2010. július 27., kedd

Túró torta


Az Unokatestvéreméknél kóstoltam először ezt a tortát és egyből a kedvencem lett. Én is és a család is nagyon szereti. Nagyon vékony tésztája van és a töltelék is pont jó úgy ahogyan van! Szerintem ez a legfinomabb sült túró torta. Ami a "baj" vele, hogy melegen szerintem nem az igazi. De ha kihűl, akkor már nem sok ideje van a tortának.

Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
1/2 tk sütőpor

A töltelékhez:
50 dkg túró
90 g vaníliás puding por - nem főzős (én a 80 grammos pudingporhoz teszek még 10 g étkezési keményítőt)
20 dkg porcukor
1 nagy doboz tejföl (375 g)
2 tojás
1,5 cs vaníliás cukor
500 ml tej

A tésztához összekeverjük a puha margarint a liszttel, sütőporral és a porcukorral (nem szabad sokáig gyúrni, mert aztán nagyon törik a tészta) és hűtőbe (mélyhűtőbe) tesszük 10 percre. Egy kapcsos tortaformát (26 cm) vajjal (vagy margarinnal) kikenünk és lisztezzük, erre nyújtjuk a tésztát vagy az ujjainkkal belenyomkodjuk úgy, hogy kb 1 cm-es pereme legyen a tésztának. Villával megszurkáljuk a tésztát és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összeöntjük egy tálban és az egyszerűség kedvéért botmixerrel összedolgozzuk, majd a tésztára öntjük a masszát. (Itt megjegyezném, hogy senki ne ijedjen meg, mert ez egy nagyon híg massza lesz, de meg fog sülni)
Visszatesszük a sütőbe és 200 fokon legalább 1 órán át sütjük. Ha nagyon sülne a teteje, akkor alufóliával takarjuk le. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl (hűtőbe is tehetjük. Mi úgy szeretjük a legjobban) és úgy kínáljuk.

Juhtúrós pogácsa



Nagyon megkívántam a juhtúrót és gondoltam gyúrok belőle valamit. Ez a pogácsa lett belőle. Nem az a nagyon puha fajtából való, de nagyon finom lett és az utolsó darabig elfogyott.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1-2 ek étolaj
3 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 csipet cukor
20 dkg juhtúró
2 tk só
2 tojás (+ 1 tojás a kenéshez)
1/2 tk sütőpor
pici sajt a pogácsák tetejére

Az élesztől a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk.
A puha margarinnal és az olajjal együtt összetörjük a juhtúrót. A tojásokkal együtt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót, a lisztet és az élesztőt is. Jól összegyúrjuk a tésztát és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Legalább 1 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és kiszagatjuk a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, ahol még egy kis ideig pihentetjük a sütés előtt. Tojással megkenjük a tetejüket és ízlés szerint szórhatunk rá sajtot is.
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük őket, amíg rózsaszínűre nem sülnek.

Zöldborsó leves


Egy nagyon egyszerű leves, amit fel lehet dobni mondjuk sárgarépa golyókkal (ezeket nagyobb áruházakban lehet kapni) a levesbetéttel is lehet variálni. Nálunk most grízgaluskával készült.

Hozzávalók:
1/2 zacskó fagyasztott zöldborsó vagy friss zöldborsó
1 zacskó sárgarépa golyó vagy 2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

ételízesítő
8-10 szem egész bors

A grízgaluskához:
1 tojás
gríz
1 ek étolaj

A zöldségeket felteszem főzni, melybe a fehérrépát felkoztám és a hagymát egészben hagytam. Ízesítem a fűszerekkel és puhára főzőm a zöldségeket benne.
Amikor már majdnem elkészült a leves, akkor elkészítem a grízgaluskát is. Ehhez felverem a tojás egy csipet sóval (nem kell sok fűszer bele, mert a levesben fő majd meg, ami ízesítve van), hozzáadom az olajat, majd annyi grízt keverek hozzá, hogy lágy masszát kapjak (még összefollyon, ha megkeverem) Pár percre magára hagyom, hogy a gríz egy kicsit megszívja magát. A forrásban lévő levesbe szaggatom egy kanál segítségével -amit a levesbe megmelegítek előtte, így könnyebb szaggatni- a galuskát. Pár perc alatt megfőnek és tálalható is a leves.

2010. július 23., péntek

Tepsis csirke


Elég sűrűn készítem ezt az ételt, mi nagyon szeretjük. Nem a legínycsiklandóbban néz ki, de annál finomabb!! Egyszerű és nagyszerű étel, gyorsan készen van, nem kell mellette órákat állni.

Hozzávalók:
4-5 db csirkecomb
2 kisebb fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
6-8 közepes méretű burgonya

bors
sült csirke fűszerkeverék
1-2 ek étolaj


A burgonyákat meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk őket és enyhén sós vízben feltesszük főzni.
A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük (akinek úgy tetszik, mint nekünk, az lehúzza a bőrét is) fűszerezzük.
A zöldségeket felkarikázzuk, majd egy tepsit kicsit kiolajozunk. A hagymakarikákkal megágyazunk a csirkecombok alá, ráfektetjük a husit, majd erre megy a többi zöldség is. Érdemes a fokhagymát a paradicsom és a paprika alá tenni, hogy ne égjen meg. A megfőtt (de nem túlfőzött!) burgonya gerezdeket a hús köré tesszük. Nyugodtan megfűszerezhetjük őket a csirkére használt fűszersóval, esetleg sóval, frissen őrölt borssal is, majd egy kevés olajjal megöntözöm. Alufóliával letakarva, előmelegített sütőben kb 1 óra alatt megsütöm, de az utolsó 15 percem fólia nélkül sütöm, hogy megpiruljon a teteje is.

2010. július 22., csütörtök

Joghurtos szelet bogyós gyümölcsökkel


A recept alap ötletét a Fanny konyhában találtam, de változtattam rajta egy pár dolgot (már a változtatott verziót teszem közzé). Nagyon izgalmas lesz a sok-sok finom gyümölcstől a tetején és nagyon könnyű édesség, nem túl édes és nem tömény. Igazi nyári finomság.

Hozzávalók:

A tésztához:
12 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
14 dkg liszt
5 dkg étkezési keménytíő
1/2 tk sütőpor

A tetejére:
70-80 dkg vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, áfonya, szeder)
9 lap zselatin (nekem nem volt itthon csak 6 lap és + 2kanál étkezési zselatint tettem bele pluszban)
7 dl natúr joghurt
8 dkg porcukor
2 dl tejszín
2 tasak piros tortabevonó zselé

A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egymás után beledolgozzuk a tojásokat és habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral majd a tojásos masszához adjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (25x35 cm) símítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
A zselatint a csomagon lévő utasítás szerint elkészítjük. A joghurtot símára keverjük a cukorral, majd a zselatint is hozzákeverjük. Amikor elkezd kocsonyásodni (én mélyhűtőbe tettem és kb 20 percet vártam), kemény habbá verjük a tejszínt és a joghurtkrémbe forgatjuk.
A kihűlt tésztalap köré alufóliából egy kb 5 cm magas peremet készítünk (én visszatettem a tepsibe, amibe sült) és ráterítjük a joghurtos krémet. Hűtőbe tesszük (20 percre) amíg egy kicsit kocsonyásodik a joghurtkrém, majd rászórjuk az előzőleg megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöket. Amikor teljesen megszilárdult a krém, akkor elkészítjük a tortabevonó zselét és ráöntjük a tetejére. Hidegen tálaljuk.

Aszalt paradicsom



Sok olyan finom étel van, amihez hozzávaló az aszalt paradicsom. Nagyon ízletes, igazi ínyencség és egyszerű házilag is elkészíteni.

Hozzávalók:
paradicsom


A paradicsomokat félbe vágom és kikaparom a belsejéből a magokat egy kiskanál segytségével. Egy tálcára helyezem a paradicsomokat, majd jól megsózom őket (ez tartósít is)
Amikor nagy meleg van, akkor lehet az erkélyen, udvaron, ablak párkányban is szárítani egy vékony anyaggal tetakarva. Rossz idő esetén a sütőben is lehet szárítani, nagyon alacsony hőfokon (kb: 70-80 fokos sütőben) Bár kevesebb ideig tart így (8-10 óra, de sütőtől függ és érdemes kitámasztani a sütőajtót, hogy a gőz távozni tudjon) az aszalás, de jó időben kint is elvégezhető a szabadban, 2 nap alatt körülbelül megszáradnak a paradicsomok.
Ha elkészült, akkor kis üvegekbe tehetjük, szorosan egymás mellé téve a paradicsomokat. Olíva- és síma napraforgó olajjal fele-fele arányban töltsük meg az üveget, majd hűtőben tároljuk. Lehet ízesíteni fokhagymával, oreganoval, rozmaringgal vagy más fűszernövénnyel ízlés szerint.

Cukkini hajó avagy töltött cukkini


A nagymamák nyaranta rengeteg cukkinivel ajándékozna meg minket. Így ebből az adagból most töltött cukkini készült. Egyik felének a tetejére tettem tejfölt is, a másik felének a tetejére csak sajt került.

Hozzávalók:
2 közepes méretű cukkini
40 dkg darált hús
2 db főtt tojás
1 egész tojás
2 paradicsom
1 fej vöröshagyma

bors
oregano
reszelt sajt a tetejére
2-3 ek tejföl a tetejére

A cukkinik belsejét egy kanál segítségével eltávolítom (nem kell az egészet csak annyit, hogy legyen hely a tölteléknek) ezt féreteszem, mert a töltlékbe majd felhasználom.
A hagymát apró kockákra vágom, majd kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáteszem a darált húst, majd az apró kockákra vágott cukkini belsejét is. Ha már majdnem készen van, akkor mehet bele a paradicsom és a kemény tojás is, amit felkockázva teszek hozzá. Ízesítem sóval, borssal, kevés oreganoval, majd készre főzöm.
Hagyom kihűlni a tölteléket, majd hozzákeverem a nyers tojást is, amit előzőleg felvertem és így kanalazom bele a cukkinik belsejébe a tölteléket. A tetejét ízlés szerint megkenhetjük tejföllel, szórhatunk rá reszelt sajtot is.
180 fokra előmelegített sütőbe, kb 30-40 perc alatt megsütöm.

2010. július 20., kedd

Gnocci paradicsomos-sonkás szószban


Ez az étel mindamellett, hogy nagyon ízletes, nagyon gyorsan el is készíthető. Amennyi idő alatt felforr a víz és megfő a gnocci, már kész is van a szósz és tálalható ez az olasz finomság.

Hozzávalók:
1 csomag készen kapható gnocci (burgonyagombóc)
4 db paradicsom
6 vékony szelet füstölt pulykamell sonka
2 ek paradicsom püré
fél fej vöröshagyma
1 ek natúr sajtkrém

bors
oregano
bazsalikom

A forrásban lévő vízbe felteszem főni a gnoccit, a leírás szerinti idő alatt megfőzöm. (ez fajtánként változó, de csak pár perc, nem szabad túlfőzni)
Ez idő alatt, amíg a vizet felteszem és megfő a burgonyagombóc, elkészítem a szószt. Ehhez a hagymát apróra vágom és a szintén apró kockákra vágott soknával együtt egy kevés olajon megpirítom. A paradicsomnak lehúzom a héját (bemetszést ejtek rajtuk egy késsel, majd forró vízbe mártom őket egy rövid időre, így könnyen lejön a héja) és ezt is felkockázom, majd a megpirult sonkához, hagymához teszem. Hozzáadom a paradicsom pürét és egy kevés vizet is ha szükséges. Ízesítem a fűszerekkel, majd forralom pár percig. Mielőtt teljesen készen lesz, hozzáadom a sajtrkémet is, összekeverem és forralok rajta egyet.
A megfőtt, leszűrt gnoccit hozzákeverem a szószhoz és egy kis parmezánnal megszórva tálalom.

Sárgarépa saláta


Ebben a nagy melegben sokszor valami könnyű ételre vágyik az ember. Ilyen egy jó saláta. Répából is lehet nagyon finomat készíteni. Ez a saláta a Férjem specialitása.

Hozzávalók:
2 db nagyobb méretű sárgarépa
2 szál zöldhagyma
2 db virsli (megfőzve)
1-2 db paradicsom
2 ek kukorica (konzerv)
2 dl kefír
1 dl tejföl

bors

A répát lereszeljük, a hagymát és a megfőtt virslit felkarikázzuk, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A zöldségekre öntjük a tejfölt és a kefírt is, majd fűszerezzük a salátát.
Hidegen tálaljuk.

Karfiol leves


Ezt a receptete az anyukámtól tanultam. Nem lehet és nem is tudok belőle keveset készíteni.

Hozzávalók:
egy nagy fej karfiol
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 közepes méretű sárgarépa
1 kicsi fehérrépa
2 közepes méretű burgonya

bors
ételízesítő
2 dl tejföl
1 púpos ek liszt
egy marék rizs (gyors rizs)

A sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát karikákra vágom. Egy kevés olajon a répát megpárolom (ez azért is fontos, mert a répa színe nagyon szépen fog majd ettől gyöngyözni a leves tetején), hozzáteszem a fehérrépát, a fokhagymát, az apró kockákra vágott burgonyát és a hagymát egészben. Pár perc múlva lehúzom a tűzről, majd hozzákeverem a lisztet és ráöntöm a tejfölt is, jól összekeverem. Ezután felengedem vízzel (amennyi levest szeretnék főzni), majd a tűzre visszatéve ételízesítővel, sóval, egész borssal ízesítem a levest. Ha már a zöldségek félig megfőttek, akkor a rózsáira szedett karfiolt is hozzáteszem a leveshez. Levesbetétként gyors rizst szoktam a levesbe főzni. Ezt azelőtt adom hozzá, mielőtt teljesen készen lenne a leves, kb: 10-15 percig főzöm még a rizzsel együtt.

2010. július 19., hétfő

Tojásos omlett


Ez egy igazán laktató reggeli (vagy vacsora) és egyáltalán nem vesz sok időt az elkészítése.

Hozzávalók: (2 főre)
4-6 tojás
8-10 szelet szalámi (vékonyra szelt)
8-10 szelet kolbász (vékonyra szelt)
2 szál zöldhagyma
5 dkg trappista sajt (reszelve)

bors

A tojásokat habosra verem, sóval, borssal ízesítem, majd egy nagyobb méretű teflon serpenyőben egy pici olajat melegítek. Az egyik szál újhagymát felkarikázom, majd egy pillanatra a serpenyőbe teszem, éppen csak addig, amig egy kicsi színük lesz. Erre ráöntöm a tojást, majd szépen elosztatom rajta. Nem kell összekavarni, hiszen omlettet készítünk. Amikor már az alja megsült, akkor megfordítjuk a tojásos omlettet. Én úgy szoktam ezt megtenni, hogy a serpenyőre egy tányért rakok, arra fordítom ki a tojást, majd a tányérról visszacsúsztatom a serpenyőbe. Ekkor takarékra veszem a gázt és gyorsan ráhelyezem az omlett egyik felére a szalámit, a kolbász és a reszelt sajtot is. Ez idő alatt megsül az omlett másik fele is, majd az üresen maradt felét ráhajtom a másikra. Kettévágom, majd forrón tálalom.

Pizza




Pizza: magyaros, sonka-kukorica-tükörtjásos, körtés-kéksajtos, camambert-es-bacon-ös

A pizza is a kedvenc ételeim közé tartozik és ennek a pizza tésztának a receptjét szintén Fene barátnőmtől kaptam. Amikor először készítettem, akkor a Férjem csak ennyit mondott: "többet nem rendelünk pizzát" :-) Valóban annyira jó ez a tészta recept, hogy símán lekörözhető vele több éttermi pizza. Nem kell várni vele, amíg kiérkezik (hidegen) a pizza, forrón, frissen fogyasztható és olyan feltét variációval, amilyennel szeretnénk.
Én jobban szeretem szárított élesztővel készíteni, mert akkor mégsem kel meg annyira a tészta, mint a friss élesztővel, így igazán vékony tésztát kapunk.

Nálunk a magyaros pizza nagyon nyerő, így abból mindig készül, a többit általában variálom, de a 2 pizza, általában 4 féle szokott lenni. :-) Most a sonkás kukoricásra került még tükörtojás is (ezt elég a sütés utolsó pár percében ráütni)
A körtés-kéksajtos nagy kedvencem, ez tejfölös alappal készül. Körtével, kéksajttal és Mozzarella sajttal a tetején.
A camambert-es pizzán van még bacon, sonka, hagyma és sajt is.
Paradicsom karika, trappista- és mozzarella sajt szinte kivétel nélkül szerepel nálunk a pizzán.

Hozzávalók: (2 nagy kerek tésztához)
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő vagy 3 dkg friss élesztő
3 ek étolaj (lehet olíva olaj is)
1 csapott ek só
2-3 dl langyos víz
fél dl tej
1 csipet cukor

A lisztet összekeverjük a sóval, az olajjal és a szárított élesztővel. Én hozzá szoktam adni a langyos tejet is. (a cukor akkor kell, ha friss élesztővel dolgozunk, a felfuttatáshoz) Összegyúrjuk a tésztát a lassanként adagolt vízzel együtt. Miközben dolgozzuk össze a tésztát, akkor látjuk, hogy mennyi vizet vesz fel. Egy lisztezett deszkán jól kigyúrjuk a tésztát, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesztjük egy tálban. (kb 40-50 perc)
Ha megkelt a tészta, akkor újra átgyúrjuk, majd elfelezzük és 2 nagy méretű (sütőtepsi méretű) kerek lapot nyújtunk ki belőle. Sűtőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd ízlés szerint készítjük el a továbbiakban.

Paradicsomos szósz: (1 pizzához)
1 kicsi paradicsom konzerv
1 ek olaj
1 nagy csipet só
frissen őrölt bors
oregano
bazsalikom
1-2 tk ketchup

2010. július 15., csütörtök

Hűsítő málna turmix


A fiamnak készült ez a finom hűsítő ital uzsonnára ebben a nagy melegben.

Hozzávalók:
1 nagy maréknyi málna
porcukor ízlés szerint
tej

Turmixgépbe tettem minden hozzávalót és összeturmixoltam. Hideg tejet öntöttem hozzá, így egyből fogyasztható lett.

Mediterrán csirke


Nagyon szeretem az olaszos ízeket (is), így ez a recept maga a tökéletes ízvilág számomra.

Hozzávalók: (6 szelet húshoz)
1 egész csirkemell
6 szelet sonka (jó minőségű)
2 paradicsom
15 dkg sajt
pikáns fűszerkeverék
friss bazsalikom
kevés olaj a sütéshez

A húst szeletekre vágjuk majd a fűszerkeverékkel bedörzsöljük őket. Teflon serpenyőben egy pici olajon megsütjük a hús szeleteket, majd tepsire helyezzük őket. Minden hússzeletre 1-1 sonkát teszünk, erre paradicsom karika, friss bazsalikom és a tetejére pedig 1-1 szelet sajt kerül. Sütőbe tesszük, hogy a sajt jól ráolvadjon.
Én burgonyával tálaltam, melyhez a nagyobb darabokra vágott burgonyát megfőztem, majd sültkrumpli fűszersóval összekeverve egy pici olajjal kikent tepsibe tettem és így be a sütőbe.

Mákos guba, az örök szerelem



 



Az egyik kedvenc ételem a mákos guba, elég sűrűn szoktam készíteni, így nálunk nem csak Karácsonykor kerül az asztalra. Olyankor általában az édesapám készíti és az az igazi mákos guba számomra. Tőle tanultam a készítését, de az övénél nincs finomabb.
Én mindig az egyenes kifliből készítem, szerintem abból a legfinomabb.

Hozzávalók:
8 db kifli
10 dkg darált mák
kb 3-5 ek porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
méz

A tejet felforralom. Közben a kifliket karikákra vágom és összekeverem a mákot a porcukorral. Ha a tej felforrt, akkor hozzákeverem a vaníliás cukrokat, majd a kifli karikákat (egyszerre csak 5-6 darabot) beledobálom a tejbe. Egy szűrőlapát segítségével kiszedem őket a tejből, miután egy kicsit megszívták magukat és kinyomom egy kicsit belőlük a tejet. Vigyázni kell, hogy se túl száraz, se nagyon elázott nem legyen a kifli. Egy nagyobb méretű tálba helyezem őket és megszórom a mákos-cukros keverékkel, majd így folytatom tovább és rétegezem egymásra a kifliket a mákkal.
Jó hidegen és mézzel lecsorgatva a tetejét tálalom.

Érdemes egy pillantást vetni egy igen ínycsiklandóan megkomponált gyönyörűen tálalt változatára is. 


2010. július 14., szerda

Camambert sajtos mártogatós


Ez a Brie sajtos mártogatósnak lett az igazi párja. Találtam ugyanis egy nagyon finom Camabert sajtot. Szeretem azokat, amik igazán puhák, krémesek. De magyar gyártmány nem nagyon van ilyen, így megörültem amikor megláttam az egyik bolt polcán, ugyanis a másik kedvencemet ritkán kapni csak. A pultban kapható sajtokat meg sajnálom krémnek elkészíteni. Azoknak a módja, hogy egy finom bor mellett elfalatozzuk.

Hozzávalók:
1 doboz lágy Camambert sajt
5 dkg natúr sajtkrém
1-2 ek tejföl

bors
egy csipet kakukkfű
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma

A sajtot villával szétnyomkodom, majd az apróra vágott hagymákkal és a többi hozzával együtt jól összekeverem.
Hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek, majd pirítóssal tálalom.

Padlizsánkrém


Itt a szezon, sok szép padlizsán mosolyogott rám a piacon.
A kenyérre kenhetős-mártogatós ételeket egyébként is nagyon szeretjük, így nem ellenkeztem velük.

Hozzávalók:
4 kisebb padlizsán
fél dl olívaolaj
2 ek joghurt
2-3 tk majonéz
2-3 tk mustár

bors
fél fej lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma

A padlizsánokat beteszem a sütőbe egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kb 40 perc alatt megsütőm őket. Jól összefonnyadnak, megfeketednek és megpuhulnak ez idő alatt, de a belseje nagyon szaftos lesz. Ha kihűltek, akkor késsel felvágom és kikaparom a belsejét a padlizsánoknak vagy lehúzom a héját.
Egy tálba vagy mixerbe teszzük, amihez hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Szükség szerint a lilahagymát és a fokhagymát feldaraboljuk, majd összeturmixoljuk az egészet.
Jól behűtjük, mialatt az ízek is összeérnek és vajjal megkent pirítóssal tálaljuk.

2010. július 12., hétfő

Ribizlis sült túrótorta



A recept ötletet a Nők Lapja konyha adta. Volt itthon egy kis túró és némi ribizli, ami nem fogyott. Gondoltam, hogy süteményként majd elfogy. Így is lett.

Hozzávalók a tésztához:
22 dkg liszt
14 dkg margarin
2 dkg kakaó
7 dkg porcukor
1 tojás

A töltelékhez:

25 dkg túró
15 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 citrom héja
1 cs vaníliás cukor
3 tojás
5 dkg puha margarin
3 dkg vaníliás pudingpor

A díszítéshez:
20 dkg ribizli
1 cs piros tortazselé

A tészta hozzávalóit a tojás kivételével egy tálban összemorzsoljuk, majd a tojást is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kerek lapot nyújtunk belőle és kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű piteformát (én egy kisebb tepsiben sütöttem, nem piteformában) Az alját villával megszurkáljuk és hűtőbe tesszük pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.
A töltelék hozzávalóit egy tálban alaposan összekeverjük (én itt is előszeretettel használom a botmixert). A tölteléket a tésztára öntjük és 150 fokos sütőben kb 50-60 perc alatt megsütjük.
Ha teljesen kihűlt, a tetejét beborítjuk a ribizlivel majd a tortazselével amit a zacskón leírtak szerint készítünk el.

Tengeri hal burgonya bundában



Én ezt az ételt is tengeri hallal szeretem elkészíteni, de édesvízi hallal is finom. Gyors és nagyon finom, nem kell külön köretet sem készíeti hozzá, mivel egyben sülnek.

Hozzávalók:
4 szelet Hekk filé
kb 20 dkg krumplipüré elkészítve
2 tojás
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyem

bors
5 dkg margarin

A halszeleteket sózom, borsozom és egy kivajazott tűzálló tál aljára fektetem őket. Apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel megszórom.
Az elkészített krumplipürébe keverem a 2 tojás sárgáját, majd óvatosan hozzákeverem a kemény habbá felvert fehérjét is. A pürét a halszeletekre símítom, majd az olvasztott margarinnal meglocsolom a tetejét.
Előmelegített sütőbe teszem és 180 fokon kb 40 perc alatt megsütöm. Ha idő előtt bernulni kezdene a teteje, akkor alufóliával letakarom.

Kókuszos zebrakeksz




Ez a sütemény szintén a nagy kedvencek és a sűrűn készített sütemények kategóriába sorolható nálunk. Egyszer kaptunk kóstolóba és egyből a rabjává váltunk, annyira finom. Csak egy baj van vele mégpedig az, hogy nem fogyasztható egyből, mivel kell idő, hogy a keksz megpuhuljon. Így leghamarabb csak 1-2 nap elteltével fogyasztható, de megéri ennyit várni rá, ezt garantálom!

Hozzávalók:
1 csomag Albert keksz
4 dl tej
5 kanál porcukor
1 csomag csokis pudingpor (főzhető)
1 púpozott ek kakaó
17 dkg margarin
kókuszreszelék a szóráshoz

A tej felébe szórjuk a porcukrot, majd felforraljuk.
A pudingot a kakaóval és a tej másik felével csomómentesre elkeverjük és lassan a forró tejbe csorgatjuk. Kevergetve addig főzzük, amíg sűrű pudingot kapunk. Leveszzük a tűzről és a margarint jól elkeverjük benne. Hagyjuk kihűlni.
Egy tálcára kb 40 cm alufóliát teszünk. A kekszet egyenként megkenjük és egymáshoz ragsztjuk őket a krémmel. A rudat is megkenjük a maradék krémmel kívül és megszórjuk a kókuszreszelékkel.
Szorosan betekerük a fóliába és legalább 1, de inkább 2 napra hűtőbe tesszük. Tálaláskor a rudat ferdén szeleteljük.

Sajtos csiga



Ez a sajtos csiga a családunk nagy kedvence. Ha együtt utazunk valamerre vagy nagyobb összejövetel van, akkor igen fontos, hogy ez is legyen a csipegetnivalók között. Előnye, hogy fagyasztható is, így előre elkészíthető és nem kell egész nap a konyhában állni, amikor frissen szeretnénk elkészíteni, csak kicsit megvárjuk, hogy kiengedjen és máris szeltelhető, süthető. Frissen a legfinomabb, de napok múlva is (ha esetleg maradna) finom.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
2 tk só
1/2 csomag sütőpor

A krémhez:
20 dkg margarin
25-30 dkg sajt reszelve

A tésztához valókat összegyúrom, majd 4 cipóra osztom. Egyenként kinyújtom őket kb 20x30 cm-es méretűre.
A krémhez megolvasztom a margarint a mikróban, majd a reszelt sajttal összekeverem. Mind a 4 lapot megkenem a krémmel, majd szorosan feltekerem őket. Letakarva a hűtőbe (mélyhűtőbe) teszem őket. Akár egy éjszakára is, de ha nincs rá idő, akkor a mélyhűtő is megteszi, mert úgy lehet jól szeletelni, ha kicsit keményebb. Vékony szeletekre vágjuk (kb 3-5 mm) a csigákat, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük sütőpapírral bélelt tepsiben.

2010. július 7., szerda

Rezgős túrógombóc


Nem is nagyon kell ehhez semmi "felvezetés", azt hiszem, hogy a neve is magáért beszél. Fontos, hogy melegen, frissen tálaljuk, mert akkor igazán finom, puha, rezgős...

Hozzávalók: (14 gombóchoz)
25 dkg túró
2 tojás
8 dkg margarin
kb 4 ek búzadara
1 csomag vaníliás cukor
zsemlemorzsa
4 dl tejföl
porcukor

A túrót áttörjük és hozzákeverjük a puha margarint, a 2 tojást, a vaníliás cukrot. Én mindezt botmixerrel hajtom végre, a túró is krémesebb lesz tőle és sokkal egyszerűbb. Annyi búzadarát keverek hozzá, hogy krémesen lágy masszát kapjak. Legalább 1-2 órát pihentetem (de még jobb ha több ideig tud állni) majd forrásban lévő enyhén sós vízbe főzöm meg a gombócokat, amikből vizes kézzel formázok kicsi gombócokat. Tanácsosabb inkább kisebb gombócokat főzni azért, hogy belül is átfőjjenek. A gombócok feljönnek a víz tetejére és újraforrástól számítva kb: 5-7 percig főzöm a gombócokat. Nagyon kell vigyázni, mert forrón elég törékeny a gombóc. Én tésztaszűrővel szedem ki őket, majd kevés olajon, világosra pirított zyemlemorzsába forgatom őket. Melegen és a porcukorral elkevert tejföllel meglocsolva tálalom. Nagyon finom málnával vagy más friss gyümölccsel tálalva is.

Sajtkrémes lencseleves


A lencse kevés azon ételek közé tartozik, amit nem annyira kedvelek. Tavaly szilveszterkor azonban rávettem magam, hogy készítsek lencselevest, leginkább a Férjem kedvéért. Kicsit másképpen, mint a megszokott és azt kell mondjam, hogy nagyon ízlik így nekem is. Nem az a megszokott, nagyon füstölt ízvilág. A sajtkrémtől és a tejföltől kellemesen lágy és a sok szín hús benne nagyon ízletessé teszi.

Hozzávalók:
30-40 dkg lencse (legalább 2 órára beáztatva)
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db zellergumó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
kb 40 dkg enyhén füstölt sertés comb sonka
egy késhegynyi pirospaprika
5 dkg natúr sajtkrém
2-3 ek tejföl

bors
egy csipet kakukkfű
2-3 babérlevél
olaj
1 púpos ek liszt

A sonkát apró kockákra vágom. Én a zsírosabb részét a bőrével együtt levágom, ezt is a levesbe teszem, de nem darabolom össze. Az sonkakockákat az előzőleg beáztatott lencsével és a fűszerekkel együtt felteszem főni. Amikor már majdnem megpuhult a sonka és a lencse is, akkor adom hozzá a szintén kis kockákra vágott zöldségeket. A hagymát apró kockákra vágom és kevés olajon megfuttatom, majd a liszttel együtt világos rántást készítek. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát és egy pici pirospaprikát is. Összekeverem a rántást a sajtkrémmel és a tejföllel, majd a leveshez öntöm. Addig főzöm tovább a levest, amíg minden teljesen puhára nem főtt. Tejföllel tálalom.

Kapros-tejfölös tökfőzelék


Itt van a nyár és sorra érnek a finomabbnál finomabb zöldségek, gyümölcsök. Ilyenkor érzek igazán késztetést arra, hogy ne mindig a kedvenc ételeket főzzem és kihasználva a friss, piacon beszerezhető finomságokat, az amúgy háttérbe szoruló ételek is előrérbe kerüljenek. Ilyen a tökfőzelék is, amit a Férjem nem igazán szeret, de ez a verzió legutóbb is az utolsó kanálig elfogyott. Kedves anyósom által készített hagymás husi volt mellé a feltét.

Hozzávalók:
1/2 kg spárgatök (én a piacon gyalulva szerzem be)
1 csokor kapor
1 doboz tejföl (elég a kicsi is)
1 kis fej vöröshagyma

olaj
1 ek liszt
egy késhegynyi pirospaprika
egy csipet cukor

A tököt az apróra vágott kaporral együtt felteszem főni enyhén sós vízben. Nem kell neki sok idő. Amíg fő a tök, addig világos színű rántást készítek. Én előbb megfuttatom olajon az apróra vágott vöröshagymát, majd ezután teszem rá a lisztet és végül a pirospaprikát. A rántáshoz keverem a tejfölt, majd amikor megfőtt a tök, hozzákeverem a tejfölös rántást is. Jól kiforralom, majd ízesítem sóval még ha kell és egy pici cukorral.

2010. július 3., szombat

Sajtos csirke


Sokan úgy is ismerik ennek az ételnek a nevét, hogy csirketorta, de ennek is ezer féle variációja van. Bár ez tortának nem mondható, mivel nem emeletes. Engem jelenleg most ez a verzió csábít el. Én 3 féle sajtból készítettem el: trappista, edami és maasdamer.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
25 dkg natúr vajkrém
30-40 dkg sajt reszelve
fél dl tejszín
2 tojás
liszt

bors

A húsokat elvágom hosszában, ha túl vastagok. Sózom, borsozom majd megforgatom a lisztben, a tojásban, végül a reszelt sajtban, amit jól rá is tapogatok a csirkére. A vajkrén egyik felével kikenem a tál alját, abinen majd megsütöm és erre helyezem a husi szeleteket. Egymás mellé fektetem őket (de ha nem fér el, akkor mehet 2 sorban is)a tetejére öntök egy pici tejszínt, majd előmelegített sütőben először alufóliával letakarva, majd az utolsó 15 percben fólia nélkül megsütöm kb: 50 perc alatt.

Kukorica leves


Valami egyszerű és gyors levest szerettem volna készíteni. Pont ez lett belőle, nekem nagyon ízlett.

Hozzávalók:
1 doboz (jó minőségű) konzerv kukorica
fél dl tejszín
1-2 dl tej
fél fej vöröshagyma

bors

A hagymát apróra darabolom, majd egy kevés olajon megfuttatom. Ráöntöm a kukoricát, aminek előzőleg leöntöttem a levét. Összekavarom, majd felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi és néhán percig főzöm. Hozzáöntöm a tejszínt és ízesítem a levest, majd botmixerrel krémesre turmixolom. Felöntöm annyi tejjel, amilyen sűrűségűre szeretném a levest, majd pirított kenyérkockákkal tálalom.

2010. július 2., péntek

Réteges kávé


Nagyon szerettem volna kipróbálni. Sikerült és nagyon finom lett!

Hozzávalók:
lefőzött kávé
sűrített tej
tejszínhab

A sűrített tejet a pohár aljára töltöm, legalább az alsó harmadáig. Erre csurgatom nagyon óvatosan a lefőzött kávét (nem kell annyi cukorral ízesíteni, mint szoktuk, mert a sűrített tej sem kevés benne, ami elég cukros) majd a végén tejszínhabbal koronázom meg.

Isler omlós tésztával


A Férjem az, aki igazán szereti az Islert és gondoltam, hogy meglepem vele, mire hazajön.

Hozzávalók (12-14 darabhoz):
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
3 ek darált dió

A töltelékhez, bevonóhoz:
25 dkg baracklekvár (másmilyen lekvár is lehet)
25 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
2 ek étolaj

A tojás kivételével minden hozzávalót egy tálban összemorzsolunk. Fontos, hogy a margarin szobahőmérsékletű legyen. A kezünk melegétől is fog még lágyulni. Hozzáadjuk a tojást is, majd tésztává gyúrjuk. Ha nem áll ösze a tészta, akkor tehetünk bele még egy tojás sárgáját. Ha nagyon "nyúlós" lenne a tészta, akkor pedig lisztet tegyünk még hozzá és tegyük be a hűtőbe 15 percre. Lisztezett deszkán kb 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát és nagyobb átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy pohárral korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral fedett tepire tesszük és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket. Megvárjuk, amíg kihűlnek és a lekvárral 2 korongot összeragasztunk.
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és étolajjal hígítjuk, majd megmártjuk benne az összetapasztott korongokat. Sütőpapírra vagy sütőrácsra tesszük az islereket és dekorálhatjuk őket tetszés szerint.

Hűsítő kávé


Ezt a hűsítő kávét ma készítettem el, jól esett volna a kávé hidegen, nagyon hidegen, de nem a megszokott. Így kísérleteztem. Nagyon jó lett a végeredmény.

Hozzávalók:
lefőzött kávé
cappucino por
kakaópor
cukor
vaníliás cukor
tej
tejszínhab

Egy fél dl hosszú kávéhoz kb 1 dl tejet öntök. Ízlés szerint cukrozom, a vaníliás cukrral is. 3 kávéskanál capuccino port és 2 kávéskanál kakóport teszek hozzá, majd felöntöm kb 1 dl tejjel. 3-4 jégkocka darabot teszek hozzá és turmixgépbe öntve jól összekeverem. Pohárba töltve, tejszínhabbal kínálom.

Kovászos uborka



A nyár elengedhetetlen "hozzávalója" a kovászos uborka. A recept, ahogyan anyukámtól tanultam:

Hozzávalók:
20 db kisebb méretű kovászolni való uborka
1 liter víz
1 ek só
a csokor kapor
kenyér sarka

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a sót és megvárjuk, amíg kihűl. Addig az uborkákat alaposan megmossuk, megdörgöljük. Ha a végei nem szépek, akkor levághatjuk őket. Az uborkák mindkét végét (egymásra merőlegesen) bevágjuk, majd szorosan egymás mellé helyezzük őket a befőttes üvegbe, melynek az aljára egy adag kaprot teszünk. Az uborkák közé és a tetejére is rakjunk kaprot, végül egy jókora darab kenyérnek a sarka kerüljön az uborkák tetejére. Erre öntjük a kihűlt sós vizet. Letakarjuk a tetejét egy tányérral, majd meleg, napos helyre tesszük. Az sem baj, ha nem éri közvetlenül a nap, viszont jó, ha éjszakára sem hűl le túlságosan. Én sokszor beviszem éjszakára a lakásba, ahol melegebb van, mint kint. A kenyér sarkát körülbelül 1,5 nap után szoktam levenni róla (ekkor még foltos az uborkák belseje, akkor jó, amikor már nem foltos), de kóstolással is megállapítható, hogy jó-e már a savanyúsága. Ilyenkor még egy fél napra vagy még éjszakára hagyom őket és csak ezután szedem ki az üvegből, szűröm rá a levét és teszem el a hűtőbe.

2010. július 1., csütörtök

Cserépedényben sült csirke zöldségágyon




Ez a recept tegnap fogant meg, amikor anyukámmal beszélgettem receptekről a strandon. Nagyon szerettem volna valami zöldséges finomságot enni. A cserépedényt is szerettem volna ebbe a szerzeménybe bevonni és így született meg mára ez a fantasztikusan finom ebéd.

Hozzávalók 2 (+ egy gyermek) személyre:
4 db csirke alsó comb
1 fél csirkemell filé
1 nagyobb méretű cukkini
1 kisebb méretű padlizsán
6-8 szem koktél paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezslyem
pikáns fűszerkeverék
grillzöldség fűszersó
3-4 ek tejföl

A cserépedényt jó előre beáztatom. A húst befűszerezem a pikáns fűszerkeverékkel és a hűtőbe teszem, amíg a zöldségeket előkészítem, hogy a fűszer egy kicsit átjárja.
A cukkinit és a padlizsánt is nagyobb kockákra, a hagymát és petrezselymet apró kockákra darabolom. Egy pici olíva olajjal, a petrezselyemmel és a grillzöldség fűszersóval összeforgatom őket. A cseréptál aljára is egy pici olajat öntök és erre teszem a húsokat, majd szépen köré rendezem a zöldségeket. A tetejére rászóróm a paradicsomot, majd lefedem a cserépedény tetejével. 200 fokos sütőben kb 45 perc alatt megsütöm, majd fedő nélkül szép ropogósra pirítom a husikat.
Sült burgonyával tálalom és a zöldségeket egy adag tejföllel locsolom meg a tányéron.

Sütőben sült bundás kenyér


Imádom a bundás kenyeret, csak ne lenne annyira olajos. Így, sütőben elkészítve nem lesz az egyáltalán és mondhatom, hogy majdnem finomabb, mint az eredeti verzió!

Hozzávalók:
kenyér (másnapról maradt kenyérrel a legjobb)
tojás
pici tej

bors

A tojásokat felverjük és egy pici tejet öntünk hozzá. Fűszerezzük sóval, borssal, majd megmártjuk benne a kenyér szeleteket. Egy tepsit kikenünk egy pici margarinnal vagy egy pici olajjal és belefektetjük a tojásos kenyér szeleteket. Előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük, miközben egyszer megfordítjuk a bundás kenyereket.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails