2010. augusztus 30., hétfő
Hortobágyi húsos palacsinta (darálthússal)
A barátainknak 1 hete volt az esüvőjük, ahol előételként ezt az ételt szolgálták fel. Akkor elhatároztam, hogy én is elkészítem, mert annyira ízlett. A Férjem szerint pont olyan íze lett az általam elkészítettnek is.
Gyorsabban elkészül, mint a hagyományos módon és így is nagyon finom. Bár mi főételnek ettük, mert annyira laktató.
Hozzávalók: (2-3 főre)
40 dkg darált sertéshús
1 kicsi paradicsom felkockázva
1 szelet zöldpaprika felkockázva
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
só
bors
1 kis doboz tejföl
2 ek liszt
6 dl víz
palacsinta (kicsit vastagabbra sütve)
A hagymát apró kockákra vágom, majd kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a paradicsomot és a zöldpaprikát. Tulajdonképpen pörkölt alapot készítek. Bele kerül a darált hús is, a pirospaprika a só és a bors is. Ha a húst átpirítottam egy kicsit, akkor felöntöm a 6 dl vízzel. Ezzel együtt főzöm tovább puhára. Amikor megpuhult a hús, akkor egy tésztaszűrő segítségével leszűröm (féreteszem), de a levét nem öntöm ki! Behabarom a tejföllel elkevert liszttel. Ehhez egy kevés pörkölt lével összekeverem először a lisztes tejfölt (ez a hőkiegyenlítés) majd úgy csorgatom hozzá a forrásban lévő pörkölt levéhez. Jól kiforralom.
A tejfölös behabart szószból annyit keverek a húshoz, amennyivel nem túl híg állagú tölteléket kapunk.
A palacsintákat egyenként megtöltötm a darált hússal, összehajtogatom, majd a szósszal jól megöntözöm.
Elkészíthető úgy is, hogy egy hőálló tálba sorakoztatjuk a betöltött palacsntákat és leöntjük a szósszal, betesszük a sütőbe.
Címkék:
Főétel,
Sertés hús
2010. augusztus 27., péntek
Ropogós sült tök
A Déditől kaptunk megint egy jó termetes méretű tököt, ami a kertjében termett. Szerettem volna nem a megszokott módon elkészíteni és keresgettem valami jó kis elkészítési módot. Rátaláltam és nagy sikert aratott.
Eredetileg telemea túrót kellene használni hozzá, de ennek hiányában gomolya sajttal helyettesítettem.
Hozzávalók:
1 zsenge tök (kb 1 kg)
1,5 dl joghurt
1 dl tejföl
1 dl olíva olaj
só
15 dkg gomolya sajt reszelve (de a legjobb a mixer aprító részével ledarálni)
zsemlemorzsa
Hozzávalók a mártáshoz:
3 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
só
fehér bors
1 csipet kakukkfű
1 csipet friss kapor apróra vágva
A tököt megtisztítom, majd kb 10-12 cm hosszú és 1,5 cm széles csíkokra vágom. Besózom, majd félretszem, hogy kiengedje a levét.
Összekeverem a joghurtot a tejföllel és az olíva olajjal. Összekeverem a sajtot és a zsemlemorzsát is.
A tökről letörölgetem a levet, majd először a joghurtos masszába, azután a zsemlemorzsás sajtos keverékbe forgatom és sütőpapírral bélelt tesibe sorakoztatom őket. 180-200 fokos sütőben szép arany színűre sütöm.
A mártáshoz összekeverem a hozzávalókat majd leöntöm a ropogós tököket vele. Salátával és mellé a mártogatóssal kínálom.
Mi ruccolával ettük, amihez egy olíva olajos-mustáros dresszinget készítettünk.
Paradicsomos húsgombóc
Ez az étel tényleg a 30 perc alatt elkészülő kategóriába tartozik. Gyorsan össze lehet dobni, amikor kevés időnk van és egy nem túl nehéz, de laktató ételt kapunk. Elkészíthető paradicsomlével, házilag készült befőzött paradicsommal, de ha csak az van kéznél, akkor konzerv paradicsom pürével is. Ebben az essetben én így készítettem el, de mi ezt a verziót szeretjük igazán.
Megtölthetünk paprikát is a töltelékkel, így megint egy kicsit más lesz az ízhatás, mert a paprikának is belefő az íze. Sokszor készítem vegyesen is, paprikával és gombócokkal együtt.
Hozzávalók a gombócokhoz: (2-3 főre)
30-40 dkg darált hús (sertés)
1/2 cs tasakos gyors rizs (főzés nélkül)
1 tojás
só
bors
Hozzávalók a paradicsom szószhoz:
3-4 kicsi paradicsom konzerv
a gombocok főzőleve (pár merőkanállal)
Először elkészítem a tölteléket, amihez összekeverem a darált húst a tojással, a rizzsel és ízlés szerint sózom, borsozom. Hagyom egy kicsit állni, majd sós, forrásban lévő vízbe dobom a közepes méretűre megformált gombócokat.
Amíg főnek a gombócok (a főzési idő kb 15-20 perc közepes lángon, hogy ne essenek szét), elkészítem a paradicsom szószt. Ehhez rántást készítek, majd hozzáteszem a paradicsom konzerveket és jól összekeverem. A gombócok főzőlevével hígítom fel a szószt tetszés szerinti sűrűségűre, majd jól kiforralom. Amikor megfőttek a gombócok, egy szűrőlapát segítségével kiveszem őket a vízből, majd beleteszem a szószba és óvatosan összekeverem őket. Melegen tálalom.
2010. augusztus 26., csütörtök
Ruccolás mozzarella saláta
A meleg nyári napokon sokszor nem is nagyon kívánunk mást, mint egy finom salátát. Nálunk itthon azért jó, ha kicsit tartalmasabb is egy saláta azért. Ez egy pont ilyen étel. A ruccola az, ami igazán feldobja ezt a finom salátát.
Hozzávalók: (2 főre)
1-1 marék ruccola
6 szelet bacon
12 db mini mozzarella
10 szem koktél paradicsom félbevágva
olívaolaj a sütéshez
A bacon szeleteket félbe vágom, majd ezekbe becsomagolom a mozzarella golyókat. Kevés olívaolajon egy serpenyőben megsütöm őket, majd a legvégén hozzáadom a paradicsomot is. Annyi ideig sütöm már csak ekkor, amíg a paradicsom át nem melegszik.
Ruccolával megágyazok a tányéron a baconbe tekert sajtoknak és a paradicsomnak, majd rászedem őket és meglocsolom a serpenyőben visszamaradt lével, amit a sajt és a paradicsom engedett.
Szardíniás szendvicskrém
A rozskenyér az, ami csábít mindig valami finom krém elkészítéséhez. Véletlenül volt is itthon minden olyan hozzávaló, amiből egy finom szendvicskrémet lehet alkotni.
Hozzávalók:
1 konzerv szardínia olívaolajban
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 ek tejföl
1/2 citrom leve
só
1-2 ek majonéz
A szardíniát összetöröm villával, a levét is felhasználom a krémhez. Összekeverem a fokhagymával, a citrommal és a tejföllel. Egy csipet sót adok hozzá majd ízlés szerint majonézt.
Mivel mással, mint finom, ropogós, pirított rozskenyérrel fogyasztom.
Bosnyák gyuvecs
Egy kirándulás alkalmával vettem meg a Stahl magazint először. Itt olvastam erről a nagyszerű receptről.
Ha nyár, akkor lecsó. Valóban minden háznál mondhatni másképp készítik el. De nem csak nálunk, hanem a Világ más országaiban is készítenek lecsót vagy annak rokonait. A Balkánon készítik ezt az ételt és a gyuvecs annak kerámiaedénynek a neve, amiben készül. A lecsó és a rizses hús keresztezése. A bosnyákok birkahússal, a szerbek sertéssel csinálják, a bolgárok pedig rizs helyett krumplit tesznek bele. Én sertés combbal készítettem el és osztatlan sikert aratott.
Hozzávalók:
50 dkg hús (tetszőlegesen birka, sertés akár szárnyas hús is)
3 ek olaj a hús sütéséhez
2 gerezd fokhagyma finomra zúzva
4 szelt húsos szalonna vagy kb 15 dkg felkockázva
1 nagy fej vöröshagyma felkarikázva
20 dkg rizs megmosva
50 dkg paradicsom apróra vágva
30 dkg paprika kicsumázva, kimagozva, apróra vágva
1 tk majoranna
1 tk pirospaprika
só, bors
A húst apró kockákra vágom, majd kevés olajon előpirítom és sózom, borszom majd a végén hozzákeverem a fokhagymát is és leveszem a tűzről.
Egy beáztatott cseréptál aljába lefektetem a húsos szalonnát, melyre a hagyma karikákat teszem. Erre kerül a rizs, majd a paprika és a paradicsom (egy kevés paradicsomot félre tehetünk, amivel majd a húst beborítjuk). Sózom és borsozom, megszórom a majorannával. Végül a tetejére kerülnek a husi kockák, amiknek a tetejét megszórom a pirospaprikával (ilyenkor mehet rá esetleg paradicsom) Ráteszem a tál tetejét és a hideg sütőbe teszem be a tálat. 180 fokra állítom a sütőt és legalább 1,5 órát sütöm, majd fél órát még a teteje nélkül, amíg megpirul a hús.
Melegen, de akár langyosra hűlve is nagyon finom, laktató főétel.
Gofri
A nyári starndoláskor nálam alap dolog a gofri. Sajnos nem sok helyen találkoztam még jó gofrival (vagy egyáltalán gofrival-de lehet csak nem jó helyen jártam) vagy ha volt, akkor is az előre elkészített boltit árulták... Az meg minden, csak nem gofri. Így elővettem a régen kapott melegszendvics sütőmet, amihez van gofri sütő lap is (csak feledésbe merült) és itthon stöttem olyan finom gofrit, hogy még melegében elfogyott.
Az is jó benne, hogy változatosan ehető, akár pudinggal, lekvárral, porcukorral, mogyorókrémmel, tejszínhabbal, gyümölccsel de akár sós feltéttel is. Mi így is kipróbáltuk és nagyon is szinkronban volt a gofrival, nem jött elő az édes íze (mivel nem is sok benne a cukor) így nagyon bátram merem ajánlani ezt is kipróbálásra az ínyencebbeknek. ;-)
Hozzávalók: (kb 8-10 darab lesz belőle)
25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
2 ek cukor
2 tojás
1 dl olaj
1-1,5 dl víz
1,5 dl tej
1 csipet só
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a cukorral. A sárgáját is felverjük az olajjal, tejjel és a vízzel, majd óvatosan összekevrjük a fehérjével és hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is.
A gofrisütőt felmelegítjük (én megkentem egy pici olajjal is a felületét) majd kisütjük a gofrikat.
Frissen, melegen a legfinomabb.
A sós feltét hozzávalói:
1-2 ek tejföl
1 paradicsom
2 ek gomba (konzerv)
1 fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szelet házi sonka
só (ha kell bele)
bors
A hozzávalókat apró kockákra vágjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt. Úgy jó, ha nem túl híg, így nem folyik majd le a gofriról. Ízesítjük, majd egy picit hűtőbe tesszük. A kész gofrira vastagon kanalazzuk.
2010. augusztus 14., szombat
Tejfölös harcsapaprikás vajas galuskával
A harcsapaprikáshoz valójában túrós csusza dukál(na), de mi így, galuskával vagy ha úgy tetszik, nokedlivel szeretjük igazán. Elkészíthető az étel tejföl nélkül is, akkor valóban egy igazi pörkölt alapú étel lesz.
Hozzávalók:
50 dkg harcsa filé
1 fej föröshagyma
1 paradicsom
1 tk pirospaprika
só
bors
1 csapott ek liszt
2 ek tejföl
A harcsa filét apró kockákra vágjuk. A hagymát is felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, majd a hagymával együtt főzve elkészítjük a pörkölt alapot. Amikor a paradicsom is "szét"főtt, akkor hozzáadjuk a halat, fűszerezzük. Óvatosan kevergessük, hogy a hal szét ne essen. (víz adható hozzá ha szükséges) Ha megpuhult a hal, akkor a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd mehet rá a liszt és a tejföl is. Forraljuk össze pár perc alatt az egészet, majd frissen elkészített vajas galuskával tálaljuk.
Sertés szűzpecsenye vörös pesto-val, tésztában sülve salsa-val
Azt szeretem ebben az ételben, hogy melegen és hidegen is más íze van egy kicsit. Melegen kínálható főételként, hidegen pedig (de melegen is persze) vendégeknek is kínálható, így előre elkészíthető.
Ezzel az elkészítési móddal biztosan nem szárad ki a hús sem, nagyon finom szaftos marad.
Köretként készíthető mellé más is, mi még krumpli pürével is szoktuk fogyasztani, mert a kisfiam úgy szereti igazán.
Hozzávalók:
50 dkg sertés szűzpecsenye
25 dkg leveles tészta
3-4 ek vörös pesto (üveges, boltban kapható)
8 szelet bacon
só
bors
egy pici olaj
tojás a kenéshez
Hozzávalók a salsa-hoz:
4 paradicsom
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma
1 kis konzerv paradicsom püré
0,5-1 dl víz
só
bors
oregano
A húst megtisztítom (ha szükséges), sózom, borsozom. Egy kevés olajon hirtelen átsütöm a húst. Annyira sütöm meg, hogy azért kellőképpen átsüljön, hiszen a sütőben már nem tölt sok időt, de kiszárítani sem szabad.
Ha megsült a hús, akkor kiszedem a és megvárom, hogy kihűljön. Ekkor bekenem minden oldaláról a vörös pesto-val és betekerem a bacon-be.
A kinyújtott leveles tésztára helyezem a húst, maj a tésztába csomagolom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, 160 fokos sütőbe téve a húst, addig sütöm, amíg a tészta szépen megpirul.
Szeletelés előtt pihentessük egy kicsit.
A salsa-hoz a hagymát és a paradicsomot apró kockára vágom. A paprikából eltávolítom a magokat és azt is apró kockákra vágom. Összekeverem a zöldségeket a fűszerekkel, majd hozzáteszem a paradicsom pürét is, majd hígítom egy kis vízzel. Paradicsom püré helyett használható paradicsom lé is.
Fokhagymával tűzdelt sült camambert sajt
Megint camambert sajt. Számomra egyáltalán nem unalmas és ahány elkészítési mód, annyi íze van. Mindig más, persze mindig finom. Elmaradhatatlan hozzávaló a pirítós is. ;-)
Ez a változat annyiban izgalmas, hogy a megsült, kívül keményebb réteg alatt olvadt sajt lapul és amikor felvágjuk, akkor folyik belőle a finom, lágy sajt...
Hozzávalók: (személyenként)
1 kerek camambert sajt
2 gerezd fokhagyma
só
bors
oregano
olíva olaj
A fokhagymát hosszában vékony szeletekre vágom, majd a camambert sajtot megtűzdelem vele jó sűrűn.
Egy nagyobb alufólia darabot megkenek egy kevés olíva olajjal, megszórom borssal és egy pici sóval, majd ráhelyezem a sajtot. A sajt tetejét is meglocsolom az olíva olajjal és sózom, borsozom, megszórom az oreganoval. Az alufóliát a 4 sarkánál fogva összetekerem, egy batyut készítek belőle úgy, hogy a sajthoz ne érjen hozzá a fólia. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem a sajtot és kb 15 percig sütöm. Ekkor óvatosan kibontom és ha nem pirult meg a teteje, akkor kibontva (de a fóliában hagyva) még visszateszem egy pár percre a sütőbe a sajtot.
A fóliában és forrón tálalom, pirítóssal.
Fondant
A fondnat: A cukrászatban használt kifejezés, a fondant, egy tésztaszerű, képlékeny cukormázat takar, amelynek az apró kristályszemcsék és a különösen jó minőségű nyersanyagok lágy, hókristályszerű külsőt kölcsönöznek.
Torták, sütemények készítésekor használják.
A fondanthoz a hozzávalókat, a használatához az útmutatást és az ötleteket erről a honlapról vettem.
Hozzávalók:
6 evőkanál víz
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
kb. 90-100 dkg porcukor (nekem kicsit többet is felvett)
A fondant elkészítése:
Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással.
A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása még néhány percig gyúrjuk.
Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és felhasználásra kész.
Torták, sütemények készítésekor használják.
A fondanthoz a hozzávalókat, a használatához az útmutatást és az ötleteket erről a honlapról vettem.
Hozzávalók:
6 evőkanál víz
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
kb. 90-100 dkg porcukor (nekem kicsit többet is felvett)
A fondant elkészítése:
Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással.
A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása még néhány percig gyúrjuk.
Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és felhasználásra kész.
2010. augusztus 12., csütörtök
Puncs torta
Egy kedves baráti pár kislányának 2. szülinapjára készítettem ezt a tortát. Nem volt kérdés, hogy fondant bevonat kerül majd rá. Azt a fondant maradékot használtam fel rá, ami a múlt héten készített katica tortából maradt. Tehát a mennyisége elegendő volt nekem 2 (26 cm-es) tortára.
A tölteléket erről a honlapról szemeltem ki, bár egy kicsit módosítottam rajta a saját ízlésemre. Melindának ezúton is köszönöm a piskótás tanácsokat!
Én rum helyett aromát használtam, mivel gyerekek is esznek belőle.
Majd beszámolok arról, hogy a töltelék milyen lett.
Hozzávalók:
egy 5 tojásos piskóta -a 6 tojásos arányosításával
egy 3 tojásos piskóta - a 6 tojásos arányosításával
Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg vegyes erdei gyümölcs lekvár (+10 dkg a kenéshez)
1 dl rum (vagy 1,5 tk rum aroma)
8 dkg porcukor
fél citrom leve
1 dl málnaszörp
fél dl víz
A torta külső bevonásához vajkrém:
7 dkg puha margarin
15 dkg porcukor
A díszítéshez:
kb 50 dkg fondant
A torta elkészítése:
Megsütöm a piskótákat, majd a 3 tojásból készült piskótát apró kockákra vágom miután kihűlt.
A töltelékhez a lekvárt összeforralom a porcukorral, a citrom levével, a vízzel és a málnaszörppel. Legalább 1 percig forralom, majd hozzáadom a rumot is. Megvárom, amíg kihűl, majd apránként beleforgatom a piskóta kockákat.
Az 5 tojásos pikótát félbevágom, majd megkenem az alsó felét lekvárral és a tetejének az alsó részét is.
Visszateszem az alsó részt a tortaformába, amibe sütöttem, majd ráhalmozom a tölteléket és ráteszem a torta tetejét is. Egy kisebb súlyú nehezéket teszek rá.
A vajkrémmel bevonom kívülről a tortát, hűtőbe teszem, amíg kicsit rászárad a krém. Így jól rá tud tapadni a fondant és nem fog csúszkálni rajta.
Ezután következett a fondant kinyújtása, a tortára helyezése majd a díszítés.
Megjegyzés:
A töltelék nem lett az igazi. Átáztatta egy kicsit a piskótát (lehet, hogy azért, mert nem 4, hanem 3 tojásos piskótát készítettem)Az is lehet, hogy a fél dl víz elhagyható (én a citrom- és narancs levet pótoltam volna vele)
Nekem túl édes volt, pedig kevesebb cukrot használtam.
A piskótákat még előző nap délután megsütöttem, este elkészítettem a tölteléket, megtöltöttem a tortát és hűtőbe tettem.
Másnap elkészítettem a vajkrémet és bevontam vele kívülről a tortát, hűtőbe tettem, majd délután bevontam a fondanttal és díszítettem. Így jutott rá elég idő és nem kellett kapkodni vele.
Jutúró krém lilahagymával és aszalt paradicsommal
Mostanában nagyon oda vagyok a juhtúróért, így készült el ez a krém is, amikor szembe találkoztam a juhtúróval a boltban, akkor jött az ötlet. Egy kicsit megspékeltem lilahagymával és a saját készítésű napon szárított paradicsomommal.
Hozzávalók: (4 fél szelt kenyérre vagy zsemlére)
10 dkg juhtúró (Brydza)
1 ek margarin
2 ek tejföl
fél fej lilahagyma
2 fél aszalt paradicsom
bors
kakukkfű
A túrót villával áttöröm, hozzáadom a margarint és a tejfölt. A hagymát és a paradicsomot nagyon apró kockákra vágom, majd a fűszerekkel együtt hozzákeverem a túrós krémhez. Kicsit hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek. Pirítóssal tálalom.
2010. augusztus 11., szerda
Leveles csónak
Én szoktam venni olyan levelestésztát, ami előre vékony kis téglalapokra van nyújtva, így még azzal sem kell bajlódni.
Hozzávalók:
leveles tészta (személyenként egy kb 10x15 cm-es vékonyra nyújtott darab)
Hozzávalók a töltelékbe: (ami a képen szerepel, de bármi tehető bele tetszés szerint)
szalámi szeletelve (6 szelet)
mortadella (3 kicsi szelet negyedekre vágva)-
1 szelet sonka felcsíkozva
negyed fej lilahagyma vékonyra szelve
fél paradicsom vékonyra szelve
trappista sajt (2-3 szelet)
zöldborsos camambert sajt (3 szelet)
A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni. Addig a hozzávalókat felszeletelem, előkészítem. Ha a tészta kiolvadt, akkor egy hegyes késsel, 1 cm-re a tészta szélétől meghúzom a peremet. (nem kell átvágni a tésztát, elég csak mélyebben megkarcolni a késsel)
Ráhelyezem a tölteléket. Alólra érdemes tenni a szalámi-féléket, rá a felvágottakat, hagymát (vagy ezt közé is tehetjük) végül a paradicsom és a sajt a sorrend-ebben az esetben.
Arra figyelni kell, hogy a töltelék ne lógjon ki a megkarcolt peremen, mert akkor nem tud majd feljönni a tészta.
Előmelegített sütőbe teszem, majd pár perc alatt megsütöm. Melegen tálalom.
2010. augusztus 10., kedd
Katicabogár torta
Ezt a tortát először a kisfiam 1. születésnapjára készítettem el. Akkor nem fondant bevonat, hanem cukormázas bevonat került a tetjére.
Ez alkalommal a Férjem Keresztlányának készítettem el a 10. születésnapjára az Ő kérésére vanília krémmel töltve. A fiamnak túrókrémet tettem bele. Mindkét válozattal nagyon finom.
A fondant készítése is már régóta csigázott, így kapva kaptam az alkalmon. Alig várom a következő alkalmat, hogy újra dolgozzak vele. :-)
Hozzávalók a tésztához:
6 tojásos piskóta
Hozzávalók a vaníliakrémhez:
1 cs főzhető vaníliapuding por (pl: Dr Oetker)
4 dl tej
1 cs zselatin fix (pl: Dr Oetker)
2 dl habtejszín
5 csapott ek cukor
5 dkg margarin
Hozzávalók a fondanthoz:
A fondanthoz a hozzávalókat, a használatához az útmutatást és az ötleteket erről a honlapról vettem.
6 evőkanál víz
1 evőkanál őrölt zselatin (8-10 g)
2 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
kb. 90-100 dkg porcukor (nekem kicsit többet is felvett)
Hozzávalók a dekoráláshoz:
2 db Toffifee
1 kis doboz Smarties
Ezek felragasztásához: 1-2 ek porcukor és pár csepp citromlé, amivel összekeverve kapjuk a ragasztónkat, amikkel fel tudjuk tenni a díszeket a tortára.
A fondant elkészítése:
Átszitáljuk a porcukrot és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak és elkeveredjenek egymással.
A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá és ha már nem tudjuk fakanállal keverni kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása még néhány percig gyúrjuk.
Folpackba, majd egy zacskóba tesszük, majd minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és felhasználásra kész.
A torta elkészítése:
A piskótát előző nap megsütöttem, majd félbe vágtam és a tetejéből kialakítottam a katicabogár formáját. (lásd a képen) A fejéhez félkör formában levágom a tetejét, majd a többi részt hosszában félbevágom-ezek lesznek a szárnyak.
A krémet is elkészítettem előző nap, melyhez a pudingot a zacskón lévő utasítás szerint elkészítettem. Hozzáadom a margarint, majd hagyom kihűlni. A tejszínt elkezdtem felverni, közben hozzáadtam a zselatin fix-et is és kemény habbá vertem.
Összekevertem a tejszínhabot a kihűlt pudinggal, majd hűtőszekrénybe tettem egy éjszakára.
Következő nap jöhet a torta megkenése a krémmel. A katica fejét felhelyezzük, majd a szárnyakat is, kis rést hagyva köztük.
A tortát kívülről is megkenem a krémmel, majd hagyom kicsit rászáradni, így könnyebb a fondanttal dolgozni a tortán, nem fog csúszkálni rajta, de hozzá tud tapadni.
A fondantot is érdemes elkészíteni akár több nappal előtte is, mert jól elcsomagolva (folpackba tekerve és zacskóba téve) a hűtőben sokáig eláll. Amikor előveszem a fondantot, akkor margarinos kézzel átgyúrom, így újra felpuhul és nyújtásra készen áll. Én a fondant felét málnapiros ételszínezékkel festettem meg. A maradék egy részét kakaó és kávé feloldott keverékével színeztem. A folyadék mennyiséggel ekkor már óvatosan kell bánni.
Majd következett a torta bevonása a fondanttal. Külön a fej része és a szárnyak.
Ha készen vagyunk, akkor jöhet a torta dekorálása, a cukorkák és a szemek felragasztása. A szarvacskákhoz merevítésként fogpiszkálót sodortam a fondant közé.
Készült 3-3 lábacska is, szintén fogpiszkálókkal, de azok sajnos lemaradtak a képről, mert az idő hiánya miatt így is csak a dobozban tudtam lefotózni sajnos a tortát. Ezek a katica oldalára kerültek.
Fehérboros-gombás ragu pirítóssal
Kezdésnek be kell vallanom, hogy ezt a fogást nem én, hanem a Férjem készítette el, de fel szerettem volna tenni ide. Mi ezt nem csak pirítósra kenve, hanem húsok mellé is szoktuk készíteni. Esetenként tejszínnel, tejföllel is meg lehet spékelni, úgy is nagyszerű.
Hozzávalók:
25 dkg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
2 ek vaj
0,5-1 dl fehérbor
só
bors
A gombákat vékony szeletekre vágom, majd egy kevés vajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolom. Hozzáteszem a gombát, összeforgatom, majd hozzáöntöm a fehérbort is. Fedő alatt puhára párolom, sóval, borssal ízesítem. A végén adok hozzá még egy kevés vajat, amitől gazdagabb lesz a ragu. Vajjal megkent pirítóssal tálalom.
2010. augusztus 9., hétfő
Piskóta (6 tojásos) -alaprecept I.
Egy alap recept, ami aztán tovább variálható tetszés szerint.
Hozzávalók:
6 tojás
6 ek liszt (közepesen púpozott) -lehet 4 ek finomliszt és 2 ek rétesliszt is
6 ek cukor (csapott)
1 csomag sütőpor
A tojásokat szétálasztom. A sárgáját a cukorral fehéredésig habosra felverem. A tojások fehérjét kemény habbá verem. Erre rászitálom a sütőporral elkevert liszt(ek)et, majd ráöntöm a sárgáját is. Óvatos mozdulatokkal összekeverem, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a tojás fehérjét.
Sütőpapírral kibélelem a tortaforma alját, beleöntöm a masszát és előmelegített sütőben (180 fok) megsütöm kb 15-20 perc alatt a piskótát. A sütő ajtaját ne nyissuk ki csak a sütés vége felé, hogy ne essen össze a piskóta.
A képen egy 26 cm-es formában sütöttem meg a piskótát.
Csoki szalámi
Ez a recept is sütés nélkül készíthető el, nagyon egyszerűen. Több napig eláll (ha marad) azonban várni kell legalább egy fél napot, amíg megszívja magát rendesen a keksz. Nálunk van, hogy nem tud ennyit állni, mert hamarabb elkezdjük enni. :-) Annyiból jó, hogy nagy vendég"járás" esetén pár nappal előbb is elkészíthető.
Hozzávalók:
40 dkg háztartási keksz
1/2 dl rum vagy 1 tk rum aroma
1 kocka margarin (25 dkg)
1,5 dl tej
20 dkg cukor
3 dkg kakópor
1 ek liszt
A kekszet apró darabokra törjük és a rummal meglocsoljuk. A tejet, a cukrot és a kakót felfőzzük, legalább 5 percig. Beletesszük a feldarabolt margarint, megvárjuk, amíg teljesen felolvad a masszába és felforraljuk az egészet. Ha a rum helyett rum aromát használok, akkor ilyenkor teszem bele.
Megvárjuk, amíg langyosra hűl a massza és folpack-al bélelt formába (pl: őzgerinc) öntjük. Esetleg egy rudat is formálhatunk belőle ha nincs formánk. Hűtőbe tesszük legalább egy fél napra, majd szeletelve tálaljuk.
Gazdagítható tetszés szerint mazsolával, dióval esetleg aszalt gyümölcsökkel is.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)