2010. október 28., csütörtök

Tökös-mákos csíkos rétes


Pont most lesz a héten 5 éve, hogy Miskolcon egy kirándulásunk alkalmával ilyen rétest ettem egy szuper étteremben, aminek a nevére már sajnos nem emlékszem. Most elkapott a nosztalgia és gondoltam, elkészítem. Ez nem az a hagyományos tökös-mákos rétes, amiben a két hozzávalót összekeverjük, hanem egy ilyen csíkos verzióban készítjük el. Azt hiszem, hogy az első próbálkozásom jól sikerült, így bekerül a kedvencek közé.

Hozzávalók: (1 rúdhoz)
3 réteslap
olaj a kenéshez
10 dkg darált mák
2-3 ek cukor ízlés szerint
1 kisebb sütőtök
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tejszín
0,5-1 dl tej
1-2 ek zsemlemorzsa

A sütőtököt megtisztítom és félbevágom, majd megsütöm.
A tejszínt, a tejet, a mákot a citrom héjával és a cukorral összeforralom, majd ízlés szerint teszek hozzá cukrot. Amíg kihűl, adig elkészítem a sütőtökös tölteléket.
Ha megsült és kihűlt a tök, akkor kikaparom a belsejét, villával kicsit összetöröm és hozzákeverem a vaníliás cukrot. Ha nem elég édes, akkor tehetünk még hozzá egy kevés cukrot. Belekeverek még 1 evőkanál zsemlemorzsát is, majd féreteszem.
A réteslapokat csak a legutolsó pillanatban vegyük ki a zacskóból és gyorsan dolgozzunk vele, mert gyorsan kiszárad. Célszerű mindent a kezünkhöz készíteni.
Érdemes egy enyhén nedves konyharuhára fektetni egy lapot, majd kenőtollal megolajnozni egy kicsit, ráfektetni a második lapot, ezt is megolajozni és mehet rá a harmadik réteslap is.
Először a mákos tölteléket teszem rá egy csíkban a réteslapokra, de a szélén hagyjunk egy pár cenit, hogy feltekerésnél be tudjuk hajtogatni az oldalát.



Erre mehet rá a sütőtökös töltelék, aminek a tetejét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával.



Óvatosan tekerjük fel a rétest a konyharuha segtítségével úgy, hogy közben a széleit behajtogatjuk, így majd nem folyik ki a töltelék. Óvatosan helyezzük át egy sütőpapírral bélelt sülőlemezre, kicsit szúrkáljuk meg a tetejét (így a gőzök távozni tudnak és nagy valószínűséggel nem reped majd szét a rétes) majd előmelegített sütőben süssük meg a rétest.
Langyosra hűlve tálaljuk, porcukorral meghintve a tetejét.

2010. október 27., szerda

5 sajtos gnocci


Gnocci jöhet bármikor, a sajtról nem is beszélve. Igazából a végére 5 sajt lett a 4-ből (ahogy eredetileg is szólna a recept), mert kedvem támadt, hogy egy kis camambert sajt is kerüljön bele. Nem bántam meg, mert a végeredmény nagyon jó lett. A kéksajt-mint nagy kedvencem- pedig extra adagban került bele.
Az sem elhanyagolható, hogy megkapja ez a recept a 30 perces cimkét is, mivel roppant gyors. Jó, legközelebb nekiállok a gnocci saját kezű elkészítésének is.

Hozzávalók:
1 csomag gnocci
1-1,5 dl tejszín
5 dkg félkemény sajt (jelen esetben: Edami, de lehet Pannónia, Trappista is akár)
10 dkg kéksajt (most Niva kékpenészes sajt, de lehet pl: Dorblu, Stilton, Roquefort)
5 dkg mozzarella
egy fél darab Camambert sajt
parmezán a tetejére

bors

A gnoccit enyhén sós, forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt megfőzöm.
A tejszínt felforralom és a sajtokat beledarabolom a parmezán kivételével, majd ízesítem és kevergetve felolvasztom benne a sajtokat.
Én a kéksajt csak egy részát szoktam beledarabolni első körben a tejszínbe, mert szeretem ha darabkák is vannak benne, így a vége felé adom hozzá a másik felét.
Ha elkészült, akkor a megfőtt, leszűrt gnoccival összekeverem a szószt és reszelt parmezánnal tálalom.

Mini túrós pogácsa


Timitől kaptam ezt a finom pogácsa receptet, ami minimális hozzávalóból áll és nagyon kevés erőfeszítést igényel és még finom is. :-) Hogy a szavaival éljek, ebben a pogiban nincsen semmi. :-) 4 dologból áll össze mindössze, nevezetesen: túró, liszt, margarin, só.
Nagyon finom, puha pogácsa és tetszik benne, hogy egészen picire "illik" szaggatni őket, így 1-1 kis falat lesz belőlük.

Hozzávalók:
25 dkg túró áttörve
25 dkg liszt
25 dkg puha margarin
1,5 tk só

A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk és egészen pici pogácsákat szaggatunk belőle.
(pici=kb, mint egy pet palack kupakja)
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és előmelegített sütőben világosra sütjük a pogácsákat.
Én a pogik egyik felére egy kis lennmagot is szórtam.

2010. október 26., kedd

Spagetti gombás-bacon-ös raguval


Avagy: Spagetti a'la mi van a hűtőben.
És lám, elkészült a roppant gyors vacsora, ami annyira finom lett, hogy Bogó sem győzte enni, rólunk nem is beszélve.

Hozzávalók:
spagetti tészta
6-8 szelet bacon
10-15 dkg csiperke gomba
2 szál zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
2 dl tejszín
1 ek tejföl

bors

A bacon-t és a gombát apróra kockázzuk. A hagymákat pedig vényonyra szeleteljük.
Egy kevés olajat hevítünk egy teflon serpenyőben és először a hagymákat megpirítjuk. Hozzáadjuk a bacont, majd a gombát is. Ha összesültek, akkor ráöntjük a tejszínt és a tejfölt, majd fűszerezzük. Összeforraljuk és kifőtt spagetti tésztával tálaljuk.
A tetejét egy kis reszelt parmezánnal és petrezselyemmel megszórjuk.

Halloween-Töklámpás készítése


A töklámpás eredete egy nagyon régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek egy részeges, ám csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A bohókás szeszkazán, Jack, templomnak még a közelébe sem ment, jólesett ehelyett a meleg kocsmában duhajkodni, és részeg cimborákkal mulatozni.

Sajnálatos módon a tivornyák végén maga az ördög is megjelent, és folyton zaklatta a derék polgárt, akit szemmel láthatóan zavart az állandó kísértés, és a boroskancsón kívül nem kívánt magának társaságot. A nemkívánatos személy ellen csupán egyetlen védekezési lehetősége adódott, el kellett venni a kedvét a további kísérgetéstől. Jack egy hatalmas fához vezette a pokol királyát, és rávette, mérkőzzön meg vele fáramászás tekintetében. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, nem gondolta volna, hogy egy ilyen csekély versenyszámban képes alulmaradni: Jack megvárta, míg az ördög jó magasan felkúszik a fa tetejére, majd egy keresztet vésett a törzsbe, hogy ellenfelét megakadályozza a lejutásban.

„Bosszúból” a patás famászó bajnok Jacket, halála után nem eresztette be a jól megérdemelt Pokolba, ráadásul a Menny kapui sem nyíltak meg a haszontalan életû lélek előtt. Az örök számûzetésre ítélt Jack egy fáklyát vihetett csak magával – amelyet, a fény hatékony megőrzése miatt egy tökben helyezett el – és így járta, s járja azóta is az éjszaka sötétjét. A babonás emberek, hogy elûzzék Jacket, egy lámpást raknak a házuk elé vagy az ablakukba.
(forrás: sulihalo )



A készítéshez a töklámpásnak kiválasztjuk a szebbik oldalát, amit majd kifaragunk. Ha nem akar megállni a "lábán", felborulna a tök, akkor érdemes levágni egyenesre az alját.
Ha kiszemeltük, melyik legyen az eleje, akkor felrajzoljuk rá a kivágandó részeket. Szemeket, orrot és a száját.
Első lépésként levágjuk a tetejét egy éles késsel, majd kikapargatjuk a tök belsejét kézzel és egy kanál segítségével. Én a tetejére is szoktam vágni egy kisebb nyílást, így amikor a mécses ég a tökben, akkor nem kormozza össze a tetőt és a levegő is jobban áramlik.
Ha ezzel megvagyunk, akkor kivágjuk óvatosan a többi "alkatrészt" is. Amikor a száját és a fogakat vágjuk, akkor érdemesebb több, apróbb részletben vágni.
Amikor elkészült, akkor mécsest gyújtunk és a tök belsejébe helyezzük.

2010. október 25., hétfő

Karácsonyi adománygyűjtési akció


Karácsonyi adománygyűjtési akció a Kifőztük csapatával:

"Az akcióban résztvevő összesen 115 blogger közreműködésével készítettünk egy karácsonyi – pdf formátumban megjelenő – kiadványt, melyben karácsonyi ételek, italok, karácsonyi gasztro- és kézműves ajándékötletek kaptak helyet. Megkerestük a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, hogy segítségükkel az összegyűjtött adományokat rászoruló gyerekek és családjuk számára eljuttassuk."

További részletek itt

2010. október 24., vasárnap

Pradicsomos, gombás csirkemell ragu pirított fokhagymával


Ez az étel számomra maga a kánaán. Szinte csak kedvenc hozzávalók szerepelnek benne. Paradicsom, vajban aranybarnára sült fokhagyma, kakukkfű... és a kész ragut tejföllel jól meglocsolom a tányéron. Mennyei. Bár a recept nem saját (Stahl) de nagyon a magaménak érzem. A köret is tetszés szerint variálható hozzá. Nagyon finom héjában főtt-sült burgonyával vagy fűszeres steak burgonyával is akár.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell felkockázva
30-40 dkg csirekegomba apróra darabova
3 fej fokhagyma (nem tévedés, valóban ennyi kell)
1 nagy konzerv (40 dkg) hámozott paradicsom
1 kis konzerv sűrített paradicsom

bors
1 ek cukor
1 tk kakukkfű (szárított)
1 tk majoranna (szárított)
15 dkg vaj vagy margarin
2 ek olaj
1 dl vörösbor

A fokhagymákat miután megtisztítottuk egy serpenyőben elkezdjük prirítani 10 dkg margarinon. Fedő alatt és kis lángon, kb 15 perc alatt aranyszínűre pirulnak, néha kevergessük meg.
Közben a maradék margarinon és az olajon a felkockázott húst 2 részletben megpirítjuk, de csak addig, amíg egy kis színt nem kapnak (nem baj, ha nyers még a közepe) majd kiszedjük őket és ugyan abba a serpenyőbe tesszük a gombát. Miután átforgattuk egy kicsit a gombát is, visszatesszük rá a csirkemellet és felöntjük a borral. Miután kiforrta egy kicsit magát (főleg az alkohol) akkor hozzáöntjük az előzőleg botmixerrel pürésített darabolt paradicsom konzervet, a sűrített paradicsomot, a cukrot és a többi fűszert is. Legalább 15 percig főzzük, vagy addig, amíg a hús meg nem puhul teljesen.
A legvégén hozzáadjuk a puha, illatos, arany színű, pirított fokhagymákat is.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.

2010. október 21., csütörtök

(Fehér)Bableves


Azt tudni kell, hogy a bab azon ételek közé tartozik, amiket nem szeretek. Fefó viszont szereti a bablevest és a kedvéért készült tegnap. Azt kell mondanom, olyan jól sikerült, hogy egy egész nagy tányérral ettem én is belőle. Ezek után javaslom azoknak is a receptet, akik hozzám hasonlóan nem nagy bab rajongók.
Ezeken a hűvösebb őszi napokon már jobban is esik néha egy tartalmasabb leves, ami nem feltétlenül kíván egy komolyabb második fogást. Egy palacsinta vagy sütemény is nagyon jól passzol mellé.

Hozzávalók:
20-30 dkg fehérbab
kb 15 dkg házi füstölt sonka apróra kockázva
1 nagyobb szál fehérrépa
3 szál répa
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb zellergumó
1 fej vöröshagyma
liszt
kevés olaj a rántáshoz

őrölt bors
pirospaprika

A babot legalább 4 órával a főzés előtt áztassuk be, de nem árt neki az sem, ha többet ázik.
A sonkát szintén beáztathatjuk 1-2 órára.
A répát, a gyökeret, a zellert megtisztítjuk, majd cikkekre vágjuk. A fokhagymát is megtisztítjuk.
A sonkát lemossuk.
A babot (abban a vízben, amiben ázott) a zöldségekkel és a sonkával együtt feltesszük főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Ízesítjük sóval, borssal és egy késhegynyi szódabikarbónát is tehetünk hozzá, amitől hamarabb megpuhul a bab.
Elkészítjük a rántást is, amelyhez kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy kicsit és erre tesszük a lisztet. Ha elkészült a világos rántás, akkor rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük egy kevés hideg vízzel.
Ha felforrt a leves, akkor hozzátesszük a rántást is és együtt főzzük tovább amíg a bab, a sonka és a többi zöldség is megpuhul.
Tejföllel is tálalhatjuk.

2010. október 19., kedd

Málnás muffin


Mi történik azzal a málnával, amit tévedésből (figyelmetlenségből) veszünk ki a mélyhűtőből és csak a felolvasztás után vesszük észre? A hajtépés után következik a lenyugvás és a gondolkodás fázisa. Hogy ne vesszen kárba, így egy finom málnás muffin készül belőle. A receptet kitaláljuk, már egyébként is készült volna, így elérkezett az idő. A végeredményről annyit, hogy nem egy napokig rakosgatós sütemény, mert nem is maradt belőle.

Hozzávalók: (12 darabhoz)
16 dkg málna (mert ennyi maradt belőle, miután Bogó elcsemegézte)
17 dkg liszt
3 dkg zabpehely
14 dkg cukor
12 dkg puha margarin
1 pohár málnás (mert csak ez volt itthon) joghurt
2 tojás
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor

A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, a sütőporral és a szódabikarbónával.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a margarinnal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a joghurtot is. Belekeverjük a felolvasztott (de biztosan nagyon finom friss eperrel is) epret, majd óvatosan összekeverjük ezt a masszát a lisztes keverékkel.
Papírral bélelt muffin tepsibe kanalazzuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb 20-25 perc alatt megsütjük.

Krémkönnyű tejszínes pohárkrém



Mostanában sok olyan süteményt és tortát ettünk, ami nem éppen a könnyű kategóriába tartozik. Azonban vendégeket vártunk és mégis dukált, hogy legyen valami édesség is. Így esett, hogy ez a valóban krémkönnyű tejszínes-vaníliapudingos-kakaós piskótás pohárkrém került az asztalra és osztatlan sikert aratott.

Hozzávalók:
4 tojásos kakaós piskótalap
2 dl habtejszín
1 cs vaníliás pudingpor (hidegen elkészíthető)
1/2 l tej
2 ek méz
csokoládé
csokiöntet vagy olvasztott csokoládé

A kakós piskótához a hozzávalók:
4 tojás
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1/2 cs sütőpor
12 dkg porcukor
2 ek olaj
2 ek hideg víz

A tojások sárgáját a cukor 2/3 részével fehéredésig verjük a robotgéppel. Hozzákeverjük a vizet és az olajat is.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük (vigyázzunk, hogy teljesen tiszta legyen a robotgép keverője, mert különben nem lesz kemény a hab), de még mielőtt teljesen kemény lenne, a maradék cukrot is hozzátesszük.
A tojások sárgájához óvatosan (hogy a hab össze ne törjön) keverünk a tojás fehérjéből vert kemény habból, majd adunk hozzá egy keveset a lisztes-kakaóporos-sütőporos lisztből is, majd újra tojás fehérje hab és liszt, kicsi adagokban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve a masszát, előmelegített sütőben megsütjük a piskótát.
Ha kihűlt, akkor kisebb kockákra vágjuk.

Az összeállításhoz kikeverjük a pudingot a csomagoláson kévő utasítás szerint.
A habtejszínt felverjük, majd összekeverjük a pudinggal és a mézzel.
A tálaláshoz előkészített poharakba először a kakaós piskóta kockákból teszünk, erre kanalazunk a krémből, majd egy pár piskótával díszítjük a tetejét. 1-1 kocka csokoládéval és csokoládé öntettel vagy olvasztott csokoládéval koronázzuk ezt a nagyszerű desszertet.

Csirkemell meggyszósszal és burgonyapürével


Azt hiszem érdemes lenne felcímkézni úgy is a recepteket, hogy 30 perces ételek. Mármint az elkészítésük 30 perc. Az elfogyasztásuk meg 3 perc, ha Bogóról van szó. :-) Nagyon szereti mindhárom ételt, így együtt is és az Ő kedvéért készült ma ebédre.

Hozzávalók:
meggy (fagyasztott is lehet, mint esetünkben)-lehetőleg magozott
keményítő a szósz sűrítéséhez
1 kisebb csirkemell
fűszer a csirkemellhez

A meggyet kiolvasztom (ha fagyasztottat használunk, mint esetünkben) és felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd felforralom. Ízlés szerint ízesítem cukorral, aki szereti egyéb fűszert is használhat. Ha felforrt és a meggy is megpuhult, akkor 1 evőkanál keményítőt elkeverek kevés hideg vízzel, majd a meggyhez öntöm és megvárom, amíg újra felforr. Ügyeljünk rá, hogy ne forraljuk sokáig, mert a keményítő hatása csökken.
A csirkemellet megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, majd tetszés szerint fűszerezzük (én sült csirke fűszersót használtam). Egy kevés olajat forrósítunk egy tapadásmentes serpenyőben és egy kevés vajat teszünk hozzá, majd szép aranybarnára sütjük a csirkemellet.
Burgonyapürével tálaljuk.

Bundás feta sajtos saláta


Saláta sajttal, nagyon jó párosítás szerintem. Amitől nem lesz unalmas ez a saláta az az, hogy bundát kap a sajt. Egy mézes-mustáros dresszing még ad egy nagy csavart az egésznek és így lesz egy laktató, de nem nehéz finom vacsoránk akár.

Hozzávalók:
25 dkg feta sajt
kb 1 dl száraz fehér bor
2 tojás
liszt
1 csipet só
1/2 cs sütőpor
salátakeverék tetszés szerint
1 ek méz
1 ek mustár

bors
4 ek olívaolaj
olaj a sütéshez

A sajtot felkockázom, majd elkészítem a bundához valót. Ehhez felverem a tojásokat, majd felöntöm a borral, bekeverem az 1 csipet sót, majd a sütőport és annyi lisztet teszek hozzá, hogy nagyjából egy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjak. A sajt kockákat megforgatom benne és forró olajban arany színűre sütöm. Egy papírtörlőre szedve leitatom az olajat róla.
A dresszinghez összekeverem az olívaolajat a sóval, borssal, a mézzel és a mustárral, majd krémesre kikeverem.
A salátát elterítem a tányérom, rászedek a sajtból, majd a dresszinggel meglocsolom a salátát.

Kelkáposzta bomba



Ezt a receptet Fefó anyukájától tanultam. Nem egy laza kaja, de annyiból jó, hogy nem kívánja a köretet. Hidegen és melegen is tálalható.

(Sajnos a fénykép minősége egyáltalán nem lett jó. A következő alkalommal, amikor elkészítem, majd új fotóra cserélem.)

Hozzávalók:
Egy nagyobb fej kelkáposzta
80 dkg sertés darálthús
2 fej vöröshagyma felkockázva

bors
kakukkfű
oregano
2 tojás
1 nagy doboz tejföl
bacon

A kelkáposzta külső, nagyobb méretű leveleit óvatosan leszedem és félreteszem. Ezeket a leveleket és magát a fejet is alaposan megmosom.
A kelkáposztát felteszem főni (egészben) egy nagyobb méretű edényben, sóval ízesítem, majd addig főzöm, amíg kb 80%-ban megfőtt. Kiszedem a vízből, majd az előzőleg félretett, leszedett leveleket is megfőzöm a vízben, szintén nem teljesen.
A hagymát egy kevés olajon megfuttatom, majd hozzáteszem a darált húst is és ízesítem a fűszerekkel. Ha megpirult a hús, akkor félreteszem hűlni. Ha kihűlt, akkor belekeverem a tojásokat is.
A kelkáposztának megpróbálom kivágni a torzsáját, ügyelve arra, hogy ne essen szét, majd egy nagyobb méretű tűzálló tálba teszem, amit előzőleg kicsit kiolajoztam.
A káposzta torzsája legyen a tál alján és kívülről haladva óvatosan széthajtogatom a leveleket egészen a közepéig. Ha megvagyunk ezzel, akkor a közepébe teszek egy adag tölteléket, majd ráhajtogatom a körülötte lévő pár levelet. Megint teszek a következő rétegbe egy adag húsos tölteléket és megint ráhajtogat a körülötte lévő leveleket és így tovább haladok. Ha kívülre értem, akkor a külön megfőzött nagy levelekkel befedem a káposzta bombát és az egészet megkenem tejföllel, majd beborítom becon-nel.
Letakarom fóliával, majd előmelegített sütőben legalább 50-60 percig sütöm, de a legvégén fólia nélkül, hogy megpiruljon a teteje.
Tálalásnál "torta" szeleteket vágok belőle.

2010. október 13., szerda

Körtés pite




A Blikk Nők Konyha legújabb számát fellapozva leltem rá erre a sütire. Egyből el is készítettem, több apropója is volt.
Legközelebb meg fogom hámozni hozzá a körtét vagy más fajtát választok, mert magában nagyon jó a tésztája, a tölteléke a pitének, de a körte a héjával nem volt annyira nyerő (bár a recept is gondolom azért írja így, mert így mutatós) Azért ajánlom, hogy próbálja ki, aki kedvet kapott hozzá.

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
6 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez:
1 tasak vaníliás pudingpor (főzős)
3 dl tej
8 dkg cukor
20 dkg túró
10 dkg barack lekvár

4 darab körte a tetejére

Dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit, majd folpack-ba csomagolva tegyük a hűtőbe egy fél órára. Ezután nyújtsuk ki és fektessük bele az előzőleg margarinnal kikent, kilisztezett piteformába úgy, hogy a forma szélére is kerüljön tészta.
Főzzük meg a pudingot a tejjel és a cukorral, majd amikor langyosra hűlt, akkor keverjük hozzá a túrót is.
Oszlassuk el a keveréket a tésztán és kenjük meg a baracklekvárral.
A felszeletelt, (magház nélkül) körtéket (meglocsolhatjuk egy citrom levével is) pedig szépen rendezzük a torta tetejére.
Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb 40 percig süssük. Én a végén megszórtam egy csipet cukorral is a körtéket majd pár percre visszatettem a sütőbe.
Díszíthetjük a tetejét szeletelt mandulával is.

Brokkolis lasagne


Egy recept újságban (Nők Lapja) láttam ennek a receptnek az indító ötletét. Ott is brokkolis lasagne néven futott, de más volt annyiban, hogy csak besamel mártás volt benne meg a brokkoli. Ezt túrbóztam fel és nagyon ízlett a végeredmény.

Hozzávalók: (2 főre)
30 dkg brokkoli
lasagne lapok
2,5-3 dl tejszín
10 dkg csirke- vagy pulykamell sonka
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
szerecsendió
1 csapott ek liszt
margarin a tál kikenéséhez
10 dkg reszelt sajt
1-2 szelet bacon

A brokkolit felteszem főni enyhén sós vízbe, de arra ügyeljünk, hogy ne főjjön szét.
A hagymákat és a sonkát felkockázom. Egy kevés olajon először a vöröshagymát, majd hozzátéve a sonkát, végül a fokhagymát megpirítom. Hozzáteszem a lisztet, majd felöntöm a tejszínnel és ízesítem a fűszerekkel. Jól kiforralom és ha szükséges, akkor egy kevés vizet adok még hozzá. Az a jó, ha hígabb egy kicsit a szósz, mert a lasagne lapokat én nem szoktam megfőzni előre, hanem ebben a lében fő meg tulajdonképpen. Hozzáadom a végén a megfőtt brokkolit is.
A tálat kikenem margarinnal, majd a szószból teszek a tál aljára, erre kerül a lasagne lap, rá egy adag szósz, majd reszelt sajt, újra lasagne lap... Ezt addig folytatom, amíg van szósz, de a legvégén szósz legyen felül, amit megszórhatunk reszelt sajttal.
A tetejét 1-2 bacon-nel lehet díszíteni.

2010. október 12., kedd

Kamion torta



Bogó 2. szülinapjára készült ez a torta. Mi más, mint tartályos kamion formában, hiszen ez az aktuális kedvenc.
Véletlen, hogy ilyen vajkrémes bevonat került rá, de utólag még majden jobb is. :-)
Történt ugyanis, hogy vásároltam készen fondant mázat. Ki szerettem volna próbálni, de nem aratott sikert, sőt. Úgyhogy legközelebb maradok a saját készítésűnél, azzal legalább tudok dolgozni.
Vészhelyzet esetére felkészültem azért, amit jól tettem, így lett belőle ez a külső bevonat.
Még annyi csalás van a tortában, hogy a tartályhoz való piskótatekercset időhiány miatt boltban vásároltam meg.
A többi része a tortának egyszerű piskóta, ami nem a legjobb recept szerint készült, így inkább ajánlanám hozzá azt, ami itt a blogban is szerepel.
A krém egyszerű főzött kakaós krém. Ennek elkészítéséhez mindenképpen egy vastag falú edényt javasolnék, hogy le ne kapjon.

Hozzávalók:
6 tojásos piskóta
1 kakaó krémes piskóta tekercs
2 adag kakaós vajkrém
1 adag síma vajkrém a torta dekoráláshoz
ételszínezék

A piskótát megsütöttem 2 nappal előbb egy nagyobb tepsiben, nem kapcsos tortaformában.
Előző nap elkészítettem a kakaós krémet, amit a tortába töltöttem és ezzel is vontam be kívülről a tortát.
Aznap vagy még előző este pedig elkészíthető teljesen a torta (jelen esetben előző este) hogy legyen elég idő a díszítésre is.

A kakós krém elkészítése: kiskukta receptje alapján
20 dkg cukor
2 ek víz
2 ek tej
2 ek kakaó
20 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
1,5 ek liszt
1 tk rum aroma

A cukrot szárazon összekeverjük a lisztel és kakaóval, majd hozzáadjuk a folyadékokat és a tojást, azzal is jól elkavarjuk egy kézi habverő segítségével. Vastag aljú edénybe állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük. A lényeg, hogy főzzük is kicsit, pöfögjön 1-2 percig.
Lehűtjük a krémet.
Lényeges, hogy annyira lágy legyen a margarin, ami már majdnem folyós, mert így lehet jól felhabosítani a krémet. Ezt a lágy margarint robotgéppel felhabosítjuk, majd belekeverjük a kakaós krémet is. Ezzel is jól kidolgozzuk a krémet, ami kivilágosodik, de majd vissza fog sötétedni.

A síma vajkrém hozzávalói:
25 dkg puha margarin
50 dkg porcukor
3-5 ek tej (vagy víz)
1 cs vaníliás cukor

A hozzávalókat összeöntöm, majd robotgéppel habosra keverem. Igazán jó krémet akkor kapunk, ha legalább 10 percig keverjük robotgéppel a krémet. Ekkor egy keményebb, sűrűbb állagú krémet kapunk, ami pont jó a külső dekoráláshoz. De kevés folyadékkal lehet lágyítani rajta ha szükséges.
Ételszínezékkel nagyon szép színeket lehet vele kikeverni.
Ez a krém is tölthető tortába, de akár be is vonható vele.

A torta összeállítása:
1. Az előzőleg elkészített piskótából kiszabom a formát.
2. A kakaós krémmel megtöltöm a rétegeket



3. bevonom a krémmel (jelen esetben a kakaós krémmel, de lehet a síma vajkrémmel is, de akkor abból kell a 2 adag)



4. Hűtőbe teszem egy pár órára legalább a tortát, így megszilárdul rajta egy kicsit a krém. Ezután egy nedves késsel lesímítom a felületet.
5. Utolsó lépésként pedig jöhet a díszítés, amihez most egy csillagcsöves kinyomót használtam és egyesével nyomogattam a tortára a kis csúcsokat. A krémet pedig adagonként színeztem az adott ételszínezékkel.
Elég aprólékos munka, de haladós. 1 óra alatt készen lettem a díszítéssel, így első próbálkozásra, de gyakorlott kezek biztosan gyorsabban haladnak.







És nem utolsó sorban az ünnepelt a torta evés közben :-)

Almasaláta


Szintén egy végtelenül egyszerű, de nagyszerű recept. Ez a kevesebb, néha több kategóriába tartozik. Amitől különleges az az, hogy hagyma van benne, szerintem roppant jól feldobja a salátát.
Édesapáméknál szoktunk ilyet enni, onnan van a recept is.

Hozzávalók:
4-5 alma felkockázva
1 fej vöröshagyma
tejföl
majonéz
egy csipet só

A hagymát nagyon apróra felkockázzuk, majd a felkockázott almával összekeverjük. A tejfölt és a majonézt hozzáadom a salátához. Ízlés szerinti mennyiséget tegyünk hozzá belőlük és egy csipet sót is.
Jól behűtve tálaljuk.
Sültkhez is nagyon jól passzol ez a saláta.

Kaszinó tojás, fasírt gombóc



Sajnos nem készült közeli kép a kaszinó tojásról, de a következő alkalommal pótolni fogom. Cserébe szerepel a képen a fasírt gombóc. Ezek egyszerű kis fasírtgolyók és káposztába vagy kelkáposztáva szúrkálva fogpiszkálóval szerintem nagyszerűen mutat.
Nem volt elég időm fényképet készíteni, csak a vendégek érkezésekor, így sajnos nem lett tökéletes, de a lényeg látszódik.
Finom, mutatós és egyszerű vendégváró falatok.

Hozzávalók a kaszinótojáshoz: (14 darabhoz)
7 keményre főtt tojás
1 ek margarin
1 tk mustár
2 tk majonéz
1 nagy csipet szárított petrezselyem
1 ek tejföl

bors

A megfőtt tojásokat hosszában kettévágom és kiszedem a sárgáját, amit egy tálban összetörök. Hozzáadom a margarint, a majonézt, a mustárt, a petrezselymet és ízesítem sóval, borssal. Annyi tejfölt adok hozzá, amennyitől nem lesz túl lágy, de nagyon kemény sem a krém, kb 1 evőkanállal.
Csillagcsöves kinyomóba teszem a krémet és a tojásokba nyomom vissza.
Ha nincs ilyen kinyomónk, akkor egyszerű megoldás az is, hogy kis zacskóba vagy sütőpapírból készített kis tölcsérbe teszem a krémet, kivágom a zacskó vagy a papírtölcsér végét egy kicsit ollóval és úgy töltöm vissza a tojásokba.
Petrezselyemmel megszórva vagy egy kis kaviárral díszíthetjük még a tojásokat.

Az ígért képek a kaszinó tojásokról:

Hagyma(krém)leves cipóban


Mostanában nem nagyon készítettem ezt a levest, nem is tudom miért, valahogy mindig volt valami más. Pedig milyen finom... és egyszerű elkészíteni is. És úgy szeretem elkészíteni, hogy turmixolok rajta egyet, de csak annyira, hogy krémes állaga legyen, de legyenek benne hagyma darabkák is.
Ha nem cipóban tálalom, akkor kis toast kenyérre teszek egy kevés reszelt sajtot, majd megsütöm a sütőben és azzal kínálom a levest.
Aki nem szereti tejszínnel, az nélküle is elkészítheti, úgy is finom.

Hozzávalók:
6-8 fej vöröshagyma
olaj
1 csapott ek liszt

bors
ételízesítő
1 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
cipó a tálaláshoz

A hagymákat megtisztítom és felkarikázom. Egy kevés olajon megfonnyasztom, majd ráteszem a lisztet és felöntöm a borral. Jól összekeverem, majd annyi vizet teszek hozzá, ami bőven ellepi. Ízesítem és amikor felforrt, akkor hozzáöntöm a tejszínt is és puhára főzöm a hagymát.
Botmixerrel pürésítem egy kicsit a levest és ha kell, akkor egy kevés vizet adok hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen.
A cipók tetejét levágom, kiszedem a belsejét és sütőben megpirítom egy kicsit, majd ebben tálalom a levest.

2010. október 6., szerda

Rakott zöldbab


Mi nagyon szeretjük a rakott ételeket és a déditől kapott rengeteg zöldbab megoldotta a kérdést, hogy ezt az ételt készítsem el. Sajnos kevés zöldbabot főztem bele, mert az aprónép még idő előtt elcsemegézte, de azért az ételbe is jutott. :-)

Hozzávalók:
40-50 dkg zöldbab
30-40 dkg darált sertéshús
1 tasak félkész rizs (pl: Uncle Ben's)
1 fej vöröshagyma

bors
ételízesítő
1 nagy doboz tejföl
reszelt sajt a tetejére
kevés margarin vagy vaj a tál kikenéséhez

A zöldbabot felteszem főzni az ételízesítővel és annyi vízzel, amennyi ellepi, majd puhára főzöm.
A főzőtasakos rizst is elkészítem a dobozon található leírás szerint.
A hagymát apróra kockázom, majd egy kevés olajon megpirítom. Hozzáteszem a darált húst és sóval, borssal ízesítem, majd megpirítom a húst. A megfőtt rizzsel összekeverem az elkészült darált húst, a megfőtt zöldbabot pedig szűrőn lecsepegtetem.
Egy tűzálló tálat kivajazok, majd a zöldbab felét az aljára terítem, erre jön a rizses-darált húsos keverék, amit lelapogatok egy kicsit és beborítom a maradék zöldbabbal. A tetejére öntöm a tejfölt (attól függ mennyi megy rá, hogy mekkora tálban készítem el az átelt) és megszórom sajttal, majd sütőbe teszem. Én először lefedve, majd fedő nélkül sütöm, amíg a sajt rá nem pirul, kb: 40 percig.
Tálaláshoz is adható hozzá tejföl.

2010. október 2., szombat

Kakaós bögrés süti


Ezt a receptet egy kedves kolleganőm, Lívia küldte. Nagyon egyszerű elkészíteni, a bögrés mérés ezt megkönnyíti, így igazából csak a sütési idővel kell számolni, mert pár perc alatt összeállítható a tésztája.
Amiért nagyon szeretem ezt a sütit az egyszerűség után az az, hogy variálható, bár így már nem kakaós névre hallgat. A kakaó kicserélhető benne darált dióra vagy darált mákra is akár. Nálunk a kakaós verzió a nyerő és bár lehet, hogy Szentségtörés, de mi a cukrozott (instant) kakaóporral szeretjük a legjobban. Ha ezzel készítem el, akkor a cukorból csak 3/4 bögrével adok hozzá a tésztához.
A kész sütemény egy nagyon-nagyon puha, olmós tésztájú süti lesz, ami másnapra sem szárad ki, ha gondosan becsomagoljuk.
Feldobhatjuk egy kis lekvárral, mogyorókrémmel vagy olvasztott csokival is.
Szóval minden, de nem egy unalmas recept.

Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 bögre cukor
1/2 bögre kakaópor
1 bögre tej
1 tojás
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 tk rum aroma

A hozzávalókat kimérem és egy keverőtálba összeöntöm őket majd jól összekeverem egy kézi habverő segítségével.
Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába (én a képen látható sütit egy 26 cm-es kapcsos tortaformában készítettem el) öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütöm. Érdemes sűrűbben ellenőrizni tűpróbával a sütés vége felé.

Saslik


Ez is egy olyan recet, ami a szabadban grillezve, de akár a sütőben is elkészíthető. Könnyű, de laktató étel és tovább variálható tetszés és ízlés szerint.

Hozzávalók: (10 saslikhoz)
30-40 dkg csirkemell
1 szál lecsókolbász
szalonna
vöröshagyma
gomba
burgonya
koktélparadicsom

bors

A saslikhoz való pálcikákat vízbe áztatjuk rövid időre, így a sütés közben nem ég majd meg.
A csirkemellet és a szalonnát felkockázzuk, a kolbászt és a hagymát felkarikázzuk.
A gombákat megtisztítjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk.
Tetszőleges sorrendben felszúrkáljuk a hozzávalókat a nyársakra és ízlés szerint fűszerezzük őket.
Ha sütőben készítjük el, akkor érdemes a sütő tepsijére helyezni a rácsot és ezekre fektetni a saslikokat, majd először fólia alatt sütni. Ha már minden készre puhult, akkor érdemes megpirítani egy kicsit.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails