2010. június 30., szerda

Málnás-fehércsokis pite


Málna, málna, málna. Végre! Egy recept a Nők Lapjából. Nem is kezdek el mesélni róla, mert már a neve is csak arra készteti az embert, hogy elkészítse. A málna és a fehér csoki találkozása... ki kell próbálni!

Hozzávalók: (kb: 12-15 darabhoz)
A tésztához:
8 dkg vaj
9 dkg cukor
3 tojás
20 dkg liszt
1 tk sütőpor

A töltelékhez:
45 dkg málna
1 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
10 dkg fehércsokoládé (durvára vágva)

A morzsához:
6 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
6 dkg liszt
40 dkg hámozott mandula
5 dkg cukor
1 csipet só
fél csomag vaníliás cukor
porcukor a díszítéshez

A tészta elkészítéséhez a vajat a cukorral, a tojásokkal és a sütőporral elkevert liszttel símára keverjük . Egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és belesímítjuk a tésztát, a tetejét pedig megszórjuk zsemlemorzsával. A megmosott, jól lecsepegtetett málnát összekevrjük a durvára vágott fehércsokoládéval és megszórjuk 1 ek liszttel. A málnás-csokis tölteléket egyenletesen elterítjük a tésztán, majd elkészítjük a morzsát. Ehhez a puha vajat, a lisztet, az apróra vágott mandulát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban addig keverjük, míg morzsás állagot nem kapunk. Ezt rászórjuk a töltelékre és a süteményt 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb: 45-60 percig sütjük, ha szükséges, akkor takarjuk le a tetejét alufóliával, nehogy megégjen. Amikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk és megszórjuk porcukorral.

Májkrémes-tojásos melegszendvics krém


Ezt a melegszendvicset még egy általános iskolai barátnőm anyukája készítette anno. Annyira ízlett, hogy el kellett kérnem a receptjét. Azóta is őrzöm és rendszeresen készítem. Ez az étel abba a katageróiába tartozik szerintem, ami ronda, de finom. És a hozzávalókat tekintve is furcsa lehet elsőre, de ígérem, hogy finom!

Hozzávalók: (kb: 6 db fél zsemléhez)
10 dkg májas (szerintem a Gyulai májasból a legjobb)
2 db tojás
2-3 ek tejföl
1-2 ek margarin
1 tk mustár
2 tk ketchup

bors
oregano

a tetejére:
sajt
paradicsom
oregano

A tojásokat keményre főzöm, majd villával jól összetöröm. Összekeverem a májkrémmel, a tejföllel, margarinnal, mustárral, ketchuppal, sóval, borssal, oreganoval és egy pici reszelt sajtot is teszek bele. A kész krémet a zsemle szeletekre kenem és jól megszórom reszelt sajttal. A tetejére paradicsom karikálat teszek és egy kicsi oreganot is. Előmelegített sütőben megsütöm, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.

2010. június 29., kedd

Batyuban sült hal




Ez a recept igazából több recept kombinációjából állt össze, amikor egyszer halételes recept után kutattam. A sok hagymától nem kell megijedni, miután megsül, nem lesz erős a hagyma íze benne.

Hozzávalók adagonként/batyunként:
1 szelet tengeri halfilé (én hekk filét használok hozzá)
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
2 ek margarin

bors
petrezselyem
1 közepes méretű burgonya

A burgonyát felteszem héjában főni. A fokhagymát és a vöröshagymát apró kockákra, az újhagymát pedig karikára vágom. A halszeleteket sóval, borssal fűszerezem. Ha a krumpli megfőtt, akkor megszabadítom a héjától és vastagabb karikákra szelem, majd egy jókora darab alufóliára teszem őket 2 sorban egymás mellé. (én egy pici olíva olajat szoktam a krumplik alá tenni, hogy ne ragadjon hozzá a fóliához) Picit megsózom, majd ráfektetem a halszeletet. Ha kell, akkor eldarabolom a halat, hogy ráférejen a krumpli karikákra kényelmesen. Majd erre halmozom a nem kevés hagymát és az olvasztott margarinban elkevert petrezselymes "szaft"-tal meglocsolom. (én ebbe is szoktam sót, frissem őrölt borsot tenni) A fóliának a sarkait összefogom és összecsomagolom. Előmelegített sütőbe teszem a kész batyukat és kb. 40-50 perc alatt készre sütöm a halat. Tányérra téve, de a batyuban szolgálom fel a megsült halat.

2010. június 28., hétfő

Habos túrós pite


Egy nagyon finom, túrós sütemény... Nagyon omlós tésztával, puha túrós krémmel a tetején. Kell ennél több??? Jó sok falat belőle, más semmi! :-)

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg zsír (lehet margarin is, de zsírral az igazi)
20 dkg liszt
5 dkg cukor
2 tojás sárgája

A tetejére:
25 dkg túró
15 dkg cukor
2 kávéskanál vanília aroma (vagy egy fél rúd vanília belseje, úgy még finomabb)
3 tojás
1 evőkanál tejföl
 A kenéshez: baracklekvár

A tésztához valókat összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni, akkor egy kevés tejföl adható hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen.
Lisztezett deszkán tepsi méretűre (25x35) nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Baracklekvárral megkenjük a tésztát.
A tetejére a túrós krémet is összeállítjuk, amihez a túrót a cukorral, a vaníliával, a tejföllel és a tojások sárgájával összekeverjük (jó szolgálatot tehet a botmixer). Végül hozzákeverjük óvatosan a 3 tojás (én hozzátettem a tésztából kimaradt 2 tojás fehérjét is) kemény habját. Ráöntjük a tésztára, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük

Tipp:
Aki szereti reszelt citrom héjat is tehet a krémbe.

Mustáros kéregben sült csirkemell


Ez az egyszerű és gyors recept úgy született, hogy éppen nem nagyon volt itthon semmi. Viszont volt csirkemell és mustár. Azóta az egyik kedvenccé nőtte ki magát, főleg a gyerkőc rajong érte.

Hozzávalók:
40-50 dkg csirkemell egészben
3-4 gerezd fokhagyma
3 tk magos mustár
3 tk mustár (síma)

bors
margarin
fél dl fehérbor

A csirkemellet lemossuk, szárazra töröljük. A szeletekre vágott fokhagymával sűrűn megtűzdeljük. Sózzuk, borsozzuk egy picit, majd az előzőleg összekevert mustárokkal szépen bekenjük a csirkemellet. Én ezt a már előre margarinnal kikent tűzálló tálban szoktam megtenni. Öntök hozzá finom fehérbort, majd lefedve előmelegített sütőbe teszem. Ha már megpuhult a husi, akkor leveszem a fóliát róla és kicsit megpirítom.
Mi krumplipürével szeretjük a legjobban és a szafjtával meglocsolva.

Mogyorókrémes batyu



A recept egy kedves barátnőmtől van (Fene), aki sokféle töltelékkel kipróbálta már ezt a batyut, végül engem ez a mogyorókrémes verzió késztetett arra, hogy kipróbáljam. Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként, akár egy tartalmasabb leves mellé is fogyasztható. Ha még melegen, műanyag dobozba tesszük és lezárjuk, akkor több napon keresztül (ha esetleg valami csoda folytán maradna) sem szárad meg.

Hozzávalók:
3 dl langyos tej
1 lapos tk só
10 dkg olvasztott margarin
3 ek cukor
1 tojás
3 dkg élesztő
60 dkg liszt

A töltelékhez:
kb fél üveg mogyorókrém

A langyos tejben pici cukorral felfuttatom az élesztőt. A tészta hozzávalóit összekeverem, majd langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Kinyújtom ujjnyi vastagra a tésztát, majd négyzetekre vágom. Mindegyikre kanalazok egy adag mogyorókrémet. A 4 sarkát összefogom a tésztának, tekerek rajta egyet, majd mind a 4 szélét összenyomkodom, hogy ne tudon kifolyni a töltelék belőle.
A batyukat olajozott tepsire teszem kicsi távolságot hagyva köztük, mert még növekedni fognak a sülés közben. Tojással megkenem őket majd pihentetem még egy kicsit. Előmelegített sütőben szép arany színűre sütjük őket.

Toszkán csokitorta



Ezt a tortát a Férjem 33. születésnapjára készítettem. Annyit változtattam a recepten, hogy a tortát nem csokoládéval, hanem mogyorókrémmel vontam be. Így nem lett nagyon tömény szerintem, kicsit még fel is dobta. Amikor sül, akkor előfordul, hogy a torta teteje "kifehéredik", kemény és kicsit berepedezik, de ez így van jól. Belül pedig folyós a sok-sok csokitól... Kihűlve tálaljuk.
(a recept Szamócától van)

Hozzávalók:
20 dkg csokiládé (Milka Desszert csokit használtam)
20 dkg margarin
10 dkg cukor
10 dkg liszt
fél dl rum
6 tojás

Torta bevonáshoz:
kb fél üveg mogyorókrém

A csokoládét gőz felett megolvasztom, majd hozzáteszem a margarint és megvárom, hogy az is elolvadjon. Robotgéppel összekeverem a tojásokat a cukorral és a rummal, majd szépen lassam hozzácsurgatom a csokoládét is. Kanalazva a lisztet is belekeverem a masszába és sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm.
Előmelegített sütőben kb 35-45 percig sütöm 180-200 fokon.

Borzas csirke zöldfűszeres mártogatóssal


A kínai éttermekben van hasonló "borzas" csirke, egyszer ettem talán. Nagyon omlós lesz a husi ebben a panírban, főleg ha van idő egy kis pácolásra. Elkészíthető más mártogatóssal is, de én nagyon szeretem a tejfölös ételeket, így nem is volt kérdés, hogy ezzel tálaljam.

Hozzávalók:
50-60 dkg csirkemell
3 tojás fehérje
5 ek étkezési keményítő

bors

A pácoláshoz:
2-3 gerezd fokhagyma
kb 3 dl tej

A zöldfűszeres mártogatóshoz:
1 kis doboz tejföl
egy jókora adag metélőhagyma
petrezselyem
1 gerezd fokhagyma

bors

A pácolástól jobb íze is lesz a husinak még ha csak egy fél órára is tesszük a hűtőbe. Ehhez a fokhagymát nagyon apróra vágom és a hosszabb csíkokra vágott csirkemell darabkákat felöntöm annyi tejjel, hogy ellepje, beteszem a hűtőbe.
A tojások fehérjét habverővel jó habosra verem majd hozzáteszem a keményítőt, ezzel is jól elkeverem. A csirkemell csíkokról leöntöm (én a fokhagyma darabkákat is leszedtem róluk, hogy ne égjenek meg) a tejet és letörlöm. Sóval, borssal fűszerezem és megmártom a panírban egyenként őket. Forró olajban aranybarnára sütöm a borzas husikat, majd papírtörlőn jól leitatom az olajat.
A zöldfűszeres mártogatóshoz a zöldfűszereket és a fokhagymát nagyon apróra vágom, fűszerezem és a tejföllel összekeverem.
A kész ételt sültburgonyával tálaltam.

2010. június 27., vasárnap

Tejfölös tárkonyos karalábé leves


Igazából tejfölös karfiol levest szerettem volna készíteni, de nem találtam szép karfiolt a boltban és már nem volt időm máshol megvásárolni, így karalábé került a bevásárló kosárba helyette. Ezért variáltam is a kívánt karfiol leves recepten ha már karalébé lett helyette. A végeredmény szeritünk nagyon finom lett.

Hozzávalók:
2 db karalábé
2 db répa
1 kis fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1 ek liszt

bors
tárkony
1/2 citrom leve


A karalábét és a répát apró kockákra vágom. A répát egy kevés olajon megfutattom (így nagyon szép színe lesz majd a levesnek), az egészben hozzátett hagymával együtt. Hozzáteszem a karalábét is majd felöntöm vízzel, ízesítem sóval, egész borssal, egy pici ételízesítővel és tárkonnyal. Ha felforrt, akkor behabarom a liszttel elkevert tejföllel és hozzáadom a fél citrom levét. Addig főzöm kis lángon, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Mascarpone-s eperkrém leves


Örültem, hogy végre eljött az eperszezon. Mindenárom valami epres finomságot szerettem volna készíteni. Volt itthon egy kevés Mascarpone is, ami megadta végül az ötletet. Íme:

Hozzávalók:
50-60 dkg eper (pluszban még a "levesbetétnek" eperdarabok)
10 dkg mascarpone
ízlés szerint porcukor
tej

Az epret megmosom, majd a porcukorral és a mascarpone-val együtt botmixerrel pürésítem. Felöntöm annyi tejjel, hogy krémleves sűrűségű legyen és hűtőbe teszem, hogy jól lehűljön. Tálaláskor eperdarabokkal gazdagítom a levest.

Brie sajtos szendvicskrém


Ez a szendvicskrém úgy született, hogy a kéksajtosnak kerestem a "párját". Ez lett belőle és remek párost alkotnak, ez biztos.


Hozzávalók:
15 dkg Brie sajt
10 dkg Camembert sajtkrém
2 ek margarin
2-3 ek tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
metélőhagyma (én a cserepesből majdnem a felét felhasználtam)

bors
kakukkfű

A hagymákat nagyon apróra vágom, a sajtot villával szétnyomkodom. A hozzávalókat jól összekeverem. Sóval, frissen őrölt borssal és egy pici morzsolt kakukkfűvel ízesítem. Hűtőbe teszem 1-2 órára, majd pirítóssal kínálom.

Kéksajt mártás



Ezt a receptet egy újságban találtam, de változtattam rajta. Az egyik kedvenc receptem, megunhatatlan számomra.

Hozzávalók:
15 dkg kéksajt
2 szál újhagyma
2 ek margarin
5 dkg natúr sajtkrém
2-3 ek tejföl

fehérbors
kakukkfű

A hagymát apróra vágom. A kéksajtot villával jól szétnyomkodom és a többi hozzávalóval krémesre keverem. Hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy az ízek jól összeérjenek, majd pirítóssal tálalom.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails