverem az olvasztott csokit, a vaníliás cukrot és a 3 tojás sárgáját is.
A tojások fehérjéből kemény habot verek a cukorral.
Óvatosan összekeverem (kanalanként és felválva adagolva) a tojások sárgájából kevert masszához a lisztet és a tojás fehérje habot.
Előmelegített sütőben, kb 17 cm-es tortaformában megsütöm a piskótát. Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
Ebből a piskótából 2 darabot sütök, majd a tálcához pedig ugyan ebből a tésztából egy 5 tojásos változatot is készítek.



A krémhez:
1,5 dl sör
2 tojás sárgája
2 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1/2 zacskó zselatin
3 dl tejszín (növényi alapú)

Először vízfürdő felett, majd hidegen habossá keverek 1 dl sört, a tojások sárgájával és a porcukorral.
Langyos vízben (kb fél dl) feloldom a zselatint, hozzákeverem a fél dl sört, majd belekeverem a tojásos krémbe. Kihűtöm.
A tejszínt kemény habbá verem, majd összekeverem a sörös krémmel.
2 adag krémet készítettem el a 3 piskótához.



A tortalapokat megkenem baracklekvárral, majd egyenként megtöltöm a krémmel, majd egymásra helyezem őket.
Emeletenként alátámasztva kartonpapírral és hurkapálcákkal megtűzdelve, hogy biztosan megálljon, vagyis állva maradjon.

Mikrofon torta


Ezt a tortát a legjobb -legszebb hangú, dalos pacsirta- barátnőmnek készítettem a szülinapjára. Kérdés sem fért ahhoz, hogy mikrofon formájú rorta legyen. Belül pedig toszkán csokitorta lapult 2 rétegben, mogyorókrémmel töltve és kívül is ez borította.

2010. november 24., szerda

Mézeskalács házikó




Nem telik el úgy év, hogy nem készítek mézeskalács házikót, esetleg díszeket is a karácsonyfára. Imádom az illatát, a hangulatát, főleg amióta Bogó is megszületett nagyon készülök az Ünnep előtt. Már tegnap elkészült a házikó így körbelengi az illat és a hangulat a lakást. Esténként egy teamécsas pislákol bent majd a házikóban, még jobb hangulatot kölcsönözve ezzel.

Hozzávalók:
25 dkg méz
50 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
12,5 dkg cukor
1 tojás
3 g sütőpor
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt gyömbér
3 g őrölt szegfűszeg
8 g kakaópor

A ragasztáshoz és díszítéshez:
1-2 tojás fehérje
porcukor (a tojás méretétől függően)

A mézeskalács tésztához a hozzávalókat jól összegyúrjuk és egy pár órára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztát és az előre elkészített sablonok segítségével kivágjuk a tésztából a ház részeit.
Sablon: Vágjuk ki papírból (amekkora házikót szeretnénk készíteni) a ház oldalát, a hátulját és a tetejét. Ezeket szabjuk körbe.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket és 175 fora előmelegített sütőben szép barnára sütjük a tésztát.
Miután kihűltek, összeragaszthatjuk őket.
Ehhez a "ragasztóhoz" keverjük a tojás fehérjéhez a porcukrot folyamatosan mindaddig, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. Papírtölcsérbe töltve és abból kinyomva tudjuk felvinni a ragasztót a ház elemek széleire.
Miután összeállta a ház, tetszőlegesen díszíthetjük.

2010. november 21., vasárnap

Gesztenye torta



Az öcsém 13. szülinapjára készült ez a torta. Kiskuktánál láttam meg ezt a tortát és annyira felcsigázott, hogy erre esett a választás. Nagyon finom lett! Alig várom, hogy újra elkészítsem.

Hozzávalók:

A lapokhoz:
6 tojás
6 csapott ek cukor
6 ek liszt
1 ek kakaó

A csokikrémhez:
100 g étcsoki
50 g vaj

A gesztenyés töltelékhez:
250 g gesztenyepüré
2 ek porcukor
1 ek étkezési zselatin
1 ek rum (én 1/2 tk rum aromát használtam)
4 dl tejszín
1 dl tej

A díszítéshez:
3 dl tejszín
60 g étcsoki
250 g gesztenyepüré

A piskóta lapokhoz válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgáját verjük fehéredésig 2 ek cukorral. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot a maradék cukorral. A tojások sárgájához felváltva adjuk hozzá a kemény habot és a lisztet is.
Sütőpapírra rajzoljunk egy 30x28 cm-es téglalapot, majd kenjük rá a piskóta tészta 1/3-ad részét és előmelegített sütőbe téve süssük meg a lapot, de ne süssük túl, hogy ne repedjen majd meg a feltekerésnél (ebből lesz a csokikrémes piskótatekercs)Ha megsült, akkor vágjuk félbe a tésztát hosszában úgy, hogy 2 db 28x15 cm-es téglalapot kapjunk. Tekerjük fel még melegen a piskótát és helyezzük egy kb 19 cm átmérőjű tortaformába. Hagyjuk kihűlni.
Rajzoljunk továbbá 2 db 22 cm-es átmérőjű kört is egy másik sütőpapírra. Keverjük hozzá a kakaóport a maradék tésztához, majd ossszuk el a tésztát a 2 körön és süssük meg a piskóta korongokat.
A csokikrémhez olvasszuk fel a csokit, majd keverjük hozzá a margarint (vajat) és töltsük meg vele a piskóta tekercseket. Helyezzük vissza a tortaformába és tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

A gesztenyés töltelékhez a tejben keverjük el a zselatint és melegítsük addig, amíg fel nem olvad. A gesztenyepürét törjük össze, keverjük hozzá a rumot vagy az aromát. Verjük fel a tejszínhabot a cukorral.1-2 evőkanálnyi habbal lazítsuk fel a gesztenyét, majd jól keverjük össze a többi tejszínhabbal is. A zselatinhoz keverjünk hozzá egy kevés gesztenyés-tejszínhabos krémet, majd ezt öntsük a gesztenyés-tejsznhabos krémhez és jól keverjük össze.

Az egyik kakaós lapot helyezzük egy tányérra, tegyünk rá egy 22 cm átmérőjű tortaforma gyűrűt, majd kenjük meg egy kevés gesztenyés krémmel. Tegyük rá a csokikrémes piskótatekercseket úgy, hogy a torta szélétől 2-3 cm-rel beljebb legyenek. Kenjük rá a maradék gesztenyés krémet, majd helyezzük a tetejére a másik kakaós piskóta lapot.
Tegyük hűtőbe pár órára, de akár egy éjszakára is a tortát.



Verjük fel a tejszínhabot, majd vonjuk be vele a tortát.

A díszek elkészítéséhez nyújtsuk ki a gesztenye masszát kis darabokban, majd szagassuk ki tetszőleges formára és olvasztott csokoládéval díszítsük. Helyezzük fel őket a tortára.



Csíkos kuglóf



A kugflóf egy olyan finomság, amit bármilyen alkalomra lehet készíteni. Legyen az ünnep, egy vasárnap délután vagy vendégfogadás. Ezer féle variációja létezik, finomabbnál finomabbak. Én most egy kakaós-csíkos-mazsolás kuglófot készítettem el. Nagyon finom, puha a tésztája. Egy pohár tej kíséretében fennséges finomság.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
22 g élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
1 db tojás sárga
10 g vaníliás cukor
80 g porcukor
60 g olvasztott vaj vagy margarin
280 ml langyos tej
1 marék mazsola mazsola
10 g kakaópor
1 csipet só

A tejet meglangyosítjuk és hozzákeverjük a porcukrot, a tojás sárgáját, az élesztőt és az olvasztott vajat. Jól összekeverjük és fértesszük, megvárjuk, hogy felfusson az élesztő.
Egy tálban kimérjük a lisztet, a vaníliás cukrot és a sót.
A felfutott élesztős tejet keverjük a liszthez, jól dolgozzuk össze és kb 5-10 percen át dagasszuk. felezzük el a tésztát, majd az egyik feléhez keverjük hozzá a mazsolát, a másik feléhez keverjük hozzá a kakaóport és mindkét adagot kelesszük a duplájára. (kb 1 óra)
Ha megkeltek, akkor a tésztákat sodorjuk külön-külön "kígyókká", majd tekerjük össze a két kígyót, hogy egy 2 színű fonat legyen belőle. Olyan hosszú legyen, hogy pont körbe érjen a kuglóf formában.
Tegyük bele a kivajazott, kilisztezett kuglóf formába, majd ismét kelesszük langyos helyen kb 1 órát.



Ha megkelt, akkor tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10-15 perc után vegyük vissza a hőfokot 170 fokra és süssük készre (lehetőleg ne annyira pirosra, mint nekem sikerült) a kuglófot (kb 30-35 perc).
Ha megsült, akkor fordítsuk fejjel lefelé egy tányérra a kuglófot és hagyjuk, hogy a formában hűljön ki.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Császár morzsa


Egy nagyon egyszerű "édesség", ami jól illik egy tartalmasabb leveshez második fogásként vagy abban az esetben is szuper étel, amikor csak valami édeset, de könnyűt ennénk. Nálunk is az utóbbi eset miatt került tegnap az asztalra a délutáni séta előtt.

Hozzávalók: (2-3 főre)
30 dkg búzadara
4,5 dl langyos tej
2 tojás
10 dkg cukor
5-10 dkg vaj
1 csipet só

A langyos tejhez hozzákeverem a cukor felét, majd beleöntöm a búzadarát és félreteszem.
Szétválasztom a tojásokat és a fehérjéből kemény habot verek.
A tojások sárgáját a cukor másik felével és egy csipet sóval habosra keverem.
Ha a búzadara kellőképpen megduzzat-felszívta a tejet-akkor összekeverem a tojások sárgájával, majd a kemény habbal is.
Felforrósítom egy teflon serpenyőben a vajat, majd beleöntöm a masszát.
Ha az alja már jól megpirult, akkor óvatosan (akr darabokban is) egy széles fejű fakanál segítségével megfordítom a tésztát. Össze is lehet darabolni a fakanállal, de a lényeg, hogy szép arany színűre süljön. Én szeretem, ha itt-ott kissé sötétebbre pirul.
Még melegen tálalom egy kis baracklekvárral és porcukorral megszórva.
A tojások

2010. november 14., vasárnap

Juhtúrós kosárkák



Ez az étel nagyszerű vendégváró fogás, de előételnek is szuper szerintem és mi egy könnyű vacsora keretében fogyasztattuk, így sem utolsó.
Szerintem melegen fogyasztva az igazi.

Hozzávalók: (4 darabhoz)
2 db fagyasztott leveles tészta lap (előre kiszabott kisméretű téglalap alakú)
10 dkg juhtúró
1 ek zöldfűszeres sajtkrém
2 ek tejföl

bors
1,5 szál újhagyma
tökmag

A fagyasztott leveles tészta lapokat szobahőmérsékleten felengedjük, majd keresztben félbe vágjuk őket.
A muffin formákat kivajazzuk, kilisztezzük, majd 170 fokra előmelegítjük a sütőt.
A töltelékhez összekeverjük a juhtúrót a sajtkrémmel és a tejföllel (annyi tejfölt tegyünk hozzá, hogy egy krémes állagú, nem túl híg tölteléket kapjunk) majd hozzáadjuk a karikákra vágott zöldhagymát és ízesítsük sóval, borssal a krémet.
A muffin formákba helyezzük bele a leveles tésztkat úgy, hogy a szélei egy kicsit kilógjanak, így kapunk majd kis kosár formákat. Ebbe kanalazzuk bele a tölteléket. Megszórjuk a tetejét pár szem tökmaggal, majd betesszük az előmelegített sütőbe őket. Ha szépen megpirult a tészta, akkor kivehetjük a sütőből őket, de még egy pár percet pihentessük őket, majd vegyük ki a formából és melegen tálaljuk a juhtúrós kosárkákat.

Sült gesztenye


Szerintem a legjobb dolgok közé tartozik a sült gesztenye. Az íze, a hangulata és az, amikor várjuk a mesés illatát érezve, hogy végre elkészüljön. Arról nem is beszéve amikor megkóstoljuk és minden egyes alkalommal nagy hümmögések közepette nyugtázom, hogy igen, ez is azok a dolgok között van, ami jó az őszben és a télben. A téli sétáink alkalmával azért mindig elkanyarodunk a belvárosi sült gesztenyés felé és a hidegben csemegézzük ezt a mennyei forró csemegét.
Ez az otthon elkészíthető verzió és mit sem ront az értékéből, hogy sütőben készül, főleg ha sikerül ilyen szép, hatalmas (olasz) gesztenyéket kifognunk, mert az az igazi!

Hozzávalók:
szelíd gesztenye
víz

A gesztenyéket néhány órára (akár egy éjszakára is) áztassuk be vízbe.
A domború felületüket kereszt iránban vágjuk be egy éles késsel, de ügyeljünk rá, hogy csak a héját vágjuk át, ne vágjunk bele a gesztenyébe.
A sütőt a legmagasabb fokozatra melegítsük elő.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket a vágással felfelé, majd tegyük be a sütőbe.
Érdemes gyakran rájuk pillantani és néha egy kis vízzel megspriccelni a gesztenyéket.
Ha szépen felpöndörödött a gesztenyék héja és enyhén barnára pirultak, akkor elkészültek.
Érdemes még melegen meghámozni őket, akkor egyszerűbben lejön a héjuk.

Tojásrántotta pirított kolbásszal és zöldhagymával


Egy egyszerű tojásrántottát is fel lehet dobni egy kis kolbásszal, amit zöldhagymával együtt pirítunk meg. Izgalmasabb szerintem ha nem keverjük össze a tojással, hanem a tetejére tesszük és úgy tálaljuk.

Hozzávalók:
tojás
kolbász
zöldhagyma

bors

A kolbászt felkarikázzuk és egy teflon serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalát. Kiszedjük őket, majd a karikára vágott zöldhagymát is megfuttatjuk a serpenyőben. Ha elkészült, akkor ezt is kiszedjük és mehet a serpenyőbe a felvert tojás is, amiből a szokásos módon elkészítjük a rántottát és ízesítjük.
Tányérra szedjük a tojást, majd a tetejére halmozzuk az összekevert kolbászt és hagymát.

2010. november 9., kedd

Kakaós piskóta (8 tojásos)


Ezt a piskóta receptet is közzé teszem, mert azt hiszem, hogy sűrűn fog szerepelni a repertoárban, ugyanis nagyon finom. Sokáig keresgéltem a megfelelő piskóta receptet, de valahogyan egyik sem volt az igazi, amíg e szerint a recept szerint el nem készítettem. Napok elteltével is nagyon puha marad a piskóta (szerintem azért, mert olaj van benne és nem margarin). Akkor sem esett össze, amikor rányitottam a sütő ajtót és egyáltalán nem bántam vele annyira óvatosan, amikor a kemény habot kevertem hozzá, mint "illene". Lehet, hogy itt a titok? Nem tudom, de az biztos, hogy szuper!

Hozzávalók: (26 cm-es formához)
8 tojás
24 dkg porcukor
4 ek olaj
4 ek langyos víz
20 dkg liszt
4 dkg (keserű) kakaópor
1 csomag sütőpor

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vége felé a cukor 1/3-ad részét.
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük a robotgép segítségével.
A sárgájához felváltva hozzáadjuk kanalanként az olajat és a vizet és azokat jól elkeverjük.
A lisztet, a kakaóport és a sütőport elkeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a kemény tojás fehérje habot és a lisztes keveréket a sárgájához, jól elkeverjük őket alapos, nagy mozdulatokkal.
Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a piskóta tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.

(a fényképen készült piskóta ennek az adagnak a fele és szögletes formában készült, a szerkezete miatt készítettem erről a fotót)

Narancskrémes torta (tej mentes)





Családi névnapozás, szülinapozás volt nálunk a hétvégén, erre az alkalomra készült a torta. Fefó anyukája nem eszik semmiféle tejterméket és nagyon nehéz olyan édességet készíteni, amiből ezáltal Ő is eszik. Mivel Ő volt az egyik ünnepelt, így ez most alapkövetelmény volt a tortával szemben, hogy tejmentes legyen. Nem volt egyszerű feladat. Erre csak ekkor jön rá az ember, mert szinte majdnem minden finomság tartalmaz valamilyen tejterméket. Sokáig gondolkoztam, mígnem egyszercsak kipattant az ötlet, hogy egy kakaós piskótás-narancskrémes totra legyen. Maga a párosítás nagyszerű szerintem és a narancs miatt nem lett egyáltalán egy nagyon édes torta, de a kakós piskóta remekül kiegészítette. Kívülről egy egyszerű,narancsos vajkrém bevonatot kapott. Nagy sikert aratott.

Hozzávalók:
kakaós piskóta
1 cs vaníliás puding (főzős)
3-4 ek cukor (ízlés szerint)
1 kocka margarin (25 dkg)
1 narancs lereszelt héja
1 narancs kifacsart leve
1 narancs a díszítéshez
kb 3 dl narancslé
narancsos vajkrém a bevonáshoz (lásd lentebb)
szeletelt mandula a díszítéshez

A piskótát megsütöm, majd miután kihűlt 3 lapra vágom.
Elkészítjük a narancsos krémet, ehhez a pudingporhoz hozzákeverem a cukrot, majd megfőzöm a tasakon lévő utasítás szerint, de tej helyett a kifacsart narancs levével készítem el. A kifacsart narancslevet felöntöm még annyi narancslével, hogy kb 4 dl legyen összesen. Amikor elkészült a "puding", akkor hozzáadom a reszelt narancs héjat és a margarint, majd kihűtöm.
A pikótát megtöltöm a narancskrémmel, majd kívülről vajkrémmel bevonom a tortát.

A vajkrém hozzávalói:
25 dkg puha margarin
50 dkg porcukor
3-5 ek narancslé
1 cs vaníliás cukor

A hozzávalókat összeöntöm, majd robotgéppel habosra keverem. Igazán jó krémet akkor kapunk, ha legalább 10 percig keverjük robotgéppel a krémet. Ekkor egy keményebb, sűrűbb állagú krémet kapunk, ami pont jó a külső dekoráláshoz. De kevés folyadékkal lehet lágyítani rajta ha szükséges.

A tetejét tetszés szerint lehet díszíteni, az oldalát pedig szeletelt mandulával "bepanírozni".

2010. november 8., hétfő

Tejes pite


Egy kiadósabb leves mellé tökéletes második fogás lehet ez az étel. Nagyon egyszerű az elkészítése, csak győzzük kivárni, amíg elkészül. :-)

Hozzávalók: (a nagy gáztepsiben sütve)
30 dkg liszt
4 tojás
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 liter tej
vaj a kenéshez

A tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd fokozatosan a tejet is. A nagy gáztepsit alaposan kikenjük vajjal és beleöntjük a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc elteltével 170 fokra mérsékeljük a hőfokot. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.
Sütési idő: kb 40 perc
Porckorral és lekvárral tálaljuk még melegen.

Sárgaborsó leves kolbász chips-szel


Sárgaborsó leves újragondolva. Nem kell, hogy egyből a menza jusson eszünkbe! Egy kis felturbózás és máris más köntösben lehet tálalni ezt az ételt (is).

Hozzávalók:
20-25 dkg sárgaborsó
1 fej vöröshagyma felkockázva
2-3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa apróra kockázva
1 babérlevél

bors
olaj
liszt
pirospaprika
kolbász

A sárgaborsót 1-2 órára beáztatom, majd felteszem főni a fokhagymákkal együtt anyi vízzel, amennyi 1-2 ujjnyira ellepi.
Ha kezd puhulni a sárgaborsó, akkor hozzáteszem a répát és ízesítem a levest sóval, borssal, babérlevéllel.
A hagymát egy kevés olajon megpirítom, majd lisztet teszek hozzá és világos rántást készítek, melyre a végén pirospaprikát teszek. A leveshez keverem a rántást és készre főzöm.
Tálalás előtt a kolbászt felkarikázom és teflon serpenyőben ropogósra sütöm, ezzel tálalom a levest.

2010. november 4., csütörtök

Fehércsokis puncs (alkoholmentes)


A téli sétáink alkalmával elmaradhatatlan, hogy betérjek a kedvenc cukrászdámba, amikor előtte elsétálunk, hogy kérjek egy "rózsaszínű" puncsot. A hideg közeledtével gondoltam megpróbálom én is elkészíteni ezt a nagy kedvencemet (hogy csak ezért ne kelljen mindig kidugni az itthoni melegből az orromat)-előre gondolva. Elsőre sikerült a legnagyobb örömömre és pont olyan ízű lett, mint a nagy kedvenc! :-)

Hozzávalók: (1 adaghoz)
2 dl tej
8 kis kocka fehércsoki (Milka)
2-3 tk málnaszörp
egy pár csepp rum aroma
tejszínhab

A tejet felmelegítjük, majd felolvasztjuk benne a csokit. Ha kicsit kihűlt, akkor hozzákeverjük a málnaszörpöt és a rum aromát.
Pohárba töltjük és tejszínhabbal koronázzuk meg.

Zöldséges gubancos tészta


Néha jól esik egy könnyebb étel, nem is kell feltétlenül, hogy húsos legyen. Legyen tészta és most zöldséges változatban. A kedvenc hozzávalókat előtérbe helyezve.

Hozzávalók:
Orsó tészta (=gubancos tészta)
5 darab csiperke gomba
1 nagyobb szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 db koktél paradicsom

bors
kakukkfű
1 marék apróra vágott friss petrezselyem
1 tk mustár
1 tk ketchup
1 tk reszelt parmezán
3 ek tejföl
1 ek tejszínes sajtkrém

A zöldhagymát felkarikázom és egy kevés olajon megfuttatom egy teflon bevonatos serpenyőben. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a megtisztított, felszeletelt gombát is és összepirítom őket. Ha kell, akkor egy kevés vizet tehetünk hozzá.
Bele kerül a negyedekre vágott paradicsom és a fűszerek is.
A tejfölt és a sajtkrémet is hozzákeverem, majd ízlés szrint teszek bele mustárt és ketchup-ot is. Jól összekeverem és a legvégén teszem hozzá a petrezselymet.
A kifőtt tésztával összekeverem a szószt és zöldhagyma szeletekkel tálalom.

2010. november 3., szerda

Gránátalmás joghurtkrém


Azt hiszem így születnek a jó receptek, amiket igazából nem is úgy szerettünk volna elkészíteni, ahogyan sikerült. Történt ugyanis, hogy a barátainkat vártuk vendégségbe és desszertként egy joghurt tortát szerettem volna készíteni. A történet ott vett egy csavart, hogy Bogónak a délutáni alvásából, 10 perc elteltével egy köhögőroham verte ki az álmot a szeméből. Ez mindazt vonta maga után, hogy az alvásidő alatt tervezett "sütésem" így csúszott-az altatás újra próbálkozása mkiatt. Olyannyira, hogy a joghurt tortának esélye sem lett volna megdermednie, így mentő ötletként jött a pohárkrém ötlete, vagyis ez a recept.
Nekem nagy kedvencem lett. A gránátalma annyira nagyszerű benne, imádom!

Hozzávalók: (6 főre)
4 doboz Danone Activia natúr joghurt (140 grammos doboz)
2 dl habtejszín (cukrozott Meggle, növényi alapú)
4 ek porcukor
pár csepp málnapiros ételfesték
2 gránátalma magja

2-2 doboz joghurtot külön tálba teszek, majd mindegyiket ízlés szerint porcukorral ízesítem. (én cukrozott habtejszínt használtam, így nem kellett bele sok cukor)
Az egyik adag joghurtba pár csepp málnapiros ételfestéket teszek és jól összekeverem.
A gránátalmákat félbe vágom és egy tál felett kiszedem a magokat. nekem nagyon jól bevált, hogy a félbevágott gránátalmát egy fakanállal párszor megütögettem, így kicsit meglazultak a magok benne, majd kiskanállal kikapargattam őket. A magokat beleszórom a joghurtba, de a díszítéshez tegyünk félre belőle.
A keményre vert habtejszínt elfelezem és összekeverem a joghurttal, majd a két színű krémet egymásra rétegezve poharakba szedem.
Hidegen tálalom.

Mazsolás kalácspogácsa


A tv-ben láttam egy hasonló receptet. Hasonló, mert emlékezetből készítettem el. A végeredmény ízlik nagyon. Tehetünk bele más aszalt gyümölcsöt is, én most mazsolával próbáltam ki. Különböző formákra is szaggathatjuk, nem kell a pogácsa formához ragaszkodni.
Roppant gyorsan elkészül (kb 30 perc alatt készen lett), én még a nyújtófát sem "koszoltam" be hozzá, csak kézzel kilapogattam Bogócám segítségével a tésztát.
Nagyon jó kis indítása lehet egy hétvégi napnak ez a meleg, vajjal megkent kis édes pogácsa egy pohár tejjel.

Hozzávalók: (kb: 15 darabhoz)
500 g liszt
75 g puha vaj
75 g cukor
30 g sütőpor
230 ml tej
1 marék mazsola jelen esetben
1 tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóit összekeverem, majd 2-3 ujjnyira kilapogatom a kezemmel a tésztát jól belisztezett felületen, nyújtódeszkán. Egy nagyobb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket.
A tetejüket felvert tojással megkenem, de ügyeljünk arra, hogy csak a tetejére kerüljön tojás, mert ha lefolyik az oldalára, akkor nem jön fel majd szép magasra.
200 fokra előmelegített sütőbe teszem őket és kb 15 perc alatt megsütöm.
Vajjal megkenve is nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails